Hyppää sisältöön
Jutta Urpilainen ja Sanna Marin taputtavat.
Urpilainen kuvattiin Marinin kanssa SDP:n eduskuntaryhmän kokouksessa Vantaalla. Kuva: Silja Viitala / Yle

Jutta Urpilainen harkitsee vakavasti Sanna Marinin pyyntöä lähteä SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Urpilainen painotti haluavansa varmistaa, että hänen presidenttinä edustamille arvoille olisi kysyntää niin puolueessa kuin sen kannattajakunnassa.

Päivi Lakka
Tulikukka Fresnes de
Sakari Piippo
  • Pääoppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmä on keskiviikkona ja torstaina koolla kesäkokouksessaan Vantaalla.
  • Puolueen puheenjohtaja Sanna Marin pyysi keskiviikkona EU-komissaari Jutta Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleissa.
  • Urpilainen harkitsee asiaa vakavasti ja kertoo ratkaisunsa marraskuuhun mennessä. Hänen mukaansa kyse on kansakuntaa kokoavasta tehtävästä, jota hän arvostaa suuresti.
  • Useat muut puolueet ovat jo julkistaneet oman tai tukemansa valitsijayhdistyksen ehdokkaan.
Tulikukka Fresnes de

Urpilainen täsmensi harkintansa syitä: Haluan tietää, onko arvoilleni kysyntää

Jutta Urpilainen tiedotusvälineiden haastateltavana.
EU-komissaari Jutta Urpilainen tiedotusvälineiden haastateltavana kokouksen jälkeen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Varsinaisen tiedotustilaisuuden jälkeen Urpilainen kertoi lisää ajattelustaan mahdolliseen ehdokkuuteen liittyen. Yksi syy pohdintaan on se, miten EU-komissaarin työ ja kampnajointityö yhdistetään.

Urpilaisen mukaan Brysselistä löytyy ennakkotapauksia, joiden mukaan EU-komissaari on ottanut virkavapaata ehdokkaaksi asettumisen ajaksi.

Urpilaisen mukaan hän ei joutuisi luopumaan tehtävästä ehdokkuuden takia eli sellaista muodollista estettä ehdokkuudelle tuskin olisi.

– Ei. Komissiossa on käytäntö, että jos asettuu ehdokkaaksi esimerkiksi kansallisissa presidentinvaaleissa, hän jää palkattomalle virkavapaalle, eikä tilalle nimitetä toista komissaaria, Urpilainen kertoi toimittajille tiedotustilaisuuden jälkeen.

Varsinainen pohdinta presidenttiehdokkuuteen lähtemisestä liittyykin Urpilaisen mukaan siihen, olisiko hänen edustamilleen arvoille kannatusta niin SDP:n kenttäväen keskuudessa kuin Suomessa ylipäänsä.

– Minulle on tärkeää olla varma siitä, että että edustan ominaisuuksia ja arvoja joille on Suomessa kysyntää, ja SDP:n kenttäväessä on kannatusta. Tätä pohdintaa haluan puolueväen kanssa käydä.

Tulikukka Fresnes de

Urpilainen: Presidenttipyyntö on kunnia-asia – päätös marraskuuhun mennessä

Urpilainen ei suoraan vastannut Marinin pyyntöön asettua ehdolle, mutta kertoo luvanneensa tälle harkita asiaa vakavasti.

– Lähihistoria on osoittanut, että työväen presidentit, naispresidenttimme mukaan lukien, ovat pystyneet hoitamaan tätä tehtävää menestyksekkäästi viime vuosikymmeninä.

– Kyse on kansakuntaa kokoavasta tehtävästä, jota arvostan suuresti.

Urpilainen kertoo lopullisesta päätöksestään marraskuuhun mennessä.

Ratkaisuun vaikuttaa muun muassa komissaarin työn yhdistäminen presidenttiehdokkuuteen ja kampanjointiin.

– Kiitos laajasta kannustuksesta asettua ehdokkaaksi Tasavallan presidentin vaaleissa, kiitos Sanna pyynnöstä olla käytettävissä. Tällainen pyyntö on kunnia-asia, Urpilainen summasi.

