Hyppää sisältöön

Tuskasta kertova renkutus raikui jälleen, kun Englanti teki MM-historiaa – häikäilemätön ryhmä hehkuttaa sankarivalmentajaansa

Englanti jyräsi jalkapallon naisten MM-finaaliin ensi kertaa, mikä sai paikallisissa kisakatsomoissa kansan hurmioon. Lehdistössä suurimman hehkutuksen tuoreeltaan keräsi päävalmentaja Sarina Wiegman.

Faneja Lontoossa.
Meininki Lontoossa oli katossa, kun Englanti vei finaalipaikan. Kuva: PA Images / Getty Images
Mika Halonen

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Englanti juhlii historiansa ensimmäistä finaalipaikkaa jalkapallon naisten MM-kisoissa. Englanti löi hurmoksellista turnausta pelanneen emäntämaa Australian keskiviikon välieräottelussa 3–1.

Englanti on aiemmin ollut MM-kisoissa parhaimmillaan pronssilla, vuonna 2015, jolloin se hävisi välierän Japanille ja voitti pronssiottelussa Saksan. EM-kultaa Englanti juhli kotikisoissaan viime kesänä.

Kun Englanti nyt nappasi finaalipaikan, alkoi maassa – tottahan toki – tuttu ralli. Reutersin mukaan kisakatsomoissa Lontoossa alkoi heti yhteislaulu: ”It's coming home”.

Daily Mail kysyy otsikossaan: ”Is football coming home?” ja kertoo, että Englanti on vedonlyöjien papereissa niukka ennakkosuosikki Espanjaa vastaan MM-finaalissa.

– Moore Parkista poistuvat Englannin fanit lauloivat ”It's coming home”, kun onnettomat australialaiset tulvivat kaduille viimeisen vihellytyksen jälkeen, uutistoimisto AFP kuvaili tunnelmia yhdeltä useista julkisista kisakatsomoista Sydneyssä.

Kaiken taustalla on koomikoiden Frank Skinnerin ja David Baddielin sekä Lightning Seeds -yhtyeen kappale Three Lions (Kolme Leijonaa). Three Lions on myös Englannin miesten jalkapallomaajoukkueen lempinimi, kun taas naisten maajoukkueen lempinimi on Lionesses.

It's coming home
It's coming home
It's coming
Football's coming home

Englannin jalkapalloliitto FA pyysi Skinneriä ja Baddielia kirjoittamaan laulun Englannin EM-kotikisoihin 1996. Kaksikko oli tuttu suositusta televisiokomediastaan Fantasy Football League.

Vuoden 1996 EM-kisat olivat ensimmäinen iso miesten arvoturnaus Englannissa sitten vuoden 1966 MM-kotikisojen, joissa Englanti voitti kultaa. Jalkapallo palasi siis kotiin kisojen muodossa.

Baddiel kuvaili BBC:llä, että laulu heijastaa sitä, millaista on olla Englannin fani. Hän kuvaili kappaletta katkeransuloiseksi rakkauslauluksi Englannin joukkueelle.

Sittemmin kappaleesta on muodostunut ikoninen. Sitä hoilataan pubeissa, stadioneilla ja kaduilla varsinkin silloin, kun Englannilla menee hyvin arvokisoissa. Kunnes tulee uusi pettymys.

– Sanat kuvaavat englantilaisten uuvuttavia kokemuksia suurten turnausten aikana. Unelmia kunniasta, tuskaa, väsynyttä pessimismiä, stressiä, ylpeyttä ja lopulta... lisää tuskaa, tiivisti Sporting News.

