Hyppää sisältöön

Kauppias keksi tehdä koirien ostoskärryt, somessa ideaan rakastuttiin heti – "Tälle on ehdottomasti tarve”

Koirakärry on ruokakaupassa päivittäisessä käytössä. Joskus asiakkaita tulee kauempaakin kokeilemaan Tampereen Kissanmaalla käyttöön otettua keksintöä.

Suomenlapinkoira Nana ja tämän omistaja Marjut Viinamäki tulivat kauppaan yhdessä ostoksille. Video: kuvaus Valtteri Kujansuu / Yle, editointi Matias Väänänen / Yle.
Manu Saarela,
Valtteri Kujansuu

– Toivotaan, että tämä lanseerataan muissakin kaupoissa ja tästä tulee ihan yleinen juttu. Tälle on ehdottomasti tarve.

Näin sanoo Tampereen K-market Kissanmaan kauppias Matilda Tistelgren, joka päätti yhdessä toisen kauppiaan Joona Pesosen kanssa kehitellä koirille tarkoitetun ostoskärryn.

Idea syntyi arjen ongelmasta, jonka kaksikko kohtasi jatkuvasti lenkeillään.

– Meillä itsellämme on kultainennoutaja. Monesti syntyy tilanne, että olemme lenkillä ja kotoa puuttuu vaikka kauramaitoa tai jotain muuta hyvää. Haluttaisiin käydä kaupassa, mutta ei haluta jättää koiraa kaupan ulkopuolelle, Tistelgren kertoo.

Nuori nainen nojaa hymyillen ostoskärryihin, joiden kyljessä on kyltti "Koirakärry".
Matilda Tistelgrenin mukaan moni ideaa aluksi epäillyt asiakas on vaihtanut mielipidettään myönteisempään suuntaan. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Tistelgren ja Pesonen aloittivat kauppiaina huhtikuussa, ja kärry otettiin käyttöön toukokuussa. Kaupasta löytyy tällä hetkellä yksi koirille tarkoitettu ostoskärry.

Kärryssä on pehmuste ja klipsi, jonka voi laittaa kiinni koiran valjaisiin tai kaulapantaan. Tistelgrenin mukaan kärry on nykyisellään vielä puujalkaversio, jota kehitetään tulevaisuudessa.

– Kyydissä on ollut koiria pienestä chihuahuasta aina labradorinnoutajaan asti. Sinne mahtuu aika hyvänkokoinenkin koirakaveri.

Kärry on herättänyt myös kysymyksiä

Maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2021 tekemän asetuksen mukaan lemmikkieläimen tuominen rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin on sallittua toimijan suostumuksella. Asiakastiloja ovat esimerkiksi kaupat, ravintolat ja sisätilalliset kioskit.

Matilda Tistelgren kertoo, että joillakin asiakkailla on ollut huolta, syntyykö kärryn vuoksi koirien välisiä kähinöitä ja miten kärry vaikuttaa avustajakoirien työhön.

– Kaikki palvelukoirat on koulutettu niin, ettei pitäisi missään nimessä häiritä. Koirien väliset kärhämät eivät ole mahdollisia, sillä meillä on vain yksi kärry. Nuo ovat yleisimpiä valituksia mitä olemme bonganneet.

Ostiskärryn kylkeen on kiinnitetty lappu, joka kertoo kärryn olevan koirakärry.
Koirakärry on erikseen merkattu konseptista kertovalla lapulla. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Moni kauppa ei kuitenkaan salli lemmikkieläimiä tiloihinsa. Esimerkiksi Lidlin ja S-ryhmän myymälöihin vain näkövammaisten opaskoirat, liikuntavammaisten avustajakoirat sekä kuulovammaisten kuulokoirat ovat tervetulleita.

Lidlin viestinnästä kerrotaan sähköpostivastauksessa, että kaupparyhmässä ymmärretään lemmikeiden tärkeys omistajilleen.

– Lemmikille itselleen kaupassa käyminen saattaa olla hankalaa, jos tiloissa on ahdasta ja ihmisiä on paljon. Lisäksi useat lemmikit kaupassa samanaikaisesti saattavat aiheuttaa häiriöitä myymälän sisätiloissa, Lidlin viestinnästä vastataan.

S-ryhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo sähköpostivastauksessaan, että yleisen järjestyksen, asiointimukavuuden sekä järjestyksen valvonnan toteuttamiseksi lemmikkieläinten pääsy S-ryhmän ruokakauppoihin ei ole toistaiseksi mahdollista.

– Voimassa olevaa linjausta ei toistaiseksi ole katsottu tarpeelliseksi muuttaa, mutta seuraamme tilannetta, Lyytikäinen sanoo.

Espoon Vallikallion K-Marketin  ulkopuolelle on laitettu lukittava koiraparkki.
Monien kauppojen ulkopuolella koiraparkkeja. Arkistokuva. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kärrystä tuli somehitti

Muutaman kerran ostoskärryyn hinkuvia koiria on ollut jonoksi asti. Isommilta ruuhkilta on kuitenkin vältytty.

– Asiakkaat ovat rakastaneet tätä. Monet tulevat kauempaakin koiriensa kanssa. Kuumina kesäpäivinä saa koiran kyytiin, eikä tarvitse jättää autoon, Matilda Tistelgren sanoo.

Koirille tarkoitettu ostoskärry on ollut sosiaalisessa mediassa iso hitti. K-market Kissanmaan Tiktok-tilillä olevaa videota koirakärrystä on katsottu artikkelin julkaisuhetkellä lähes 300 000 kertaa.

Tistelgren on seurannut aiheesta käytyä keskustelua popcornien kera. Suosio hämmensi.

– Ei oletettu, että tulisi niin paljon näyttökertoja. Aluksi se oli jopa jännittävää, kun vasta aloitimme, Tistelgren kertoo.

Entä ovatko kissat sallittuja koirille tarkoitettuun kärryyn?

– Emme välttämättä sano ei, jos joku haluaa tulla kissansa kanssa ja saa sen kiinni kärryyn. Tämä on ehkä kuitenkin tarkoitettu enemmän koirien lenkitysreissuille. Kissoja harvemmin lenkitetään, Tistelgren sanoo hymyillen.

Veisitkö lemmikkieläimen mukanasi ruokakauppaan? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 21. elokuuta kello 13.00 asti.

Suosittelemme