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina Urpilaisen tehtäviin kuuluvat muun muassa EU:n kehitysyhteistyöpolitiikka sekä kansainvälinen yhteistyö. Tällä pyritään komission oman luonnehdinnan mukaan edistämään muun muassa demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, hyvän hallintotavan ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen toteutumista.

Voit katsoa tiedotustilaisuuden tästä.
Tulikukka Fresnes de

Urpilainen: Kesä vahvisti käsitystäni Suomesta onnistuneena valtiona

Jutta Urpilainen pitää puhetta.
EU-komissaari Jutta Urpilainen pitämässä puhetta SDP:n kesäkokouksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kesää Suomessa viettänyt EU-komissaari Jutta Urpilainen kertoo, että ajanjakso on vahvistanut näkemystä siitä, että Suomi on onnistunut valtio ja Suomi onnellinen kansa.

– Me olemme monessa onnistuneet, vaikka epäkohtia onkin aina korjattavana.

Urpilainen linjasi näkemyksiään Suomen ulkopolitiikasta.

– Eurooppalaisten arvojen ja ihmiskäsityksen vaaliminen, Suomen EU-jäsenyyteen ja EU:n yhteisiin ulkosuhteisiin sitoutuminen sekä eurooppalaisen työn kilpailukyvyn puolesta tehtävä työ ovat Suomen etu. Ne ovat Suomen menestyksen edellytyksiä.

Urpilaisen mukaan Suomi nojaa eurooppalaisiin arvoihin sekä ihmiskäsitykseen.

– Eurooppalaisille on vuosisatoja saarnattu kristillisestä ihmiskäsityksestä. Sen myötä Eurooppaan on juurtunut ihmiskäsitys, jossa jokainen ihminen on arvokas, jossa kaikilla on yhtäläiset ihmisoikeudet ja jossa meillä on lähimmäisvastuuta koko ihmiskunnasta.

– Ei ole ihme, että Euroopassa on luovuttu kuolemanrangaistuksesta tai että Euroopassa on rakennettu toimivia demokratioita, oikeusvaltioita ja hyvinvointivaltioita.

Hän sanoo pitävänsä erikoisena pitkän aikavälin tavoitteita Suomen EU-erosta.

– Sisäänpäin kääntyminen tai Suomen EU-ero ei ole Suomen etu nyt eikä tulevaisuudessa.

Tulikukka Fresnes de

Marin pyytää Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi – kriminalisoisi maalittamisen

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin pyysi EU-komissaari Jutta Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi 16.8.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin pyysi EU-komissaari Jutta Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi.

– Suomalaiset ansaitsevat arvoiltaan tinkimättömän, kokeneen ja maailmanpolitiikkaa syvästi tuntevan presidentin, Marin kuvailee.

– Suomi tarvitsee presidentin, joka ymmärtää Suomen pärjäävän parhaiten vain osana vahvaa Euroopan unionia.

– Henkilökohtaisesti toivon pääseväni alkuvuodesta äänestämään Jutta Urpilaista tasavallan presidentiksi ja siksi olen pyytänyt häntä olemaan käytettävissä SDP:n ehdokkaaksi tähän vaativaan tehtävään, Marin sanoi.

Virallisen päätöksen presidenttiehdokkaasta puolue tekee loppuvuoden aikana. Valinnan tekevät syyskuun alun puoluekokouksessa valitut puolue-elimet.

Marin kriminalisoisi maalittamisen

Sanna Marin pitää puhetta.
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin pitämässä puhetta kesäkokouksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös Marin ryöpytti hallitusta kesän rasismikeskustelusta ja sen hoidosta.

– Julki tulleet kirjoitukset kertovat järkyttävää kieltä hallitusvastuussa toimivien poliitikkojen arvomaailmasta ja ihmiskuvasta.

Marin nosti esiin kuluvalta kesältä myös keskustelun lehdistönvapaudesta. Marin kriminalisoisi maalittamisen.

– Maalittaminen kaventaa sananvapautta ja uhkaa oikeusvaltion toimintaa, ja siksi se on kriminalisoitava.

