Hyppää sisältöön

Nuasjärven pinta nousee pian normaaliin – alhainen vedenkorkeus on ihmetyttänyt ranta-asukkaita

Nuasjärvi lainehtii pian jälleen ajankohdan tavanomaisella tasollaan, sillä sähköyhtiö on saanut luvan poiketa sen yläpuolisten vesien säännöstelymääräyksistä.

Kartalla näkyy Nuasjärven, Tenetinvirran sekä Pieni- ja Iso-Kiimasen sijainti Sotkamon ympärillä.
Tenetinvirta on pullonkaula Kiimasjärvien ja Nuasjärven välillä. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap
Ville Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun säännöstellyt vesistöt ovat reilusti normaalia korkeammalla. Poikkeuksena tästä on Nuasjärvi, jonka pinta on ollut elokuun alkupuolella selkeästi pitkän ajan keskiarvoa alempana.

Nuasjärven matala vesi on aiheuttanut ranta-asukkaissa ja veneilijöissä ihmetystä. Kesällä on satanut runsaasti, ja esimerkiksi Oulujärven pinta on ollut elokuun alusta lähtien reippaasti keskiarvoa korkeammalla.

Epäsuhtaisuuden syy löytyy Sotkamosta.

Nuasjärven yläpuolella Sotkamossa sijaitsevat Pieni- ja Iso-Kiimanen ovat täyttyneet yli sallitun rajan. Nuasjärven pinta laskettiin alas, jotta Kiimasjärvet pääsisivät tyhjenemään. Niin ei kuitenkaan ole käynyt, koska Nuasjärvelle johtava Tenetinvirta ei vedä riittävästi.

Vesi virtaa sillan alla
Tenetinvirran Tikkalansalmessa käy kova virtaus. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Nyt aluehallintovirasto on antanut poikkeusluvan pitää Kiimasjärven pintaa säännöstelyluvassa sallittua korkeammalla. Se tarkoittaa, että Nuasjärven juoksutusta Oulujärveen voidaan vähentää.

– Nuasjärvi on nyt jo saavuttanut veneilykauden alarajan 137,40 metriä merenpinnasta. Tavoitteemme on nostaa pintaa tuosta vielä 10–20 senttimetriä korkeammalle, kertoo Kainuun Voimalla Kajaaninjoen ja Sotkamon järvien säännöstelystä vastaava Kimmo Keinänen.

Kainuun Voima perusteli poikkeuslupahakemusta sillä, että Nuasjärven alhainen vedenpinta aiheuttaa haittaa järven käyttäjille. Lisäksi, jos kovaa juoksutusta olisi jouduttu jatkamaan, olisivat Tenetinvirran rannat vaarassa syöpyä.

Kiimasjärvien poikkeuslupa helpottaa myös Ontojärven säännöstelyä, jossa joen pohjasta irronnut turvelautta haittasi juoksutusta Kallioisen vesivoimalaitoksella, minkä seurauksena vesi padon yläpuolella nousi korkealle.

Vesistöjen vedenkorkeudet löydät Suomen ympäristökeskuksen netistä.

Juttua muokattu 18.8.2023 klo 12.47: Korjattu, että turvelautta haittasi juoksutusta ja aiheutti veden nousua.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme