Hyppää sisältöön

Miljoonien säästöt jakavat Kouvolan päättäjiä – katso, mitä mieltä he ovat koulujen, kirjastojen ja uimahallien tulevaisuudesta

Kouvolan talouden sopeuttamistarve on pysyvästi noin 25 miljoonaa euroa. Valtuusto päättää Kouvolan budjetista marraskuussa.

Helilän koulun 7. luokan ruotsintunti.
Kouvolan valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat pääosin sitä mieltä, että Kouvolan kouluinvestoinnit pitää toteuttaa eikä lapsista ja nuorista saa säästää. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Helena Korpela

Kouvolan valtuustolla on syksyllä edessään päätökset, jotka vaikuttavat kaikkien kouvolalaisten elämään.

Valtionosuuksien ja verotulojen vähenemisen takia Kouvolan kaupungin pitää tämän hetkisen arvion mukaan lisätä tuloja ja karsia menoja pysyvästi noin 25 miljoonan euron verran.

Valtuusto päättää lopullisesti Kouvolan budjetista marraskuussa.

Kysyimme valtuustoryhmien puheenjohtajilta, mistä ainakin Kouvolassa on pakko säästää.

1. Mitä tapahtuu lähikouluille?

Valtuustoryhmien puheenjohtajat pääsääntöisesti kannattavat suunniteltujen kouluinvestointien toteuttamista. Kouvola suunnittelee muun muassa Marjoniemen yhtenäiskoulun, Kuusankosken yhtenäiskoulun ja Korian yhtenäiskoulun rakentamista.

Perussuomalaisten Ukko Bambergin mukaan kouluinvestointien osalta tehdyistä päätöksistä pidetään kiinni.

– Syntyvyyden kehitystä on seurattava ja kehitykseen pitää tarvittaessa reagoida. Marjoniemen kouluinvestoinnin kokoa on päivitettävä, Bamberg toteaa.

Myös kokoomuksen Katriina Vesala on sitä mieltä, että kouluinvestoinnit pitää toteuttaa.

– Taloustilanne ja vähenevä asukasmäärä pakottavat kuitenkin tarkastelemaan jokaisen hankesuunnitelman oikeaa kokoa, sijaintia ja ajoitusta, Vesala sanoo.

Kouvolan yhteiskoulu.
Marjoniemen uuteen yhtenäiskouluun on tarkoitus sijoittaa muun muassa nykyisten Urheilupuiston, kuvassa näkyvän Kouvolan yhteiskoulun sekä Kaunisnurmen koulun oppilaat. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

2. Mitä tapahtuu uimahalleille?

Kouvolaan on päätetty rakentaa uusi uimahalli keskustan Urheilupuistoon. Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat pääosin päätöksen takana. Näkemykset kuitenkin vaihtelivat sen suhteen, suljetaanko muita uimahalleja.

– Kun on tehty päätös uudesta uimahallista, muut hallit tulee sulkea. On onnetonta, ettei näitä sulkuja kyetty päättämään samanaikaisesti, sanoo Mainio Kouvola -ryhmän Jyrki Hyttinen.

Kristillisdemokraattien Tiina Hämäläisen mukaan Valkealan ja Kuusankosken uimahalleissa on ilmennyt korjaustarpeita.

– Korjaamistarpeet puoltavat Valkealan ja Kuusankosken uimahallien lakkauttamista uuden Urheilupuiston uimahallin valmistuttua, hän sanoo.

Myös kokoomuksen Katriina Vesalan mukaan yhden uimahallin malliin tulisi päästä mahdollisimman pian.

Mistä ette ole valmiita säästämään, valtuustoryhmien puheenjohtajat?
Kysymykseen vastaavat kokoomuksen Katriina Vesala, keskustan Liisa Varjola ja perussuomalaisten Ukko Bamberg.

3. Mitä tapahtuu kirjastoille?

Vastaajien näkemykset vaihtelivat kirjastojen suhteen. Pääosin valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat sitä mieltä, että Kouvolan nykyinen kirjastoverkko on hyvä. Kirjastoverkon supistaminenkin voi olla vaihtoehto.

– Käyttäjämäärää tulisi seurata ja päätökset tehdä niiden perusteella. Kirjastot ovat tulevaisuudessa yhä enemmän monitoimitiloja, joten niiden yhdistäminen muihin palveluihin on luonnollista, sanoo kokoomuksen Katriina Vesala.

