Hyppää sisältöön

Mikkelin lentoasemalta saa nyt lentobensaa – ”Lentopolttoaineiden saatavuus on lentoasematoiminnan perusedellytys”

Tankkausmahdollisuudet saatiin palautettua vuosien jälkeen. Lentoasemalla on kuitenkin vielä paljon tehtävää.

Lentoasemarakennuksen edustalla olevat lentopolttoainesäiliöt ja tankkauspiste.
Mikkelin lentoasemalla pystyy nyt tankkaamaan lentokoneen tai helikopterin. Kuva: Sari Ursin / Yle
Milka Krogerus

Mikkelin lentoaseman tankkausmahdollisuudet ovat nyt kunnossa.

Kun reittiliikenne Mikkelin lentoasemalta lakkautettiin vuosituhannen alussa, samalla loppuivat lentopolttoaineiden tankkausmahdollisuudet. Valtion ja kaupungin tuen turvin lentoasemalle saatiin loppuvuodesta lentopetrolin tankkausmahdollisuus. Viime viikonloppuna avattiin myös lentobensiinin tankkauspiste.

Lentoasemalta saa siis tällä hetkellä polttoainetta käytännössä kaikkiin koneisiin, jotka kentällä mahtuvat operoimaan.

– Tänne mahtuu laskeutumaan korkeintaan noin satapaikkainen kone, ja sellainen pystytään nyt huolimaan lentopolttoaineiden osalta, Mikkelin lentoaseman päällikkö Sami Kahilakoski sanoo.

Kahilakosken mukaan tankkaus on toimivan lentoaseman kivijalka.

Lentopolttoaineiden puuttuminen asemalta tarkoitti, että pahimmillaan Mikkelistä operoivien koneiden täytyi tehdä välilaskuja pelkän polttoaineen takia. Tämä taas lisäsi kustannuksia, jotka lopulta tulivat asiakkaiden maksettavaksi.

Kahilakosken mukaan tankkauspisteen puuttuminen on aiemmin vienyt toimintaa muualle.

– On kysytty, että voiko teillä tankata. Kun vastaus on ollut ei, tänne ei ole tultu ollenkaan.

Lentopetrolia on Mikkelissä myyty jo 15 000 litraa, mikä enteilee hyvää. Kahilakosken mukaan lentobensiinin vuoksi Mikkelin lentoaseman kiinnostavuus ilmailijoiden keskuudessa nousee entisestään. Tankkausmahdollisuutta aiotaan myös mainostaa.

– Tämä on niin hyvällä paikalla Suomessa, että yleisilmailijat tulevat jatkossa käyttämään tätä paikkaa yhä enemmän, sanoo Suomen Ilmailuliiton puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Tulevaisuuteenkin on panostettu: lentopolttoaineputkistojen asennuksen yhteydessä maan alle asennettiin putkisto mahdollisia sähkökaapeleita ja -latauspisteitä varten.

– Tulevaisuudessa saatavilla pitää olla todennäköisesti myös sähköä, Kahilakoski sanoo.

Kahilakosken mukaan tämä ei tule maagisesti muuttamaan Mikkelin lentoaseman tulevaisuutta valoisammaksi, mutta lentopolttoaineiden osalta asiat ovat nyt kunnossa.

Lentoasemalla on vielä paljon tehtävää. Yksi on kiitotien valaistuksen uusiminen, johon on saatu jo reilu 60 000 euron valtionavustus.

– Lentoaseman toiminta on todella säädeltyä, ja Mikkelissä on paljon tekemättömiä töitä, jotka pitää saattaa kuntoon, sanoo Kahilakoski.

Voit kommentoida juttua 24. elokuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme