Hyppää sisältöön

Naisleijonista puuttuu monta tähteä, mutta kukaan ei ole sulkenut maajoukkueovea – päävalmentaja kiittelee ilmapiiriä ja hyviä resursseja

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue pelaa tällä viikolla Euro Hockey Touria Vierumäellä ja Lahdessa. Tiistain avausottelussa kaatui Tšekki maalein 5–4.

Juuso Toivola huutaa tuomarille.
Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola kaukalon reunalla. Kuva: Tomi Hänninen
Riku Porvari
Avaa Yle-sovelluksessa

Vierumäellä ja Lahdessa pelataan naisten Euro Hockey Touria 22.–27. elokuuta. Otteluohjelma: 22.8. Tšekki–Suomi, 23.8. Ruotsi–Suomi, 24.8. Ruotsi–Tšekki, 25.8. Suomi–Tšekki, 26.8. Suomi–Ruotsi ja 27.8. Tšekki–Ruotsi.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue aloitti kansainvälisen EHT-kautensa tiistaina voitolla. Naisleijonat peittosi Vierumäellä Tšekin 5–4.

Joukkueet lähtivät kolmanteen erään 3–3-tasatilanteesta. Suomi venyi voittoon Kiira Yrjäsen ja Petra Niemisen päätöserässä tekemillä maaleilla.

Suomen muut maalintekijät olivat Viivi Vainikka, Nelli Laitinen ja Julia Liikala.

Keskiviikkona vuorossa on ottelu Ruotsia vastaan. Loppuviikon aikana Suomi pelaa toistamiseen molempia vastaan. Turnauksen otteluihin on vapaa pääsy.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola toteaa, että joukkueen pelille luotiin yhteiset perusteet toukokuun ja heinäkuun leireillä.

– Uusi kausi, vanhat kujeet – tai sopivasti uudistuneet kujeet, Toivola kuvaili ennen Tšekki-ottelua.

Kiertueen avausottelu oli revanssi viime kevään MM-puolivälierästä. Tuossa pelissä Tšekki vei voiton maalein 2–1.

– Meillä on ollut Tšekin kanssa todella tiukkoja pelejä edeltävissä kolmissa MM-kisoissa ja harjoituspeleissä. Viime vuonna EHT:lla voitettiin heidät joka kerta, ja harmittavasti MM-puolivälierässä tuli tappio heitä vastaan.

Petra Nieminen luistelee.
Muun muassa Petra Nieminen on Suomen joukkueen mukana EHT:lla. Kuva: Heikki Löfman / Suomen Jääkiekkoliitto

Tapani ja Karvinen puuttuvat jälleen

Kokoonpanossa on useita kokeneita pelaajia, kuten Jenni Hiirikoski ja Petra Nieminen, mutta tuttuja nimiä myös puuttuu. Elokuun lopun peleissä ei nähdä Susanna Tapania tai Michelle Karvista, jotka eivät myöskään pelanneet tämän vuoden MM-kisoissa.

– Katsotaan, miten asiat etenevät. Kaikki on mahdollista jatkoa ajatellen. Mitään virallisia maajoukkueuran päättämisilmoituksia ei ole tullut. Me pidämme maajoukkueessa silmät, korvat ja yhteydet auki, Toivola sanoo.

EHT:lla nähdään myös ensikertalaisina Nella Berg (TPS), Julia Schalin (Kiekko-Espoo), Lisette Täks (Kiekko-Espoo) ja Kiti Seikkula (HPK).

– Mielenkiintoista nähdä, miten kansainvälinen peli ottaa toimiakseen. Kokoonpano on hyvä yhdistelmä kokemusta ja ensikertalaisuutta.

Toivola sanoo, että pelaamisen ohella joukkue on panostanut siihen, että toimintatavat ovat päteviä myös kaukalon ulkopuolella. Päävalmentaja uskoo, että pukusuojista peliin tulee energinen ja taisteleva joukkue.

– Meillä on ollut todella hyvä ilmapiiri reilun vuoden ajan, ja sitä lähdetään jatkamaan.

Resurssit ovat kunnossa

Edeltävien MM-kisojen aikaan puhuttiin, onko Suomi matkalla ”Ruotsin tielle”. Länsinaapurin pelaajat boikotoivat maajoukkuetoimintaa, koska heille ei maksettu korvauksia. Pyynnöistä huolimatta liitto ei esittänyt naisten maajoukkuetoiminnan kehitykselle tehtyä suunnitelmaa. Lisäksi pelaajat jäivät ilman Ruotsin olympiakomitean korvauksia.

Samanlaista keskustelua on käyty myös Suomessa. Toivolan mukaan joukkueen tai johtoryhmän kesken ei viime aikoina ole isommin keskusteltu aiheesta.

– Olympiakomitea on jakanut tukirahoja, ja ne on jaettu. Se on monelle pelaajalla iso, tärkeä tuki siinä arjessa, joka valmistaa huippu-urheiluun. Kaikki toivoisivat, että taloudellista tukea olisi enemmän etenkin seuratasolla.

Päävalmentajan mukaan Naisleijonien tilanne on resurssien puolesta hyvällä tolalla. Esimerkiksi leirityksien määrää ei olisi edes mahdollista lisätä, hän sanoo.

– Meillä on EHT-turnaukset ja kesän ajan leiritykset. Katsotaan sitten, tuoko olympiavuosi lisää leiritysvuorokausia. Panostus maajoukkuepuolella on ollut kiitettävää.

Keväällä esimerkiksi Hannu Jortikka arvioi, että naisten puolella ei ole riittävästi harrastajia, liigan taso on huono ja ruohonjuuritaso on unohtunut. Myös päävalmentaja Toivolan mukaan nämä asiat ovat tärkeitä kehityskohtia.

Suomesta lähtee paljon pelaajia esimerkiksi Ruotsiin, koska siellä on hieman enemmän tarjottavaa kuin Suomessa, hän toteaa.

– Suomen liigan valmennusolosuhteet kestävät vertailun mihin tahansa muuhun sarjaan.

Suosittelemme