Hyppää sisältöön

Pitäisikö muumien luopua talviunista? – Turku ylsi matkailuvertailussa kolmanneksi, mutta talvella on liian hiljaista

Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin kuntien matkailutuloja ja työllisyysvaikutuksia. Matkailujohtajan mukaan Turussa on unohdettu kaksi kohderyhmää.

Muumitalo Naantalin Muumimaailmassa.
Kuva: Andréas Rantala / Yle
Heinimaija Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turku on Suomen suurista kaupungeista kolmanneksi houkuttelevin matkailukaupunki.

Tämä selviää Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamasta tutkimuksesta, jossa vertailtiin kuntien matkailutuloja ja matkailun työllisyysvaikutuksia.

Turun välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli noin 370 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Visit Turku Archipelagon toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovin mukaan on vaikea arvioida Turun matkailutulojen kehittymistä, sillä aiemmilta vuosilta ei ole vertailukelpoista tietoa.

– Eri kunnissa on ollut käytössä erilaisia mittaustapoja. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuntien matkailutuloja vertailtiin näin laajasti yhteisellä mittarilla.

Vertailussa oli mukana 54 kaupunkia ja kuntaa. Suosituista kohteista Lappi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Helsinki ja Tampere edellä

Kärkipaikkaa matkailukaupunkina pitää odotetusti Helsinki. Helsingin välitön matkailutulo eli matkailijoiden kuluttama rahamäärä oli viime vuonna 1,2 miljardia.

Turkua edelle matkailutuloissa yltää myös Tampere, jossa matkailutulot olivat viime vuonna noin 565 000 miljoonaa euroa.

Vantaan matkailutulot, noin 2,2 miljardia euroa, olivat vertailun suurimmat. Tulosta selittää Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti lähes 90 prosenttia Vantaan matkailutuloista. Tämän takia Vantaan tulos ei Kukkohovin mukaan ole täysin verrattavissa muihin.

Turun kintereillä matkailutuloissa ovat Oulu ja Jyväskylä.

Lisää bisnestapahtumia ja elämyksiä

Turussa hotelliyöpymiset ovat Kukkohovin mukaan lisääntyneet tänä vuonna 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Myös vuosi 2022 oli kasvuvuosi.

Muumimaailma, saaristo ja monet kesätapahtumat tuovat kesäisin turisteja Turun seudulle. Suurin haaste on matkailijoiden houkutteleminen ympärivuotisesti.

– Voi sanoa, että hotellit ovat heinäkuussa käytännössä täynnä, mutta ympärivuotisen matkailun vetovoimaa pitäisi lisätä, Kukkohovi toteaa.

Turun pitäisi Kukkohovin mukaan satsata erityisesti kahteen kohderyhmään, jotka loistavat tällä hetkellä poissaolollaan.

– Toinen on bisnestapahtumat, jotka toisivat tänne yritys- ja kongressivieraita. Toiseksi meillä on suhteellisen pieni kansainvälisten matkailijoiden osuus. Kansainvälisesti ykköskohde on Lappi, jonne mennään joulupukin tarinan ja talvikokemuksen perässä. Tavoitteena on kehittää Turun seudulle vastaavia elämyksiä, Kukkohovi sanoo.

Suosittelemme