Hyppää sisältöön

Nämä kaksi asiaa hiertävät RKP:n ja perussuomalaisten välejä rasismikysymyksessä

A-studiossa vierailleet puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat erimielisiä siitä, mikä määritellään rastistiseksi puheeksi ja pitäisikö rasismin vastaiseen työhön osoittaa lisää rahaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä sanoi A-studiossa, että vaikeistakin yhteiskunnallisista asioista täytyy voida keskustella ilman pelkoa jonkun loukkaantumisesta.
Kai Jaskari,
Ella Haura
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten ja RKP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat vierailivat keskiviikon A-studiossa arvioimassa tämänpäiväisten hallituksen rasismikeskustelujen antia.

A-studiossa nousi esiin kaksi asiaa, joissa puolueiden kannat eroavat selvästi toisistaan: rasismin määritelmä ja rasismin vastaiseen työhön osoitettavat varat.

– Ensimmäisenä pitäisi määritellä, mitä rasismilla tarkoitetaan, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä vastasi A-studiossa Annika Damströmin kysymykseen, ovatko perussuomalaiset valmiita kirjaamaan hallituksen tiedonantoon rasistisen kielenkäytön vastaisen kirjauksen.

Mäkelä haluaisi muun muassa, että puhuttaisiin myös poikiin ja miehiin kohdistuvasta syrjinnästä, koska pojat menestyvät huonommin opinnoissa ja miehillä on enemmän työttömyyttä ja syrjäytymistä.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson esitti toivomuksen, että rasismin vastaiseen työhön osoitettaisiin riittävästi määrärahoja.

– Tämä ei voi jäädä budjetista kiinni, Andersson totesi.

Jani Mäkelä puolestaan esitti, että nykyisiä varoja suunnattaisiin paremmin.

– Ei voida laittaa lisää [varoja]. Itsekin olen hallitusneuvotteluissa istunut talouspöydässä, ja siellä väännettiin tosi tiukkaa taloutta..

”Kaikki ymmärtävät tilanteen vakavuuden”

Hallituspuolueiden edustajat kokoontuivat keskiviikkona seminaariin Königstedtin kartanoon Vantaalle pohtimaan rasismin vastaista työtä. Hallitus antaa syyskuun aikana eduskunnalle tiedonannon siitä, miten se aikoo edistää yhdenvertaisuutta ja rasismin vastaista työtä.

Seminaarissa puitiin tiedonannon sisältöä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi päivän antia toteamalla, että tiedonannon luonnoksesta käytiin värikästäkin keskustelua. Yksittäisiä rasismin vastaisia toimenpiteitä on Orpon mukaan ”valtava määrä”.

– Hallitus ei hyväksy rasismia. Tulemme tekemään konkreettisen toimenpideohjelman rasismin kitkemiseksi, Orpo totesi.

A-studiossa vieraillut RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson kuvaili päivän keskusteluja polveileviksi.

– Kaikki osapuolet ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Tänään ei ollut tarkoituskaan päästä vielä maaliin. Kaikki haluavat löytää lopputuloksen.

Kesän aikana erityisesti RKP:n ja perussuomalaisten välillä on ollut kipinöintiä perussuomalaisten ministerien vanhojen, rasististen kirjoitusten ympärillä. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r.) ei suostunut viikko sitten A-studiossa kertomaan, onko puolueella luottamusta elinkeinoministeri Wille Rydmaniin ja valtiovarainministeri Riikka Purraan.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa Henriksson kommentoi päivän tuloksia maltillisesti.

– Tämä päivä on ollut enemmän hyödyksi kuin haitaksi, Henriksson sanoi.

Katso koko lähetys Yle Areenasta.

Suosittelemme