Hyppää sisältöön

Vaalan uuden vankilan uuden asiakaspalvelutiskin halutaan helpottavan vankien yhteydenpitoa henkilökuntaan

Satapaikkaisen suljetun vankilan toivotaan vähentävän uusintarikollisuutta. Rakennus on nyt harjakorkeudessa ja sen on määrä valmistua vuoden 2024 lokakuussa.

Havainnekuva Vaalan uudesta vankilasta.
Havainnekuvassa Vaalan uusi vankila, joka valmistuu vuoden 2024 syksyllä. Kuva: Arkkitehtitoimisto Linja Arkkitehdit Oy
Henna Korkala

Vaalan vankilan rakennustöissä on edetty siihen pisteeseen, että vesikattotyöt ovat valmistuneet, ja harjannostajaisia vietetään tänään tiistaina.

Vankila korvaa Vaalan Pelson vankilan, jossa on jo pitkään kärsitty sisäilmaongelmista.

Rakennustyöt aloitettiin viime vuoden elokuussa. Alustavan aikataulun mukaan uusi vankila valmistuu lokakuussa 2024.

Pelson vankilan yksikönpäällikkö Nina Juutinen kertoo, että aikataulussa on pysytty. Kohonneet rakennuskustannukset ovat kuitenkin hieman nostaneet kustannusarviota alkuperäisestä.

– Alkuperäinen kustannusarvio oli 39 miljoonaa euroa. Nyt se on 44 miljoonaa, eli sen verran on valitettavasti kustannusarvio noussut.

Vaalaan rakentuva vankila on satapaikkainen suljettu vankila miehille. Uusi vankila tähtää uusintarikollisuuden vähentämiseen, mikä näkyy myös rakenteellisissa ratkaisuissa.

– Vankilaan on tulossa muun muassa asiakaspalvelutiski, jota ei suljetuissa vankiloissa ole aiemmin ollut. Sen avulla tuodaan vangeille kynnystä alemmas ottaa yhteyttä henkilökuntaan, Juutinen kertoo.

Vankilan rakennuksessa on muutenkin otettu huomioon vankien tarpeet. Esimerkiksi piha-alueelle rakennetaan kattavat ulkoilualueet, joissa on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun, liikuntaan ja esimerkiksi kaupunkiviljelyyn.

Vaalan vankilan rakennuttaa Senaatti-kiinteistöt.

Lue lisää paikallisia uutisia Yle Uutisten netistä.

Suosittelemme