Hyppää sisältöön
Hilary-myrsky on aiheuttanut tulvimista Kaliforniassa.

Kalifornian jättänyt Hilary-myrsky uhkaa nyt Oregonia ja Idahoa

Hilary voi tuoda jopa vuoden sademäärän kertarysäyksellä.

Hilma Toivonen
Teemu Juhola
Roni Kuronen
  • Hilary saapui Meksikosta Yhdysvaltoihin sunnuntaina iltapäivällä.
  • Myrsky laantui jo Meksikon puolella ennen Yhdysvaltoihin osumista, mutta sen ennustetaan silti tuovan vaarallisia tulvia Kaliforniaan.
  • Suureen osaan Kaliforniaa on asetettu trooppinen myrskyvaroitus, joka koskettaa kymmeniä miljoonia ihmisiä.
Roni Kuronen

Kalifornian jättänyt Hilary-myrsky uhkaa nyt Oregonia ja Idahoa

Hilary-myrsky kaatoi maanantaina puita ja aiheutti tulvia Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Hilary on ensimmäinen Etelä-Kaliforniaan iskenyt trooppinen myrsky 84 vuoteen.

Pohjoista kohti liikkuva myrskysää aiheutti osavaltiossa myös ennätyksellisiä sademääriä ja kymmeniä pelastusoperaatioita.

Kalifornian jättänyt myrsky on laantumassa, mutta sateet saattavat edelleen aiheuttaa ukkosta sekä tuhoisia tulvia Oregonin ja Idahon osavaltioissa.

Lähde: AP

Teemu Juhola

Tuulet laantuivat, mutta tulvien ja maanvyöryjen riski jatkuu

Tulvien ja maanvyöryjen uhka jatkuu osassa eteläistä Kaliforniaa ja Yhdysvaltojen lounaisosia Hilary-myrskyn seurauksena.

Viime yönä myrsky aiheutti alueella paikoin ennätysmäisiä sateita.

Noin 17 miljoonaa amerikkalaista on varoitettu tulvista tai kovasta tuulesta.

Reuters

Hilma Toivonen

Yhteys hätänumeroon poikki useassa kaupungissa

Puhelinyhteys hätänumeroon on ollut maanantaina poikki useassa kalifornialaisessa kaupungissa.

Palm Springsin kaupungin poliisilaitos on ilmoittanut laajasta hätäpuhelinyhteyden katkoksesta. 911-linjat ovat olleet poikki myös kahdessa muussa Riversiden piirikunnan kaupungissa, Cathedral Cityssä ja Indiossa.

Noin noin 92 000 asukkaan Indion kaupunki on julistanut hätätilan. Viranomaisten mukaan kaupungin oma henkilöstö ja resurssit eivät ole riittävät Hilaryn aiheuttamien tuhojen hallintaan.

Hilma Toivonen

Hilaryn voimakkuus laantumassa – liikkuu kohti pohjoista

Havainnollistava kartta, joka näyttää Hilary-myrskyn etenemisen maanantaina 21. elokuuta 2023. Myrsky liikkuu maanantain aikana San Franciskon korkeudelta pohjoiseen.
Hilary liikkuu maanantain aikana kohti Oregonin osavaltiota. Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Hilaryn tuultenvoimakkuus on laantumaan päin ja se liikkuu pohjoiseen, kohti Oregonin osavaltiota.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskus (NHC) luokitteli Hilaryn maanantaina post-trooppiseksi sykloniksi. Kyse on luokituksesta, joka on muutaman pykälän trooppisen myrsyn alapuolella.

Hilary laantui jo aiemmin hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi Meksikon puolella rajaa, ennen Yhdysvaltoihin siirtymistä.

Vaikka tuulen voimakkuus on laantumassa, Hilaryn korkeat sademäärät aiheuttavat edelleen suuren riskin tulville ja tulvavahingoille.

Hilma Toivonen

Kerrostalon katto romahti Los Angelesissa, yksi pelastettiin tulvavesiltä

Autoja tulvivalla kadulla Los Angelesissa.
Tiet tulvivat eteläisessä Los Angelesissa jo sunnuntaina. Kuva: Robyn Beck / AFP

Tulvat ovat piinanneet Los Angelesia sunnuntaista lähtien, kertoo The New York Times.

Piirikuntaan julistettiin äkillinen tulvavaroitus noin kello seitsemän aikaan sunnuntai-iltana. Maanantaihin mennessä sateet ja tuuli ovat kaataneet puita ja voimalinjoja sekä aiheuttaneet teiden sulkemisia.

Ainakin yksi henkilö on pelastettu tulvavesiltä lähellä Lincoln Heightsin naapurustoa. Myös esimerkiksi Koreatownin naapurustossa, Los Angelesin keskustan alueella, kerrostalon katto on romahtanut.

– Onneksi meillä ei ole tällä hetkellä raportoitu loukkaantumisista tai vakavista vahingoista, kaupungin palokunnan päällikkö Kristin Crowley totesi tiedotustilaisuudessa.

Hilma Toivonen

Kouluja ja uimarantoja on suljettu

Kaliforniassa on varauduttu myrskyihin monella tapaa, kertoo The New York Times.

Eri puolilla Kalifornian osavaltiota viranomaiset ovat esimerkiksi peruuttaneet tapahtumia sekä sulkeneet puistoja ja uimarantoja. Yli 7 500 pelastustyöntekijää on valmiina reagoimaan myrskytuhoihin.

Los Angelesin ja San Diegon koulut peruuttivat niin ikään maanantain oppitunnit. Etelä-Kalifornian yliopisto puolestaan sanoi aloittavansa syyslukukauden maanantaina suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Hilma Toivonen

Trooppinen myrskyvaroitus on ensimmäinen koskaan eteläisessä Kaliforniassa

Suureen osaan Kaliforniaa on asetettu trooppinen myrskyvaroitus. Varoitus ulottuu tällä hetkellä Meksikon ja Kalifornian rajalta aina Los Angelesin yli, Point Mugun rantaan asti. The Washington Postin mukaan myrskyvaroitus koskettaa kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskus (NHC) kertoo, että trooppisen myrskyn varoitus on ensimmäinen laatuaan koskaan eteläisessä Kaliforniassa.

Hilma Toivonen

Myrsky laantui ennen Yhdysvaltoihin osumista

Tyttö kurkistaa ovesta ja jalkakäytävä tulvii Hilary-myrskyn jäljiltä
Siirtolaistyttö tutki tulvatilannetta kadulla Tijuanassa 20. elokuuta. Kuva: Aimee Melo / Reuters

Hilary-myrsky laantui selvästi ennen Yhdysvaltoihin siirtymistä. Viisiportaisessa hurrikaaniluokituksessa nelostasolla ollut Hilary lientyi kakkostason trooppiseksi myrskyksi jo edetessään Meksikon puolella kohti tiheästi asuttua rajakaupunkia Tijuanaa.

Heikentymisestään huolimatta asiantuntijat varoittavat Hilaryn olevan tarpeeksi voimakas aiheuttaakseen hengenvaarallisia tulvia. Myrskyn saavuttaessa Kalifornian tuulen nopeus oli Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan maksimissaan jopa 95 kilometriä tunnissa.

Lähde: AFP

Hilma Toivonen

Hilary saapui Yhdysvaltoihin Meksikosta sunnuntaina

Trooppinen myrsky Hilary saapui Yhdysvaltoihin Meksikosta sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa, tuoden mukanaan voimakkaita tuulia ja rankkasateita.

Myrskyn pelätään aiheuttavan hengenvaarallisia tulvia Yhdysvaltain normaalisti kuivissa lounaisosissa. Hilaryn kaltaiset trooppiset myrskyt ovat hyvin harvinaisia Etelä-Kaliforniassa.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on julistanut hätätilan suureen osaan osavaltion eteläosia.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan Hilary-myrskyn sademäärän odotetaan joissain osissa Kaliforniaa ja Nevadaa nousevan jopa 250 millimetriin, mikä vastaa koko vuoden sademäärää.

Lue koko juttu täältä.

Lähde: AFP

Suosittelemme