Vasemmistoliiton Mika Bymanin mukana mitään kirjastoja ei pitäisi sulkea. Hänen mukaansa kirjastoja voisi kehittää monitoimitalojen suuntaan, kuten esimerkiksi Myllykoskella on suunniteltu. Toisenlaisiakin mielipiteitä on.

– Haanojan kirjaston lakkauttaminen hyvä asia tässä tilanteessa, sanoo kristillisdemokraattien Tiina Hämäläinen.

Kouvolan Urheilupuiston uimahalli.
Kouvolan valtuusto päätti toukokuussa 2022, että Kouvolan uusi uimahalli tulee Urheilupuistoon. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

4. Nostetaanko kunnallisveroa?

Osa valtuustoryhmien puheenjohtajista kannatti kunnallisveron nostoa ja osa ei.

Kunnallisveron nostamista vastustivat kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmät sekä yksittäiset valtuutetut Juha Huhtala ja Jyrki Hyttinen. Muiden puolueiden tai ryhmien edustajat näkivät veronkorotuksen vaihtoehtona tietyin ehdoin.

– Jos ei tässä tilanteessa veroa nosteta, säästämme itsemme hengiltä, sanoo vasemmistoliiton Mika Byman.

Sosialidemokraattien Henna Hovi kannattaa henkilökohtaisesti veronkorotusta.

– Jos veroprosenttia ei nosteta, säätötoimet näkyvät enemmän kuntalaisten arjessa. Oikein mitoitetun kuntaveron kautta kaupunki pystyy paremmin toteuttamaan asioita kuntalaisten parhaaksi, Hovi toteaa.

Kokoomuksen Katriina Vesala ei kannata kunnallisveron nostoa.

– Kaupungin tulisi tehdä ennemmin rakenteellisia muutoksia omaan toimintaansa, jotta tulot ja menot saadaan tasapainoon, Vesala sanoo.

Kaupunginvaltuutetut istuvat Kouvolan valtuustosalissa
Suhtautuminen kunnallisveron nostoon jakoi valtuustoryhmien puheenjohtien näkemyksiä. Kuva on toukokuulta 2022, jolloin valtuusto käsitteli uuden uimahallin sijaintia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

5. Mitä tapahtuu teatterille?

Valtuustoryhmien puheenjohtajien näkemykset jakautuivat sen suhteen, pitäisikö Kouvolan teatterin remonttia ja uudisrakennuksen rakentamista lykätä vai ei.

– Uuden teatterin investointia tulee lykätä, ja on vartuttava parempaa aikaa, sanoo Mok-valtuustoryhmän Anssi Tähtinen.

Myös perussuomalaisten Ukko Bambergin mielestä teatteri-investointia pitää lykätä.

Sen sijaan esimerkiksi kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja sdp:n puheenjohtajat kannattavat teatterin remontointia aikataulussaan.

– Teatterin investointia on lykätty liian monta kertaa. Se on kymmenien ihmisten työpaikka, jolloin meillä on velvollisuus pitää huolta terveistä ja toimivista työtiloista, sanoo keskustan Liisa Varjola.

Samaa mieltä on myös vihreiden Kaisa Spies.

– Mikäli halutaan, että Kouvolassa jatkuu ammattiteatteri, on uuden teatterin rakentaminen välttämätöntä varsin pikaisesti. Mielestäni ammattiteatteri kuuluu Kouvolaan, Spies sanoo.

Missä asiasta olette valmiita joustamaan, valtuustoryhmien puheenjohtajat?
Kysymykseen vastasivat kokoomuksen Katriina Vesala, sdp:n Henna Hovi, perussuomalaisten Ukko Bamberg ja vihreiden Kaisa Spies.

6. Miten erimielinen valtuusto pystyy tekemään päätöksiä?

Lähes kaikki valtuustoryhmien puheenjohtajat odottavat tulevasta syksystä päätöksenteon osalta vaikeaa.

– Tilanne on se, että yksi puolustaa teatteria, toinen kouluja, kolmas uimahalleja ja neljäs kirjastoja, sanoo valtuutettu Juha Huhtala.

Perussuomalaisten Ukko Bambergin mukaan hyvä tulos on, jos ”isosta kuvasta” päästään yksimielisyyteen. Henna Hovi (sd.) on samoilla linjoilla.

– Jaksan ainakin vielä luottaa siihen, että riittävä yksimielisyys riittävän kokoisissa asioissa löytyy neuvottelujen kautta, Hovi sanoo.

Suosittelemme