Hyppää sisältöön

Senaattorin epäillään varastaneen Tampereella opiskelevien kenialaisten lukukausimaksut, miten käy opintojen?

TAMKin kenialaisopiskelijoiden tilanne on toistaiseksi hyvä, sillä opintojen tilaaja vaihtui maaliskuussa yksityiseksi toimijaksi. TAMK on vastaanottanut opintomaksuja maaliskuun jälkeen, mutta osa edelleen puuttuu.

Tamk.
Tampereen ammattikorkeakoulu ei ole saanut kaikkien opiskelijoiden puuttuvia maksuja. Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Oskari Räisänen,
Mikko Hirvonen

Tampereella opiskelevien kenialaisten sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijoiden opintomaksujen epäselvyyksiä koskeva vyyhti on selviämässä.

Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskelleiden kenialaisnuorten lukukausimaksuja ei viime vuonna koskaan kuulunut. Lukukausimaksuista vastasi Uasin Gishun maakunta. Oppilaitos katkaisi sopimuksen maakuntahallinnon kanssa helmikuun lopussa maksuvaikeuksien takia.

Nyt maksuongelmiin vaikuttaa löytyneen selitys.

Uasin Gishun maakunnan senaattorin Jackson Mandagon epäillään kavaltaneen Suomeen tarkoitettuja lukukausimaksuja yli puoli miljoonaa euroa. Mandagon uskotaan valmistelleen kaikkiaan kahdeksan miljoonan euron kavallusta Suomessa ja Kanadassa opiskelevilta kenialaisnuorilta.

Uasin Gishun maakunnasta on kahden viime vuoden aikana lähtenyt suomalaisiin ammattikorkeakouluihin yli kaksi sataa opiskelijaa, ja saman verran odottaa vielä Keniassa pääsyä Suomeen.

Tampereella olevien kenialaisten tilanne on toistaiseksi hyvä, sillä opintojen tilauksesta ja maksuista ei vastaa enää maakuntahallinto, vaan yksityinen toimija.

TAMKissa rahakiista on koskenut noin sataa kenialaista sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijaa.

Osa maksuista yhä saamatta

TAMKin vararehtori Ari Sivula pitää eilistä uutista kavallusepäilystä valitettavana.

– Tuohan on varsin huolestuttava asia. Mutta meillä on tällä hetkellä kumppani, jonka kanssa asiaa teemme aktiivisesti. Ja se ei ole enää tämä maakunta.

Maaliskuun jälkeen kenialaisopiskelijoiden opinnoista on vastannut kenialaisyritys Max Global Group.

Sivulan mukaan maaliskuun jälkeen TAMK on vastaanottanut maksuja opinnoista. Kaikkia puuttuvia maksuja koulu ei ole kuitenkaan saanut.

Tampereen kenialaisopiskelijoiden opinnot näillä näkymin jatkuvat, mutta oppilaitos pyrkii kehittämään aktiivisesti uutta mallia yhteistyön parantamiseksi opintojen tilaajan kanssa.

– Olemme olleet tosi joustavia näiden maksujen suhteen ja pyrimme hakemaan sellaista vaihtoehtoa, jotta asiat menisivät eteenpäin paremmin, Sivula sanoo.

Suosittelemme