Hyppää sisältöön

Ukrainalaisten auttaminen on vilkastumassa kesälomien jälkeen – Etelä-Savossa seurakunnat valmistautuvat viemään apua sodan keskelle

Mikkelin hiippakunta on hyvinvointialueiden ja muiden lahjoittajien kanssa varustanut noin 30 avustusrekkaa Ukrainaan noin puolentoista vuoden aikana. Syksyn kuluessa ollaan toteuttamassa useita uusia keräyksiä.

Villasukkia myyntipöydällä Turun kauppatorin Nenäpäivä-tapahtumassa.
Savonlinnan seurakunta osallistuu Mikkelin hiippakunnan neulomistalkoisiin, jolla kerätään uusia villasukkia, lapasia ja pipoja Ukrainaan talveksi. Arkistokuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Riina Mäentausta

Vapaaehtoinen avustustoiminta Ukrainaan on vilkastumassa kesän lomakauden jälkeen.

Esimerkiksi Mikkelin hiippakunta on käynnistänyt elokuussa neuletalkoot, jossa kerätään käyttämättömiä aikuisten ja lasten villasukkia, lapasia ja pipoja talveksi Ukrainaan. Ensimmäisenä mukaan on ilmoittautunut Savonlinnan seurakunta, jossa on noin kymmenkunta pistettä, johon neulomuksia voi tuoda.

Neulottuja sukkia ja lapasia otetaan vastaan muun muassa diakoniapäivystyksessä Rantasalmen, Punkaharjun ja Enonkosken seurakuntakodeilla sekä esimerkiksi Savonlinnan kirkkoherranvirastossa.

Mikkelin hiippakunta järjestää neuletalkoot nyt toistamiseen. Viime syksynä neuleavustustuksia kertyi syksyn aikana huomattavan suuri määrä.

– Suosio oli suuri. Määrä on tuhansissa, mitä seurakunnissa kudottiin, yksin tai yhdessä, kertoo lähetyksen ja kansainvälisen työn asiantuntija Timo Rosqvist Mikkelin hiippakunnasta.

Neulottuja villasukkia, lapasia ja pipoja kerätään hiippakunnan alueella syksyn aikana, minkä jälkeen neuleet kuljetetaan avustusrekalla Puolan kautta Ukrainaan.

Noin 30 avustusrekkaa, mukana sairaalasänkyjä ja säilykkeitä

Mikkelin hiippakunta toimii neljän maakunnan, eli Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueilla.

Hiippakunta on tehnyt toimialueella järjestelmällisesti yhteistyötä hyvinvointialueiden ja seurakuntien sekä muiden lahjoittajien kanssa avustuslähetysten keräämiseksi Ukrainaan. Alueelta on lähtenyt tämän ja viime vuoden aikana Ukrainaan yhteensä noin 30 rekallista avustustarvikkeita, esimerkiksi sairaalasänkyjä ja hygieniatuotteita.

Sodan jatkuessa yleisessä keskustelussa on noussut esiin epäilyjä, että ihmiset alkaisivat väsyä auttamaan ukrainalaisia.

Mikkelin hiippakunnassa auttamisväsymystä ei ole havaittu, pikemminkin päin vastoin. Esimerkiksi hiippakunta on jo suunnitellut mahdollisesti kahden uuden avustuskeräyksen järjestämistä Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

– Rauhaa toki toivotaan, mutta auttamisväsymistä sodan jatkuessa en ole huomannut. Nyt kun kesälomakausi on päättynyt niin vaikuttaa siltä, että avustaminen jatkuu ja keräyksiä käynnistellään ihan entiseen malliin, Timo Rosqvist sanoo.

Suosittelemme