Hyppää sisältöön

Superpesiksen lyöjäkuningatar uskoo joukkueensa mahdollisuuksiin, eikä ota paineita alkavista pudotuspeleistä

Superpesiskausi huipentuu tänään alkavissa pudotuspeleissä. Naisten pääsarjan suurin pohjalaistoivo on tänä vuonna Seinäjoen Maila-Jussit, joka sijoittui runkosarjassa kolmanneksi.

Seinäjoen Maila-Jussien pelaaja Aino-Kaisa Mantere etualalla ja pelinjohtaja Juha Antikainen.
Seinäjoen Maila-Jussien pelaaja Aino-Kaisa Mantere ja pelinjohtaja Juha Antikainen uskovat joukkueensa mahdollisuuksiin. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Seinäjoen Maila-Jussien Aino-Kaisa Mantere kruunattiin juuri naisten superpesiksen lyöjäkuningattareksi. Se vaati yhteensä 62 lyötyä juoksua runkosarjassa.

Mantere pitää titteliä arvossaan.

– Ei ollut mitään peruskauraa, vaan aika hienolta tuntuu, Mantere kiittelee.

Muuten joukkueen menestys tällä kaudella ei ole tullut yllätyksenä.

Seuran ja itse joukkueen pitkäjänteinen työ alkaa vähitellen tuottaa tulosta. Joukkue on kiilannut pohjalaisjoukkueiden ykköseksi ohi kestomenestyjä Lapuan Virkiän ja sijoittui tänä vuonna runkosarjassa kolmanneksi.

– Kun pitkään on tehty hommia yhdessä ja on määrätietoisesti kehitetty pieniä asioita, niin pikku hiljaa alkaa menestystä tulla. Myös koko seura on panostanut tekemiseen ja olosuhteisiin. Ja erittäin sitoutuneet urheilijat – se on olennaista, että tekemisen taso on koko ajan noussut, listaa pelinjohtaja Juha Antikainen.

Jussittaret voi tehdä seurahistoriaa

Jussittarilla on tänä vuonna tuhannen taalan paikka tehdä seurahistoriaa. Maila-Jussien naiset ovat voittaneet mestaruuden edellisen kerran vuonna 1977, mutta nykyisellä pelisysteemillä se ei ole koskaan edennyt puolivälieriä pidemmälle.

Nyt usko menestykseen on vahva.

– Ollaan pelattu hyvätasoista pesäpalloa eli kyllä me ollaan parempi joukkue kuin Joensuun Maila tällä hetkellä, sanoo Aino-Kaisa Mantere itsevarmasti.

– Jos ajatellaan tällaisia historiallisia keikautuksia, niin Vimpelillä oli aika monta hopeaa ja Joensuulla miehissä monta pronssia, ennen kuin kääntyi mestaruudeksi. Tietyllä tavalla ne oppivuodet pitää käydä läpi ja kun ollaan kärsivällisiä, mahdollisuus kasvaa koko ajan suuremmaksi. Ja on se tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna, pohtii Antikainen.

Nyt joukkueen tavoitteena on mennään päätyyn asti eli voittaa kaikki loppukauden pelit.

Seinäjoen Maila-Jussien pelinjohtaja Juha Antikainen ja pelaaja Aino-Kaisa Mantere Seinäjoen pesisstadionilla.
Jussittarilla on kotikenttäetu alkavissa puolivälierissä. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Rennosti ja nauttien

Puolivälierät alkavat tänään keskiviikkona kotiottelulla ja vastustajaksi saapuu kauden yllättäjäksi luonnehdittu Joensuun Maila, joka on pudotuspelien ensikertalainen. Antikainen kehuu vastustajajoukkuetta.

– Erittäin hyvin valmennettu, vähän nuorempi joukkue kuin meillä, yksi Suomen parhaista kärjistä. Sitten taas meillä on joukkueen laajuus leveämpi, miettii Antikainen.

Mantere on samoilla linjoilla.

– Meillä on laajuus sisäpelissä semmonen, että pystytään pelaamaan monesta kohtaa. Ei ole pakko tehdä tilannetta ykköskeulasta, sanoo Mantere.

Kokeneelle pelinaiselle pudotuspelien alkaminen ei tunnu aiheuttavan suuria paineita.

– Pitää olla mukavaa. Hyvät päikkärit alle ja sitten yhteistä hömpöttelyä ja pomputtelurinkiä, ei sitä pidä ottaa liian vakavasti. Rennosti ja nauttien, sanoo Mantere valmistautumisestaan ensimmäiseen peliin.

Kaikki puolivälierät käynnistyvät nyt

Kaikki kolme pohjalaisjoukkuetta jatkavat kauttaan pudotuspeleissä. Runkosarjan viidenneksi sijoittuneen Lapuan Virkiän vastus on hallitseva mestari Jyväskylän Kirittäret ja kahdeksanneksi sijoittunut Vaasan Mailattaret saa kamppailla runkosarjan voittajan Manse PP:n kanssa.

Puolivälieristä etenee välieriin paras viidestä -järjestelmällä.

Miesten superpesiksessä puolestaan nähdään tänä vuonna kaksi pohjalaisjoukkuetta. Runkosarjan voittaja Vimpelin Vedosta ja Seinäjoen Jymy-Jusseista vain toisella on mahdollisuus edetä välieriin, sillä ne kohtaavat toisensa heti puolivälierissä. Paikalliskamppailusarja käynnistyy keskiviikkona Vimpelissä.

Alajärven Ankkurit ja Koskenkorvan urheilijat puolestaan taistelevat keskenään sarjapaikasta.

Suosittelemme