Hyppää sisältöön

Avasiko Lidl uuden hintasodan? Kertoi laskevansa yli sadan tuotteen hintaa, S-ryhmä ja Kesko vaitonaisia

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi uskoo muiden ketjujen tarkastelevan hintojaan Lidlin ilmoituksen jälkeen.

Ihmisiä kassajonossa.
Lidl on Suomen yksi suurimmista päivittäistavaraketjuista. Sen markkinaosuus on kuitenkin pienempi kuin S-ryhmän ja Keskon. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anni Tuominen

Lidl ilmoitti maanantaina laskeneensa yli sadan tuotteen hintaa. Keskimäärin tuotteiden hintoja on Lidlin mukaan laskettu noin kymmenen prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemen mukaan on vaikeaa arvioda, kuinka merkittävästä asiasta on kyse.

– Ruoan hinnan suhteen keskimääräinen kymmenen prosentin alennus on raju, enkä aivan niin suureen hinnanmuutokseen tässä vaiheessa usko, Niemi toteaa.

Niemen mukaan on mahdollista, että tiettyjen elintarviketuotteiden hinnat ovat saattaneet laskea paljonkin. Kaiken kaikkiaan Lidlillä on valikoimassaan 2 500 tuotetta.

– Mutta että se koskisi laajasti koko tuoterepertuaaria, se olisi erittäin iso muutos tässä tilanteessa. En pidä sitä kovin todennäköisenä, Niemi sanoo.

Lidl: emme julkaise alennuksia

Lidlin viestinnästä kerrotaan Ylelle, että hintojen lasku koskee pääasiallisesti Lidlin omia merkkejä, joita on noin 75 prosenttia koko valikoimasta.

Alennetuissa tuotteissa on niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin tuotteita. Alennukset koskevat niin kahvia, juustoa, pastaa kuin säilykkeitä kosmetiikkaa, vaippoja ja lemmikkien ruokaa.

Esimerkiksi Milbonan savustetun juustoviipaleen hinta laski 2,29 eurosta 1,95 euroon ja Lupilu teippivaippojen hinta 4,99 eurosta 3,99 euroon.

Golden Sun jasmiiniriisin hinta laski 2,79 eurosta 2,19 euroon, Sondey suklaakeksien 1,29 eurosta 0,90 euroon ja Orlandon koiran herkkuämpäri 4,90 eurosta 3,99 euroon.

Yle pyysi Lidliltä nähtäväksi listaa kaikista sadasta alennetusta tuotteesta. Lidlin viestinnästä kuitenkin kerrotaan, ettei Lidl julkaise erikseen listausta kaikista alennetuista tuotteista.

– Tuotteiden hinnat ovat näkyvillä myymälöissämme normaaliin tapaan. Hinnat ovat voimassa toistaiseksi, ja niissä voi esimerkiksi olla ajoittain ja/tai alueellisesti alennettu kampanjahinta, viestinnästä todetaan.

Tutkimusprofessori Jyrki Niemi
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi kertoo, että etenkin suhteessa korkeisiin hintoihin tapahtuu nyt hinnanlaskua. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Painetta muille ketjuille

Niemen mukaan Lidlin ilmoitus pakottaa muutkin ketjut tarkastelemaan omia hintojaan. Hänen mukaansa kauppaketjuilla on mahdollisuus reagoida nopeastikin, vaikka Lidlin ilmoitus hintojen laskusta tulikin hyvin yllättäen ja astui voimaan heti.

– Kisa markkinaosuuksista on tiukka Suomenkin ruokamarkkinoilla, Niemi sanoo.

K-ryhmän valikoimajohta Harri Hellman kertoo, että hintojen laskut ovat päivittäistavarakaupassa normaalia toimintaa.

Hänen mukaansa K-Citymarketin tuotteiden joukossa on kesä-elokuun aikana laskettu lähes 600 elintarvikkeen hintaa.

– Meillä ei ole ollut tapana erikseen mainostaa hintojen laskua, joka siis on osa kaupan arkea, Hellman sanoo.

Myös S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo, että S-ryhmä laski oman tuotemerkkinsä Xtran hintoja maaliskuussa noin 400 tuotteen osalta.

– Jokaisella toimijalla on omat toimenpiteensä. Meidän tavoitteenamme on pitää hinnat mahdollisimman edullisina asiakkaillemme kaikissa tilanteissa. Tarkastelemme hintojamme jatkuvasti, Päällysaho sanoo.

S-ryhmästä ja Keskosta ei kerrottu Ylelle, aikovatko ne reagoida erikseen Lidlin uuteen pelinavaukseen.

Inflaatio helpottanut

Inflaatiovauhti on viime kuukausina hieman helpottanut, ja sen myötä ruoan hinnan nousu on laantunut alkuvuodesta.

Jyrki Niemi kertoo, että etenkin suhteessa korkeisiin hintoihin tapahtuu nyt hinnanlaskua. Niemi kuitenkin muistuttaa, että vuoden lopulla hinnat ovat yhä selvästi korkeammalla kuin vuoden 2022 alussa.

– Hinnat laskevat ennätystasoilta, mutta siitä huolimatta suomalaiset kuluttajat tulevat maksamaan tänä vuonna keskimäärin korkeampaa hintaa ruoasta, Niemi sanoo.

Ostovoima ei tänä vuonna enää supistu, mutta sen kasvamiseen menee vielä aikaa, arvioi Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Käytkö kaupassa tarjousten perässä? Voit keskustella aiheesta 18.8 kello 23 saakka.

Suosittelemme