Hyppää sisältöön
Riikka Purra ja Petteri Orpo kävelevät tiedotustilaisuuteen.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) saapuvat tiedotustilaisuuteen Königstedtin kartanolla Vantaalla 16. elokuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus pui Königstedtin kartanossa rasismin kitkemistä – Orpo: Hikiset oltavat

Tapaamisen taustalla on hallituksen alkutaivalta leimannut rasismikeskustelu ja sitä seurannut tiedonannon valmistelu eduskunnalle.

Anne Orjala
Marica Paukkeri
Sakari Piippo

Mistä on kyse?

  • Hallitus keskusteli seminaarissaan Königstedtin kartanossa Vantaalla toimista rasismin vastaisen työn edistämiseksi.
  • Hallituspuolueiden puheenjohtajat kommentoivat päivän antia medialle. Yle lähetti tilaisuuden suorana.
  • Tiedonannon sisältämistä käytännön toimenpiteistä ei vielä kerrottu.
  • Valtioneuvosto asetti aiemmin kesällä työryhmän valmistelemaan aiheesta tiedonantoa eduskunnalle. Sen taustalla on hallituksen alkutaivalta leimannut rasismikeskustelu.
  • Kesän aikana esiin nousseet valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) rasistiset kirjoitukset ovat kiristäneet perussuomalaisten ja RKP:n välejä ja olleet kiusallisia hallitukselle.
Marica Paukkeri

Tiedotustilaisuus on päättynyt

Hallituksen tiedonantoa koskeva tiedotustilaisuus on päättynyt. Päivän antia kommentoivat hallituspuolueiden puheenjohtajat pääministeri Petteri Orpo (kok.), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

Katso koko tiedotustilaisuus Yle Areenasta.

Marica Paukkeri

Henriksson: RKP tekeen kokonaisarvioinnin jatkosta myöhemmin elokuussa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo olevansa luottavainen, että hallituspuolueet löytävät yhteisen tien eteenpäin. Henrikssonin mukaan puolue tekee kokonaisarvioinnin myöhemmin elokuussa.

–Näen että tiedonanto ja se mitä sen kautta saadaan, on meille hyvin tärkeä. Siksi tähän kannattaa panostaa aikaa, Henriksson toteaa.

Henrikssonin mukaan työtä on kuitenkin vielä paljon tehtävänä.

Marica Paukkeri

RKP: Henriksson: Päivä on ollut enemmän hyödyksi kuin haitaksi

Puheenjohtajilta kysytään, onko tapaaminen lähentänyt RKP:n ja PS:n välejä. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan päivä on ollut antoisa.

- Me peräänkuulutamme konkreettisia toimenpiteitä, ja työ jatkuu. Siinä mielessä päivä on ollut enemmän hyödyksi kuin haitaksi.

PS:n puheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että hallituskumppanit eivät ole riitapukareita keskenään.

Marica Paukkeri

Orpo ei kommentoi toimenpiteiden yksityiskohtia

Ylen Salla Jantunen kysyy, onko hallitus valmis osoittamaan mahdollisiin toimiin lisää rahoitusta.

–On selvää, että sitten kun lopulliseen paperiin toimenpiteitä tulee, hallitus ohjaa niihin riittävät resurssit, Orpo sanoo.

Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) toistavat samaa viestiä, että asiat on kirjattu jo hallitusohjelmaan ja niiden rahoitus on sitä kautta turvattu.

Tiedonantoon kirjattuja, konkreettisia toimia puheenjohtajat eivät kommentoi.

Marica Paukkeri

Orpo: Hikiset oltavat

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi päivän antia. Orpon mukaan Königstedtin kartanossa on ollut ”hikiset oltavat”.

Hän totesi, ettei viittaa pelkästään helteisiin sääoloihin vaan myös pöydällä oleviin asioihin. Orpon mukaan asiat ovat työtä vaativia, haastavia ja isoja.

Hallituksen tiedonantoa varten työryhmä on kuullut runsaasti asiantuntijoita. Opron mukaan toimenpideohjelma on hyvin konkreettinen.

– Läpi koko yhteiskunnan pitää tehdä toimenpiteitä.

Puheenjohtajat kävivät luonnoksen läpi nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan.

– Me hoidetaan tämä homma. Kun me se tehdään, voimme keskittyä täysillä hyvän hallitusohjelman toimeenpanoon.

Anne Orjala

Hallitus keskustelee rasismin kitkemisestä Königstedin kartanossa

Hallitus keskustelee tänään keskiviikkona seminaarissaan Vantaalla toimista, joilla edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä. Hallitus on koolla Königstedtin kartanossa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) tulee median eteen kello 17 aikaan.

Tilaisuuden taustalla on kesän rasismikeskustelu.

Valtioneuvosto asetti aiemmin kesällä työryhmän valmistelemaan aiheesta tiedonantoa eduskunnalle.

Tiedonantoa valmistellut työryhmä on järjestänyt asiasta kuulemisia. Esille on noussut muun muassa eriarvoistavien rakeneiden purkaminen työmarkkinoilla.

Hallitus käsittelee seminaarissa tiedonantoa työryhmän valmistelun pohjalta ja keskustelee toimista rasismin vastaisen työn edistämiseksi.

RKP:n ja PS:n välit koetuksella

Hallituksen sisällä rasismikeskustelu on kärjistänyt RKP:n ja perussuomalaisten muutenkin vaikeita suhteita.

Kesän aikana julkisuuteen on noussut valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) rasistisia kirjoituksia.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson jätti viime viikon Ylen A-Studiossa vastaamatta kysymykseen, äänestäisikö hän nyt Purran ja Rydmanin luottamuksen puolesta.

Suosittelemme