Hyppää sisältöön
Emma Matila retkipakunsa ovella.

Työ ja huvi samassa pakussa

Tuunatussa pakettiautossa elävien reissaajien määrä on kasvanut, mutta ilmiö on silti vielä niin uusi, ettei Kotimaisten kielten keskuskaan keksi sille sopivaa nimitystä.

Laura Valta

Juristi ja matkabloggaaja Emma Matila on puolisonsa kanssa ajanut pienen kotinsa merenrantaan Kemissä. Maailman reissut päättyvät aina Matilan synnyinkaupunkiin.

Matila tiesi jo varhain, etteivät hänelle riitä lyhyet lomareissut ulkomaille.

Etätöiden yleistyminen antoi oikeustieteen maisterille ja varatuomarille yllättäen mahdollisuuden nähdä maailmaa samalla, kun hän asuu retkeilyautoksi muutetussa pakettiautossa ja tekee töitä.

Katso videolta, mikä saa Emma Matilan jatkamaan elämäntapaansa tien päällä.

Pakureissaajilta puuttuu vakiintunut nimitys

Matilan edustama elämäntapa on noussut ilmiöksi myös Suomessa, ja retkeilyautossa asuvien ja työskentelevien määrä on kasvussa. Se näkyy Matilan mukaan esimerkiksi pakumatkailijoiden ryhmissä ja yhteisöissä.

Yhteinen nimitys heiltä silti vielä puuttuu, sillä karavaanareita he eivät koe olevansa. Edes Kotimaisten kielten keskus ei osaa antaa suositusta sopivasta nimestä.

Matila ja monet muut pakureissaajat käyttävät useimmiten elämäntavastaan englanninkielistä nimitystä vanlife, koska ilmiö on maailmanlaajuinen ja nimitys sen vuoksi yleisin.

Suomenkielisessä tekstissä Kotus ei suosittelisi ainakaan englanninkielistä sanaa. Sopivaa suomennostakaan ei ole silti vielä tarjota, sillä Kotuksessa halutaan seurata, mikä monista suomenkielisistä ilmauksista vakiintuu kielenkäyttöön.

Emma Matila etätyöskentelemässä retkipakussaan Kemin Mansikkanokalla.
Kymmenen neliön tilassa sama pöytä palvelee sekä ruokailu- että työpöytänä. Kuva: Laura Valta / Yle

Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Ilona Paajanen huomauttaa, että englanninkielisessä sanassa ”eletään” (vanlife), kun taas suomennoksissa ”retkeillään”.

– Jonkinlainen kompromissi näistä voisi olla pakettiautoelämä tai pakettiautoasujat tai ehkä pakettiautomatkaajat, mutta kovin sujuvalta ei kuulosta niistä mikään, Paajanen toteaa.

Hän ehdottaa, että arkisissa yhteyksissä voisi puhua pakuelämästä tai pakumatkaajista.

Kaksi vuotta tien päällä

Matila ei itsekään ole keksinyt suomenkielistä vastinetta elämäntavalleen, jota englantia keskenään puhuvan pariskunnan on luonteva kutsua sanalla vanlife ja kokea olevansa vanlifer.

– Ehkä tässä pitäisi pientä identiteettikriisiä pukata. Jään odottelemaan, millaisella termillä meitä vanlifereita voisi suomeksi kutsua, Matila nauraa.

33-vuotias Matila on reissannut ja asunut itse tuunatussa pakettiautossa kumppaninsa Craigin ja pariskunnan kahden borderterrierin kanssa kaksi vuotta. Sinä aikana on käyty 25:ssä eri maassa, tehty työtunteja pakettiautossa ja nautittu vapauden tunteesta.

Emma Matila valokuvaamassa Kemin sisäsatamaa.
Emma Matila nauttii reissuistaan ja elämäntavastaan kertovan blogin ylläpitämisestä. Hän miettii tarkkaan, mitä kohteista haluaa lukijoilleen näyttää ja kertoa. Kuva: Laura Valta / Yle

Matila päivittää matkoillaan Instagram-sivua ja pitää matkablogia Vanlife-päiväkirjat. Matilan mukaan blogi on hyvä keino purkaa kirjoittamisen tarvetta, ja samalla hän saa tarjota vinkkejä matkailijoille ja muille liikkuvaa reissuelämää viettäville.

Elämäntavan mahdollistaa juristin työ, jota voi tehdä pyörien päällä. Sekä Matila että hänen puolisonsa ovat korkeasti koulutettuja yrittäjiä, jotka pystyvät tekemään oman alansa töitä ja matkustelemaan samalla.

– Helposti elämä rakentuu työn ja uran ympärille. Meillä periaatteena on, että työt ja urat menevät muun arjen ja elämän ehdoilla ja mukautuvat meidän elämäntyyliimme, Matila sanoo.

Matila on löytänyt keinon tehdä juristin töitä etänä, mutta haluaa pitää työmäärän maltillisena. Riittää, että pärjää ja osan tuloista voi myös säästää sekä sijoittaa tulevaisuutta varten.

Puoliso puolestaan on insinööri-arkkitehti, joka vetää projekteja pienessä retkeilyautossa.

Minimalistisesti elävän, reissaavan etätyöläisen elämäntapa on kasvava trendi, jota muuttunut työkulttuuri tukee, Matila uskoo.

– Reissuelämäntyyli on nousujohteinen trendi myös tulevaisuudessa, ja muutenkin elämän yksinkertaistaminen sekä minimalistisempi ajattelutapa vastapainona nykyiseen kulutushysteriaan.

Retkipakuilija Emma Matilan koira ottamassa aurinkoa retkipakun petillä Kemin Mansikkannokalla.
Borderterrieri Torresin lempipaikka on sängyn nurkka, josta pystyy tähyilemään auton ulkopuolella olevaa elämää. Kuva: Laura Valta / Yle

Korjattu 23.8.2023 klo 10.40: Muutettu Kielitoimisto Kotimaisten kielten keskukseksi. Kielitoimisto on nykyisin Kotimaisten kielten keskus Kotus.