Marin viittaa siihen, miten osa poliitikoista on syyllistänyt mediaa siitä että ne ovat uutisoineet ministerien vanhoista kirjoituksista

– Ministerien taustoista uutisoivia toimittajia ja vapaata mediaa vastaan on hallituspuolueiden riveistä hyökätty tavalla, jollaista olemme tottuneet näkemään muualla kuin Suomen kaltaisissa vapaissa demokratioissa, Marin sanoi.

– SDP ei voi hyväksyä sitä, että Petteri Orpon hallitus on valmis normalisoimaan rasistisen kielenkäytön ja murentamaan demokraattisen yhteiskunnan perusarvoja vain päästäkseen toteuttamaan oikeistolaista talouspoliittista linjaansa, Marin ryöpytti.

Tulikukka Fresnes de

Lindtman: Orpon hallitus teki rasismista irtisanoutumisesta eestaas-näytelmän

Antti Lindtman pitää puhetta.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pitämässä kokouksen avajaispuhetta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallituksen ministerien vanhoista rasistisista kirjoituksista alkanut keskustelu on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan ollut Suomelle välttämätöntä.

– Nyt Suomessa on puhuttu rasismista enemmän ja vakavammalla sävyllä kuin todennäköisesti koskaan aiemmin. Vihdoinkin. Keskustelu on ollut tarpeellista ja välttämätöntä. Kun silmät avautuvat, suiden ei pidä sulkeutua, Lindtman sanoo.

Lindtman vaatii hallituspuolueilta konkretiaa syyskuun alussa eduskunnalle annettavassa rasismi-tiedonannossaan.

– Haluamme nähdä tekoja ja sitoutumisen sellaiseen arvopohjaan, jossa rasismille ei ole tilaa. Emme kaipaa saivartelua rasismin määrittelyn ympärillä ja tyhjiä julistuksia.

Lindtmanin mukaan Orpon hallitus on rakentanut rasismista ”kuukausien spektaakkelin, jossa eestaas-näytelmässä vuorotellen pahoitellaan tapahtunutta ja heti perään julistetaan, ettei ole mitään pahoiteltavaa”.

– Hallituksen ministereiden aikaisemmatkin kannanotot normalisoivat rasismia, ellei puheista irtisanouduta yksiselitteisesti ja johdonmukaisesti. Ellei sanoista seuraa tekoja.

– Suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla ei ole varaa menettää ihmisiä vihamielisten asenteiden takia. Päinvastoin, meidän on rakennettava sellaista Suomea, jossa jokainen voi elää hyvää elämää ja antaa oman panoksensa yhteiskunnan kehittämiseen.

Päivi Lakka

SDP:n eduskuntaryhmä koolla

Jutta Urpilainen, Sanna Marin ja Krista Kiuru keskustelevat ja nauravat.
EU-komissaari Jutta Urpilainen, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ja uudeksi puheenjohtajaksi ehdolla oleva Krista Kiuru keskustelevat kesäkokouksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Opposition suurimman puolueen SDP:n edusuntaryhmä on tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina koolla kesäkokouksessaan Vantaalla.

Puolueen väistyvä puheenjohtaja, entinen pääministeri Sanna Marin on eduskuntavaalien jälkeen pysytellyt poissa julkisuudesta, mutta tänään hän nousee eduskuntaryhmänsä eteen pitämään poliittisen tilannekatsauksen.

SDP on onnistunut hyötymään hallitusta kesän aikana repineistä kiistoista ja puolue nousi ykköseksi sekä Ylen että Helsingin Sanomien viimeisimmissä kannatusmittauksissa.

Runsaan kahden viikon kuluttua SDP valitsee itselleen uuden puheenjohtajan Jyväskylässä järjestettävässä puoluekokouksessa 1. - 3. syyskuuta. Ehdolla ovat Antti Lindtman ja Krista Kiuru.

Paikalla kokouksessa on myös EU-komissaari Jutta Urpilainen, joka pitää kokouksen alkupuolella oman eurooppapoliittisen katsauksensa.

Urpilaista on jo jonkin aikaa veikkailtu SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

Suosittelemme