Hyppää sisältöön

Nikotiinipussit ovat tulleet kesän aikana kauppoihin, mutta myynti on varsin maltillista

Nikotiinipussien myynti on kasvanut, kun ne vapautuivat keväällä myös kauppoihin. Mikään jättihitti ne eivät kaupoissa kuitenkaan ole, kertovat kauppaketjut.

Nikotiinipusseja kylmähyllyssä Ruotsalaisessa kaupassa.
Kaupat myyvät nikotiinipusseja kaapista tai info-pisteistä. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Elina Niemistö

Keväällä myyntiin vapautuneet nikotiinipussit ovat tulleet kesän aikana myös pohjalaisten kauppojen valikoimaan. Ne luokitellaan kaupoissa pääosin tupakan vastikkeeksi eli niitä koskee tupakkalaki, vaikka ne eivät tupakkaa sisälläkään.

Kaupoille ne ovat kokonaisuudessa vielä pieni ja marginaalinen tuote, mutta niitä myydään siinä missä tupakkatuotteitakin.

– Yksi palvelu muiden joukossa. Mutta on niitä yllättävän paljon mennyt kaupaksi, sanoo Minimanin kaupallinen johtaja Jani Havisto.

Nikotiinipussien myynti vapautui, kun lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi. Kaupallekin muutos oli yllätys.

Osa tuotteista on edelleen nikotiinikorvausvalmisteita, joita siis käytetään esimerkiksi tupakasta tai nuuskasta vieroitukseen.

Ei vielä tilastotietoa kysynnästä

Pohjanmaan alueella toimivista ketjuista ainakin S-ryhmä, K-ryhmä ja Minimani ovat ottaneet nikotiinipussit myyntiin viimeistään kesän aikana. Osa kertoo, että alussa kysyntä oli kovinkin vilkasta. Osa taas toteaa, etteivät kaikki asiakkaat vielä ole oivaltaneet, että niitä edes myydään kaupoissa.

– Myynti on alun innostuksen aiheuttamien saatavuusongelmien jälkeen tasaantunut. Koska tuotteet ovat olleet vasta niin vähän aikaa myynnissä, ei ole mahdollisuutta tehdä vielä myynnistä mitään syväluotaavaa analyysiä, kertoo Osuuskauppa Eepeen ryhmäpäällikkö Jussi Järvinen.

Samaa säestää myös Osuuskauppa KPO:n toimialajohtaja Antti Paananen.

– Tuotteet ovat olleet myynnissä vasta varsin vähän aikaa, joten kokonaiskuvaa kysynnästä on vielä hieman vaikea arvioida. Rannikkoalueella tuotteelle on luultavasti Ruotsin läheisyyden vuoksi hieman enemmän kysyntää, arvioi Paananen.

Vaasan Citymarketin kauppias Tomi Nordin arvelee, että nikotiinipussien myynti voi olla kiivaampaa kioskeissa ja huoltamoilla.

– Mitkään tupakkatuotteet eivät ole kovin suuressa roolissa elintarvikemyymälässä, toteaa Nordin.

Valvonta tiukkaa, mutta verot jäävät Suomeen

Kaupoissa tuote on tupakkatuotteiden tapaan myynnissä piilossa info-tiskin takana tai kaapeissa. Niitä ei pidetä siis esillä, eikä niitä mainosteta. Myöskään kaikkein voimakkainta versiota ei kaupoista saa, vaan nikotiinimäärä vaihtelee lain salliman 4 ja 20 milligramman välillä.

Nikotiinipussien ostajan pitää myös olla yli 18-vuotias.

– Niitä koskevat tupakkalain säädökset, kuten esilläpito- ja markkinointikielto, ikärajavalvonta ja omavalvontavelvoite, kertoo elintarvikeasiantuntija Anna Salminen Päivittäistavara ry:stä.

Salminen lisää, että kassalla on silti oikeus antaa esimerkiksi luettelo asiakkaalle tuotteista ja niiden hinnoista, minkä perusteella asiakas voi valita tuotteen.

Kaupat eivät suhtaudu tuotteeseen riemunkiljahduksilla, mutta toivottavat silti verotulot tervetulleeksi.

– Jos jotain positiivista kaivaa, niin veroeurot jäävät nyt Suomeen. Jos Ruotsista nuuskan tuonti nyt pienenisi ja veroeuroja siirtyisi Suomeen, toteaa Minimanin kaupallinen johtaja Jani Havisto.

Suosittelemme