Hyppää sisältöön

Syöksykierre vai nousukausi tulossa? Talouden sekavat merkit huolettavat kiinalaisia

Kiinan hallinto kiistää talouskasvun tyrehtymisen ja pitkän deflaation vaaran, mutta keskuspankin koronlaskut viestivät aidosta huolesta.

Rahtialus täynnä kontteja satamassa.
Vientituotteilla lastattu eteläkorealainenrahtialus lähdössä Qingdaon satamasta. Kuva: Costfoto/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

PEKING Kiinan talouden tilasta esitetään ristiriitaisia tulkintoja. Markkinat ovat hermostuneita.

Se on uutta voimakkaisiin kasvulukuihin tottuneille Kiinan talouspäättäjille.

Yksi maan johtavista rahoitusyhtiöistä tiedotti keskiviikkona ajautuneensa maksuvaikeuksiin. Zhongrong International Trust ei pysty enää suoriutumaan kaikista investointeihinsa liittyvistä maksueristä.

Zhongrong on ollut merkittävä rahoittaja Kiinan rakennusalalla. Hurja rakentaminen vauhditti vuosikausia Kiinan talouskasvua, mutta samalla kiinteistömarkkinat ylikuumentuivat.

Markkinoilta on hävinnyt parissa vuodessa yli 1 000 miljardia euroa. Kiinassa on tyhjillään kymmeniä miljoonia uusia asuntoja.

Barclays laski ennustettaan Kiinan tämän vuoden talouskasvuksi 4,5 prosenttiin. Aiemmin tämä englantilaispankki ennusti 4,9 prosentin kasvua. Useat muut asiantuntijatahot epäilevät, ettei Kiina pysty edes siihen.

Kiinan virallinen tavoite tälle vuodelle on viiden prosentin talouskasvu. Monia muita maita se mairittelisi, mutta pitkään kaksinumeroisiin kasvulukuihin tottuneille kiinalaisille luku on vaatimaton.

Kiina joutumassa Japanin tielle?

Epävarmuutta lisääviä tekijöitä on useita. Kiinteistömarkkinat vastaavat noin neljänneksestä Kiinan koko taloudellisesta toiminnasta. Niiden alamäki painaa alas muitakin hintoja.

Kiina kertoikin viime viikolla ajautuneensa heinäkuussa deflaatioon eli tavaroiden ja palvelujen hinnat putosivat keskimäärin 0,3 prosentin vauhdilla.

Kiina käväisi deflaation puolella korona-aikana vuosina 2020 ja 2021. Nyt pelkona on, että Kiina ajautuu naapurimaansa Japanin tavoin pidempiaikaiseen deflaatioon.

Japani kärsi hintojen laskusta ja talouden pysähtyneisyydestä yli vuosikymmenen.

Tilastokeskus rauhoittelee

Talouslukuja julkaiseva Kiinan kansallinen tilastokeskus yritti hälventää huolia maanantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

– Kuluttajahintaindeksi kyllä laski heinäkuussa viimevuotisesta, mutta ilmiö on mitä ilmeisimmin lyhytaikainen. Taloudessa on elpymisen merkkejä. Uskomme kysynnän ja tarjonnan markkinoilla vähitellen tasapainottuvan, tilastokeskuksen tiedottaja Fu Linghui sanoi.

Kiinan taloudesta liikkuu nyt ristiriitaisia tulkintoja.

Tilastokeskuksen vakuuttelut eivät kuitenkaan markkinoita vakuuttaneet. Tiistaina Kiinan keskuspankki laski keskeistä ohjauskorkoaan 2,65 prosentista 2,50 prosenttiin.

Kyseessä oli jo kolmas koronlasku kolmen kuukauden aikana, ja markkinat odottavat jatkoa.

Kiinan valuutta juan on menettänyt tänä vuonna viisi prosenttia arvostaan Yhdysvaltain dollariin nähden.

Korjattu 17.8. klo 10.10 pääkuvan kuvatekstiä - laiva ei ole kiinalainen, vaan eteläkorealainen.

Suosittelemme