Hyppää sisältöön

Mikkelin koulujen ”saippuatortillojen” ruokamyrkytysepäilyt koskevat jo yli 400 oppilasta

Kouluruokailussa keskiviikkona tarjottujen tortillojen epäillään aiheuttaneen lieviä oireita miltei jokaisessa Mikkelin koulussa. Osa oppilaista havaitsi tortilloissa saippuamaisen sivumaun.

Tortilla-annos koululaisen lounastarjottimella.
Yli 400 ihmistä on Mikkelin kaupungin mukaan saanut oireita keskiviikkona tarjoillusta kouluruoasta. Annoksia oli valmistettu yhteensä 4000. Arkistokuva. Kuva: Yle / Mikko Koski
Tuukka Tervonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelin kaupunki kertoo, että kaupungin kouluissa jo yli 400 oppilasta ja ainakin kymmenkunta henkilökunnan jäsentä on saanut ruokamyrkytyksen oireita kouluruoasta keskiviikkona.

Yle kertoi eilen oppilaiden saaneen oireita syötyään tortillalättyjä. Osa oppilaista kuvaili lättyjen maistuneen saippumaisilta. Yli 4000 tortilla-annosta tehtiin Mikkelissä keskuskeittiössä, minkä jälkeen ne jaettiin kouluihin. Useat oppilaat alkoivat voida heti ruokailun jälkeen pahoin ja osa oksenteli.

Kukaan ei kaupungin tietojen mukaan ole joutunut sairaalahoitoon ja oireet ovat pysyneet suhteellisen lievinä.

Oirekysely valotti sairastumisten laajuutta

Kaupunki on teettänyt oppilaiden saamista oireista kyselyn, johon oppilaiden huoltajat ovat käyneet vastaamassa.

Kyselyn vastausten mukaan 16.8. olleen kouluruokailun sadat oppilaat ovat saaneet vähintään mahakipuja. Seuraavaksi eniten on esiintynyt pahoinvointia. Oireina on ollut myös päänsärkyä ja oksentelua. Lisäksi muutamilla on esiintynyt joitain seuraavista oireista: kuumetta, nivel- ja lihaskipuja, ripulia ja verta ulosteessa.
Ruokailun aikana tai puolen tunnin sisällä ruokailusta oireita on saanut noin 70 prosenttia oppilaista. Vasta 12 tunnin jälkeen oireita on ollut noin 15 prosentilla oppilaista.

Ruokavirasto aloittaa tänään perjantaina näytteiden tutkimisen asian selvittämiseksi.

Oirehtivia joka koulussa

Kaupungin tiedotteen mukaan oirehtiva on nyt löytynyt jokaisesta Mikkelin koulusta, paitsi Urpolan koulusta, jonka oppilaat eivät väistötiloissa syö saman keittiön ruokaa muiden koulujen kanssa.

Otavan koulusta taas ei kaupungin mukaan ole varmaa tietoa, sillä koulu oli jäänyt kyselystä vahingon vuoksi pois.

Tortillaletut tulivat keittiölle valmiina

Kaupungin mukaan tortillalevyt ovat tulleet suurtalouspakkauksissa valmiina ja niiden valmistusmaa on EU. Tortillan täyte on valmistettu erikseen keskuskeittiössä ja kouluissa oppilaat ovat itse laittaneet ottamiinsa tortillalättyihin täytteen.

Etelä-Savon hyvinvointialue ohjeistaa mahdolliseen ruokamyrkytykseen sairastuneita niin, että mikäli oireet ovat tavanomaisen vatsataudin kaltaiset, riittää kotihoito (nestehoito ja lepo). Jos oireet ovat voimakkaat tai herää huoli voinnista, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystysapuun (p. 116 117).

Mikkelin kaupunki aikoo tiedottaa asiasta lisää myöhemmin.

Juttua päivitettu 18.8.2023: Päivitetty otsikkoon ja tekstiin sairastuneiden lukumääriä.

Suosittelemme