Eri yritykset ovat kertoneet ottavansa käyttöön sähköllä kulkevia rekkoja kuljetuksiinsa.
Esimerkiksi Posti esitteli toukokuussa omaa täyssähköistä puoliperävaunuyhdistelmää. Elokuussa Fazer tiedotti nettisivuillaan, että se alkaa kuljettaa leipää Lahden ja Vantaan välillä sähköisellä rekalla. Myös Niemi Palvelut on kertonut omista sähköajoneuvoistaan.
Kysyimme LUT-yliopiston sähköisen liikenteen professorilta Lassi Aarniovuorelta, missä kehitys on menossa ja mitä vielä vaaditaan, että sähkökäyttöisistä kuorma-autoista tai rekoista tulee arkipäivää liikenteessä.
Näiden asioiden hän arvioi puoltavan sitä, että sähkö käyttövoimana yleistyy raskaassa liikenteessä:
1. Kalustoa on jo saatavilla
– Sähköisiä kuorma-autoja valmistetaan jo sarjatuotantona, eli ne ovat jo niin sanotusti kaupassa ja saatavilla. Sähköistämisessä mennään koko ajan pikku hiljaa kohti raskaampia ajoneuvoja, Aarniovuori toteaa.
Sähkörekka ei hänen mukaansa ole myöskään kovin paljon isompi sijoitus kuin diesel-versio.
– Raskaan liikenteen ajoneuvot ovat joka tapauksessa hyvin kalliita, joten siellä se käyttövoiman osuus ei ole enää niin iso kuin ihan henkilöautoissa.
2. Sähköllä kuljettaminen on kannattavaa
– Jos verrataan polttomoottoriajoneuvoihin, sähköajoneuvot ovat hyvinkin paljon edullisempia käyttää, sanoo sähköisen liikenteen professori Lassi Aarniovuori.
Käyttökustannusten lisäksi sähkökuorma-autoon tai -rekkaan vaihtaessa huollon tarve vähenee.
– Sähköajoneuvojen ominaisuudet voivat jopa olla parempia kuin polttomoottoriautoissa. Lisäksi sähköenergian hinta on paljon halvempi kuin polttoaineista saatavan energian.
3. Sähköistäminen vähentää ilmastopäästöjä
Suomessa suurin osa tavaraliikenteestä kulkee kumipyörien päällä. Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen edistää ilmastoa lämmittävien päästöjen vähentämistä.
Jos koko liikenne sähköistyisi, Suomen päästöistä häviäisi noin 20 prosenttia, ja valtaosa liikenteen päästöistä tulee juuri maantieliikenteestä. Siitä raskaan liikenteen osuus on professori Aarniovuoren mukaan noin yksi kolmasosa.
Nämä asiat olisi vielä ratkaistava:
1. Kantama ei vielä aina riitä
– Tällä hetkellä ei ole vielä sellaista tekniikkaa, jolla pystyttäisiin sähköistämään hyvin pitkän kantaman isoja rekkoja, Lassi Aarniovuori kertoo.
Tällä hetkellä sähkörekoilla pystytään kuljettamaan tavaraa 200–300 kilometriä. Matka toki jatkuu, jos rekka ladataan, mutta jotta se on järkevää, pitää reitit ja aikataulut suunnitella esimerkiksi niin, että latauksia yhdistetään kuljettajien lepoaikaan.
2. Latausnopeutta tulee kasvattaa
Teknologiaa latausnopeuden kasvattamiseen kehitetään parhaillaan. Esimerkiksi nopeasti kasvanut lahtelainen latauslaitevalmistaja Kempower kehittää professori Aarniovuoren mukaan raskaille ajoneuvoille sopivia latauslaitteita.
– Tyypillinen suurteho- tai pikalaturi, joita rekoissa käytetään, on teholtaan 250 kilowattia. Tulevaisuudessa katsotaan sinne jopa yhden megawatin tehoon tai ylikin. Silloin latausajat voisi jakaa neljällä.
3. Akunvaihtotekniikka kaipaa kehittämistä
Aarniovuori nostaa esiin tutkijoiden keskuudessa keskustelua herättäneen tekniikan, joka mahdollistaa ladatun autonakun vaihtamisen tyhjentyneen tilalle.
– Esimerkiksi Kiinassa akunvaihtotekniikka on saavuttanut jo hyvin paljon suosiota. Akkua ei tosiaan tarvitse ladata, vaan se vaihdetaan automaattisesti parissa minuutissa vaihtopisteessä.
Kyse on vielä tulevaisuuden skenaariosta, sillä eri automalleissa ja -merkeissä on toistaiseksi erilaiset akut.