That England's gonna throw it away
Gonna blow it away

Tunnelmia Lontoosta, kun Englanti nappasi MM-finaalipaikan.
Lontoossa Wembleyn kisakatsomossa vuodatettiin ilon kyyneliä, kun Englanti nappasi MM-finaalipaikan. Kuva: PA Images / Getty Images
Faneja Lontoossa.
Kuva: PA Images / Getty Images
Faneja Lontoossa.
Kuva: Getty Images
Buckingham Palace.
Buckinghamin palatsin edessä soitettiin niin ikään englantilaisten jalkapallon ystävien suosiossa olevaa Sweet Caroline -biisiä sekä australialaisten kunniaksi kansanlaulua Waltzing Matilda, josta juontuu maajoukkueen lempinimi Matildas. Kuva: PA Images / Getty Images

Häikäilemätön Lionesses on toista maata

Englannin miesten maajoukkue on toden totta tuottanut pettymyksiä, mutta Lionesses hurmasi jo vuosi sitten Euroopan mestaruudellaan. Silloin Three Lions -kipaleesta tehtiin myös versio naisten maajoukkueelle. Siinä viittaukset legendaarisiin miespelaajiin korvattiin naisten EM-kultajoukkueen pelaajilla.

Nyt Englanti pelaa jalkapallon MM-finaalissa ensi kertaa sitten miesten maailmanmestaruuden 1966. Vaikka Australian tähtihyökkääjä Sam Kerr laukoi häikäisevän tasoitusmaalin, nappasi Englanti välierävoiton ”häikäilemättömällä” esityksellä, kuten päävalmentaja Sarina Wiegman totesi.

BBC:n seurannassa englantilaiset kommentoivat, että ottelu oli maajoukkueen historian paras.

– Pääsimme finaaliin! Uskomatonta. Vieraspeli tällä uskomattomalla stadionilla, se oli kova ottelu, mutta taas löysimme tavan voittaa, Wiegman hehkutti.

– Teimme kolme maalia, tässä joukkueessa on häikäilemättömyyttä, niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Pysymme yhtenäisinä, pidämme kiinni suunnitelmastamme ja se toimi taas.

Näin villisti Lontoossa riemuittiin Englannin finaalipaikasta.

Wiegmanista, 53, tuli historian ensimmäinen valmentaja, joka on luotsannut kaksi eri maata MM-finaaliin. Vuonna 2019 hän johti kotimaansa Hollannin MM-hopealle.

– On kuin eläisin sadussa tai jotain, Wiegman myönsi.

Entinen Englannin maajoukkuepelaaja Izzy Christiansen totesi BBC:lle, että häneltä loppuvat superlatiivit kesken Wiegmanin kohdalla.

– Hän tuli Englantiin muuttamaan kulttuuria, juurruttamaan voittajamentaliteettia ja luomaan jalkapallobrändiä, joka on pragmaattinen, mielenkiintoinen ja antaa lahjakkuuksien kukoistaa.

Englanti juhlii finaalipaikkaa.
Päävalmentaja Sarina Wiegman saa valtavaa hehkutusta asiantuntijoilta. Kuva: FIFA / Getty Images

Englantilaispelaajat kehuivat kilvan Sydneyn olympiastadionin lähes 76 000-päisen yleisön möykkää. Alessia Russo korosti, että juuri siksi Lauren Hempin 2–1-osuma nopeasti Kerrin tasoituksen jälkeen oli ratkaiseva. Se muutti lopullisesti pelin momentumin.

– Se, mitä he (Australia) ovat tehneet MM-kisoissa kokonaisuudessaan Uuden-Seelannin kanssa on uskomatonta, Russo kehui emäntämaita.

Myös Russo korosti päävalmentajansa roolia ja kuvaili MM-finaalia lapsuuden unelmaksi.

– Luulen, että viileytemme ja rauhallisuutemme kumpuaa yhteishengestämme ja Sarinasta. Tiedämme, mitä odotamme toisiltamme ja mitkä ovat standardimme.

Kooste: Australia–Englanti.

Australia ja Ruotsi kohtaavat pronssiottelussa lauantaina 19.8. klo 11. Espanja ja Englanti pelaavat finaalissa sunnuntaina 20.8. klo 13.

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Suosittelemme