Hyppää sisältöön

Ruotsi nostaa arviotaan terroriuhkasta – Kristersson: ”Suunniteltuja terroritekoja on jo torjuttu”

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo nostaa uhka-arvionsa tasolta kolme tasolle neljä. Uhka-arvio on muuttunut etenkin ääri-islamilaisen terroriuhkan vuoksi.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Charlotte von Essen kertoi uhkatason nostosta iltapäivällä.
Simo Ortamo,
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo nostaa terroriuhka-arviota tasolta 3 tasolle 4. Uhka-arvion muutos johtuu siitä, että Säpo katsoo Ruotsin olevan konkreettisen terrori-iskun kohteena.

– Uhka Ruotsia kohtaan on noussut asteittain pitkin vuotta. Takana on väkivaltaisen islamistisen terrorin uhka, Säpon johtaja Charlotte von Essen sanoi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

Säpo arvioi, että tilanne on heikentynyt pitkän aikaa. Turvallisuuspoliisi varautuu pitämään kohotettua uhkatasoa voimassa pitkään.

– Uhkatason nosto ei perustu mihinkään yksittäiseen uhkaan tai tekijään, von Essen sanoo.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoo maan hallituksen ja viranomaisten seuraavan tilanteen kehittymistä päivittäin. Säpo ja poliisit tekevät hänen mukaansa kovasti töitä kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi. Suunniteltuja terroritekoja on hänen mukaansa jo torjuttu.

– Viranomaiset ovat varpaillaan ja toimivat yhteydessä toistensa sekä ulkomaalaisten yhteistyökumppanien kanssa, Kristersson toteaa.

Kristersson kertoo torstaina kutsuneensa kansallisen turvallisuusneuvoston koolle muuttuneen uhkatason vuoksi.

– Ymmärrän, että monet ruotsalaiset ovat huolissaan korotetusta uhkatasosta. Ihmiset voivat kuitenkin jatkossakin elää elämiään tavalliseen tapaan.

Samalla hän kehottaa kansalaisia ilmoittamaan epäillyttävästä toiminnasta poliisille.

Ruotsin poliisi on antanut myönteisen päätöksen huomenna perjantaina järjestettävälle mielenilmaukselle Iranin suurlähetystön edustalla. Mielenilmauksen yhteydessä on tarkoitus polttaa jälleen yksi Koraani.

Kristerssonin mukaan Koraanin polttaminen on lain mukaan edelleen sallittua. Kaikki mikä on laillista ei hänen mielestään kuitenkaan ole oikein.

Viisiportainen asteikko

Terrroriuhkaa arvioidaan Ruotsissa viisiportaisella asteikolla. Edellisen kerran terroriuhka on ollut tasolla 4 vuonna 2016.

Neljäs uhkataso merkitsee sitä, että turvallisuuspoliisi katsoo Ruotsissa olevan konkreettinen terrori-iskun uhka. Sen mukaan on suuri todennäköisyys sille, että toimijoilla on aikomus ja kyky tehdä hyökkäyksiä.

Islamistinen terroristijärjestö al-Qaida julkaisi viikonloppuna uhkauksen Ruotsia ja Tanskaa vastaan virallisella propagandakanavallaan. Al-Qaida vaatii viestissään muslimeja kostamaan näissä maissa tehdyt Koraanin polttamiset.

Myös Tanskassa terrorismin uhka arvioidaan tasolle neljä. Uhkaa pidetään ”vakavana”. Maanantaina Tanskan turvallisuuspoliisi arvioi, että ”viimeaikaiset tapahtumat ovat vahvistaneet ajatusta siitä, että uhka on vakava”.

Tanskassa on Ruotsin tavoin viisiportainen asteikko.

Vaikka Ruotsin uhka-arvion nosto perustuu ääri-islamilaiseen terroriuhkaan, niin se ei ole ainoa maan sisäistä turvallisuutta uhkaava tekijä.

– Myöskään äärioikeistolaisen väkivallan uhka ei ole poistunut mihinkään, Säpon johtaja Charlotte von Essen muistuttaa.

Ruotsia vastaan kampanjoitu

Von Essen huomauttaa, että Ruotsi on ollut erilaisten kampanjoiden kohteena, joissa siitä on annettu islamin vastainen kuva.

– Tilanteeseen vaikuttaa myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, von Essen lisää.

Ruotsissa ja Tanskassa on poltettu tai muuten turmeltu useita Koraaneja mielenosoituksissa viime kuukausina. Polttajat ovat perustelleet tekojaan sananvapaudella ja islamin vastustamisella.

Uutista päivitetään.

Muokattu 17.8.2023 kello 15.53: Jutusta siirretty ulkoministeriötä koskenut kappale toiseen juttuun sekä samalla päivitetty sitä.

Suosittelemme