Hyppää sisältöön

Analyysi: Antti Häkkänen pakotti Petteri Orpon heräämään Sauli Niinistön jälkeiseen todellisuuteen

Jos Petteri Orpon johtajuutta on aika ajoin epäilty, osoitti hän nyt Antti Häkkäselle, kuka kokoomuksessa viime kädessä tekee päätökset, kirjoittaa politiikan toimittaja Päivi Lakka.

Petteri Orpo ja Antti Häkkänen.
Kokoomuksen tilanne oli lopulta tulenarempi kuin ulospäin annettiin ymmärtää. Kuvassa pääministeri, puoluejohtaja Petteri Orpo ja puolustusministeri Antti Häkkänen, joka harkitsi presidenttikisaa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Lakka

Kokoomuksella on ollut vaikeuksia herätä kesän aikana Sauli Niinistö -unestaan todellisuuteen, jossa se tarvitsee uuden valovoimaisen ehdokkaan presidenttikisaan.

Presidenttipeli oli jo täydessä vauhdissa ja valtaosa suurista puolueista julkistanut oman ehdokkaansa, kun kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon puhelin alkoi pitkän kesäloman keskellä piristä ikävästi.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ilmoitti harkitsevansa presidenttikisaan lähtemistä.

Mediatietojen mukaan Orpo oli kuitenkin nähnyt alusta asti entisessä pääministerissä Alexander Stubbissa potentiaalia presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi.

Vielä nolommaksi tempun teki Orpolle se, että Häkkäselle löytyi merkittävää tukea niin kokoomuksen piireistä kuin Helsingin Sanomien kyselyn mukaan eduskuntaryhmästäkin. Vaatimuksia kuului myös neuvoa-antavan jäsen­äänestyksen järjestämisestä koskien presidenttiehdokasta.

Tämä kaikki pakotti Orpon virkoamaan ja kertomaan maanantaina, että kokoomus aikoo pyytää Stubbia puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ja että asiasta ei järjestä jäsenäänestystä.

Stubb on aiemmin luvannut harkita vakavasti asiaa, jos pyyntö tulee.

Kokoomuksen sisällä kuohui

Alun perin puolueen oli mediatietojen mukaan määrä pyytää Stubbia ehdolle ensi lauantaina kokoomuksen puoluepäivässä.

Orpo myönsi maanantaina itsekin, että Häkkäsen ilmoitus ryöpsäytti keskustelun aiheesta julkisuuteen ennen aikojaan, vaikka asiaa oli valmisteltu kulisseissa jo pidemmän aikaa.

Pääministerin työtunteja olivat kuitenkin vieneet hallitusneuvottelut ja sitä seuranneet pelisääntökeskustelut.

Tilanne kokoomuksessa oli lopulta tulenarempi kuin ulospäin annettiin ymmärtää. Ennen Orpon ilmoitusta ulkoministeri Elina Valtonen kertoi Ylelle, ettei sulje omaa ehdokkuuttaan pois, vaikka vakuuttikin tukevansa Orpon lopullista esitystä.

Kokoomuksen sisällä määrätietoisesti kohonnut Valtonen ei ole kaihtanut vastuuta ja valtaa. Jos jäsenäänestys olisi todella päädytty järjestämään, olisi kisassa tuolloin nähty muitakin kokoomuksen eturivin ministereitä kuin vain Häkkänen.

Orpo näytti, kuka on johtaja

Jos Orpon johtajuutta on aika ajoin epäilty, osoitti hän maanantaina Häkkäselle, kuka kokoomuksessa viime kädessä tekee päätökset. Häkkänen poistuikin vähäsanaisena puoluehallituksen kokouksesta vain reilu tunti sen alkamisen jälkeen.

Orpo löi puoluehallitukselle pöytään lukuja kannatusmittauksista ja kokoomuksen itse tilaamista tutkimuksista.

Niiden avulla hän pyrki perustelemaan, miksi Stubbilla oli ylivoimaisesti parhaat mahdollisuudet pärjätä presidentinvaaleissa muihin kokoomuksen mahdollisiin ehdokkaisiin verrattuna. Sekä ensimmäisellä että mahdollisella toisella kierroksella.

Stubbilta löytyy kokemusta

Totta puhuen Stubbin ansioluettelo lyö laudalta mennen tullen niin Häkkäsen kuin Valtosen. Suomalaiset arvostavat presidenttiehdokkaissa juuri kokemusta, ja sitä Stubbilta löytyy.

Entinen pääministeri ja ulkoministeri, valtiovarainministeri, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri ja Euroopan investointipankin varapääjohtaja toimii nykyisin EU-yliopiston professorina Firenzessä.

Häkkästä liberaalimman ”EU-nörtin” Stubbin valinta voi myös kieliä Orpon halusta vakuuttaa hallitukseen pettyneille äänestäjille, ettei puolue ei ole kellahtamassa perussuomalaisten kelkkaan.

Mielipiteitä jakavan ja ylimielisenäkin pidetyn Stubbin asetelmat vaaleihin ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin helpot.

Stubb ei ole vielä varsinaisesti päässyt loistamaan kannatusmittauksissa. Ylen toukokuun mittauksessa Stubbin nimesi mieleisimmäksi ehdokkaakseen vain viisi prosenttia vastaajista. Pekka Haaviston nimen mainitsi 28 prosenttia vastaajista.

Mutta on muistettava, että kisa ei ole alkanut, ennen kuin kaikki ehdokkaat ovat tiedossa.

Stubbin odotetaan vastaavan kokoomuksen kutsuun myöntävästi huomenna keskiviikkona järjestettävässä tiedotustilaisuudessa.

Ehdokkuus vahvistettaneen kokoomuksen ylimääräisessä puoluekokouksessa myöhemmin syksyllä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta huomiseen 15. elokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme