Hyppää sisältöön

Koko taloyhtiö meni konkurssiin Varkauden keskustassa

Kerrostalossa asuu edelleen useita ihmisiä.

Tyhjä liikerakennus Varkaudessa
Kauppakatu 40 on Varkauden ydinkeskustassa. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokonainen taloyhtiö on mennyt konkurssiin Varkauden keskustassa. Kauppakatu 40 sijaitsevassa kiinteistö on osittain tyhjänä. Talossa on muutama yritys ja useampia asukkaita.

Varkaus on noin 20 000 asukkaan teollisuuskaupunki Pohjois-Savossa.

Pesänhoitajan mukaan konkurssi tuli sen vuoksi, että vastikkeita on jäänyt maksamatta ja muiden osakkaiden osuus nousi suureksi. Lopulta yhtiö oli maksukyvytön.

Pohjois-Savon käräjäoikeus asetti Kauppakatu 40 kiinteistöosakeyhtiön konkurssiin 11.8.2023.

Koti voi mennä, asuntovelka jäädä

Taloyhtiön konkurssi voi olla inhimillinen tragedia, koska asunto voi mennä alta, mutta asuntovelka jäädä. Osakas ei omista huoneistoa vaan osakkeita, jotka oikeuttavat huoneiston hallintaan. Konkurssi tarkoittaa sitä, että sijoitus yhtiöön raukeaa.

Kun taloyhtiö menee konkurssiin, määräysvalta siirtyy konkurssipesänhoitajlle. Pesänhoitaja huolehtii velkojien tarpeesta ja usein realisoidaan omaisuus. Varkauden tapauksessa etsittäneen talolle uutta omistajaa.

Warkauden Lehti kertoi viime lokakuussa, että Varkauden keskustan tuntumassa olevassa Päiviönsaaressa meni aiemmin konkurssiin niin sanotun Pankkitalon kiinteistö. Pankkitalolle löytyi uusi omistaja.

Varkaudessa on myös rivitaloyhtiö, joka aiemmin hakeutui konkurssiin. Taustalla oli se, että kiinteistölle olisi pitänyt ottaa remonttilainaa. Kiinteistön vakuusarvo ei kuitenkaan riittänyt lainan saamiseksi. Remonttien kasautuminen ja rahoitusongelmat aiheuttivat taloyhtiön konkurssin.

Ylen MOT:n ohjelmassa rivitalon asukas kertoi ostaneensa asunnon hintojen ollessa korkealla. Konkurssin tullessa asukas joutui muuttamaan pois kodista, josta oli vielä lainaa.

Ohjelma on julkaistu 14.2.2023.

Lisätty 22.8.2023 kello 14:55 tieto Warkauden Lehden uutisesta ja taloyhtiön osakkeille tulevista muutoksista konkurssin tapahtuessa.

Kuuntele myös Uutispodcast:

Isot yhtiölainat ja korkeat korot voivat syöstä asuntosijoittajien mukana taloyhtiöt ongelmiin

Suosittelemme