Hyppää sisältöön

Trooppinen Hilary-myrsky saapui Kaliforniaan – voi tuoda jopa vuoden sademäärän kertarysäyksellä

Rankkasateiden pelätään aiheuttavan hengenvaarallisia tulvia Yhdysvaltain lounaisosissa.

Satu-Maria Niikko
Avaa Yle-sovelluksessa

Rankkasateet piiskasivat ankarasti Kaliforniaa, kun trooppinen myrsky Hilary saapui Yhdysvaltoihin Meksikosta sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa. Hilaryn kaltaiset trooppiset myrskyt ovat hyvin harvinaisia Etelä-Kaliforniassa, ja sen pelätään aiheuttavan hengenvaarallisia tulvia Yhdysvaltain normaalisti kuivissa lounaisosissa.

Kun Hilary-myrskyn keskus saavutti Kalifornian, tuulen nopeus oli Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan maksimissaan jopa 95 kilometriä tunnissa. Sitä ennen myrsky oli syöksynyt läpi Kalifornian niemimaan Meksikon länsiosassa.

Aiemmin viisiportaisessa hurrikaaniluokituksessa nelostasolla ollut Hilary lientyi kakkostason trooppiseksi myrskyksi jo Meksikon puolella edetessään kohti tiheästi asuttua rajakaupunkia Tijuanaa. Heikentymisestä huolimatta Yhdysvaltain hätätilaviraston (FEMA) edustaja Deanne Criswell kehotti ihmisiä ottamaan tilanteen vakavasti.

– Hilary-myrskyllä tulee olemaan vakavia vaikutuksia ja se on suuri uhka Etelä-Kalifornialle, hän sanoi uutiskanava CNN:lle.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on julistanut hätätilan suureen osaan osavaltion eteläosia. Viranomaiset ovat avanneet viisi myrskysuojaa ja lähettäneet myrskyalueelle yli 7 500 työntekijää, muun muassa useita satoja kansalliskaartin sotilaita sekä vesipelastusryhmiä.

Rannat on määrätty suljettaviksi ja suuret urheilutapahtumat on siirretty tuonnemmaksi. Ihmiset ovat hamstranneet kaupoista vettä ja muita välttämättömiä tarvikkeita. San Diegossa ihmiset täyttivät hiekkasäkkejä varautuakseen mahdollisiin tulviin.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan Hilary-myrskyn sademäärän odotetaan joissain osissa Kaliforniaa ja Nevadaa nousevan jopa 250 millimetriin, mikä vastaa koko vuoden sademäärää. Seuduilla pelätäänkin vaarallisia tulvia. Rankkasateita ja äkillisiä tulvia odotetaan myös joihinkin osiin Oregonia ja Idahoa.

Tornadot ovat hurrikaanikeskuksen mukaan mahdollisia Kaakkois-Kaliforniassa, Länsi-Arizonassa, Etelä-Nevadassa ja Lounais-Utahissa.

Kalifornian kuvernöörintoimiston hätätilanteista vastaavan johtajan Nancy Wardin mukaan Hilary saattaa olla yksi pahimmista osavaltioon iskeneistä myrskyistä yli kymmeneen vuoteen.

– Tämä on hyvin, hyvin vaarallinen ja merkittävä myrsky. Älkää erehtykö luulemaan muuta, hän sanoi.

Lähde: AFP

Suosittelemme