Hyppää sisältöön

VPS paahtaa lyömättömässä vireessä – päävalmentaja kehuu 18-vuotiasta huippulupausta ja nimeää myös selkeän kehityskohteen

Vaasan Palloseura on voittanut seitsemän Veikkausliigan ottelua peräkkäin. Päävalmentaja Jussi Nuorela ei tyydy kovaan vireeseen, koska käynnissä on kova kilpailu yläloppusarjan paikasta.

VPS:n Roni Hudd.
Vaasan Palloseuran Roni Hudd, 18, on saanut tällä kaudella paljon vastuuta. Peliminuutteja hänelle on kertynyt joukkueessa 8:nneksi eniten. Kuva: All Over Press/ Juha Tamminen
Riku Porvari
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan Palloseura on huimassa vireessä jalkapallon Veikkausliigassa. Joukkue paahtaa seitsemän ottelun voittoputkessa, ja kymmenen kierroksen kuntopuntarissa VPS nousee piikkipaikalle.

Kymmenestä ottelusta seuralla on seitsemän peräkkäistä voittoa, joita edelsi kolme tappiota. Ennen yhtäjaksoisten voittojen kavalkadia VPS:llä oli kuusi pistettä 12 ottelusta. Nyt seura lymyää sarjassa viidentenä 27 pisteellä ja on kiinni yläloppusarjan paikassa.

– Ei siihen mitään ihmeellistä syytä ole. Aikaisemmistakin peleistä olisi pitänyt tulla selkeästi enemmän pisteitä kuin mitä saatiin, kun katsotaan peliesityksiä ja tilastoja, VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela toteaa.

Sarjakauden 19 ottelussaan VPS on tehnyt 24 maalia ja päästänyt 21. Noihin lukuihin on seitsemän peräkkäisen voiton aikana tullut 18 tehtyä ja kolme päästettyä. Seitsemän pelin maaliero on päätä huimaava +15, kun toiseksi parhaana olevalla Kuopion Palloseuralla erotus on +6.

– Alkukaudesta tuntui siltä kuin kaikki olisi meitä vastaan: emme saaneet maaleja oikeastaan mistään ja vastustajat rankaisivat aika kovalla kädellä aina, kun heillä oli paikkoja. Useampikin peli olisi voitu voittaa, mutta ei ainakaan olisi pitänyt hävitä, Nuorela kuvailee.

VPS-valmentaja Jussi Nuorela.
Jussi Nuorelan mukaan perjantain Lahti-ottelu on VPS:lle super iso peli. Kuva: All Over Press/ Juha Tamminen

Nuori talentti ja unelmahankinta

Yksi VPS:n voimavaroista on 18-vuotias seurakasvatti Roni Hudd. Hän on saanut paljon vastuuta tällä kaudella, kun peliminuutteja on kertynyt seurassa kahdeksanneksi eniten: 1 183.

– Hän on varsinkin erikoistilanteissa isossa roolissa. Ne ovat olleet meille tärkeä voimavara, koska meillä on fyysinen joukkue, jonka pitää olla vahva erikoistilanteissa.

Nuorela muistuttaa, että Hudd on nuori pelaaja, jolla on vielä huimasti potentiaalia parantaa peliään.

– Roni voisi olla tehokkaampi niin sanotuissa normaaleissa pelitilanteissa. Viime aikoina oikeastaan kaikki maalit ja syötöt ovat tulleet erikoistilanteista. Kun pelitilanteissa alkaa tulla tehoja, puhutaan oikein kovan luokan talentista.

Lue myös: SJK ja VPS hyvässä kesäkunnossa Veikkausliigassa – monen katse kääntyy nuoriin lupauksiin

Hienosti viime peleissä on pelannut myös vastikään vaasalaisseuraan siirtynyt australialaiskärki Harrison Sawyer. ”Harry” liittyi VPS:aan, kun kesän siirtoikkuna aukesi.

– Kun Harry tuli Vaasaan, joukkue alkoi voittaa ja peli kulki. Häntä ei ollut pakko peluuttaa heti, vaan hänet voitiin ajaa rauhassa sisään. Ei tarvinnut todeta, että: ”Harry, tää on nyt sun niskoilla. Rupea ratkomaan näitä pelejä.”

Sawyer syötti avausosuman ja viimeisteli ratkaisevan 3–2-voittomaalin paikallisvastustajan Seinäjoen Jalkapallokerhon verkkoon.

Vaasassa Hietalahden jalkapallostadionilla tunnelma on kohonnut viime viikkojen aikana. Esimerkiksi VPS–SJK-ottelu oli loppuunmyyty.

– Tunnelma kotistadionilla on ollut mahtavaa ja fiilis on koko ajan kasvanut. Vaasalaisyleisö on herännyt hienosti, vaikka se vaatikin tuohon alle muutaman voiton, Nuorela hehkuttaa.

– Vaikea kuvitella, että vaasalaiset eivät tuollaisen tunnelman jälkeen palaisi katsomoon seuraavassa kotiottelussa. Iso juttu olisi, että pääsisimme yläloppusarajaan, jotta Vaasaan saataisiin mahtava syksy.

Nuorela kuvailee kotistadionin tunnelman kohonneen viime viikkoina

Perjantaina vierasottelu Lahdessa

Voittoputken ansiosta VPS on tällä hetkellä kiinni yläloppusarjan paikassa. Neljä pistettä edellä on AC Oulu, takana pisteen päässä Espoon FC Honka ja kahden pisteen päässä Turun FC Inter. VPS:llä ja Hongalla on jäljellä kolme ottelua, kun taas Interillä neljä.

– Tässä on nyt seitsemän peräkkäin voitettu, mutta voi olla, että yläloppusarjaan pääseminen vaatii jopa kymmenen ottelun voittoputkea. Todennäköisesti joku meistä kolmesta jää vielä yläloppusarjan ulkopuolelle.

Perjantaina VPS pelaa FC Lahden vieraana.

– Tämä on super iso peli meille loppukautta ajatellen. Olemme koko ajan puhuneet, että meillä on seitsemän, kuusi, viisi finaalia jäljellä ja edelleenkin meillä on kolme finaalia jäljellä. Ei tästä helppoa tule.

Suosittelemme