Hyppää sisältöön

Noussut korkotaso jarruttaa investointeja Pohjois-Suomessa – Finnveran yrityksille myöntämä rahoitus laski selvästi

Rahoitusta myönnettiin tänä vuonna tammi-kesäkuun aikana 54 miljoonaa euroa. Viime vuonna samalla ajanjaksolla rahoitusta myönnettiin Pohjois-Suomen kolmessa maakunnassa 84 miljoonaa euroa.

Tuulivoimaloita toimii Lilla Båtskärin saarella Ahvenanmaalla.
Finnvera on myöntänyt tänä vuonna rahoistusta Pohjois-Pohjanmaalla muun muassa tuulivoimaloihin liittyviä urakoita. Kuvituskuva. Kuva: Markku Sandell / Yle
Henna Korkala

Valtio-omisteisen erityisrahoittaja Finnveran yrityksille myöntämä rahoitus laski tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa edellisvuodesta selvästi, yhteensä 37 prosenttia.

Rahoitusta myönnettiin tänä vuonna tammi-kesäkuun aikana 54 miljoonaa euroa. Viime vuonna samalla ajanjaksolla rahoitusta myönnettiin Pohjois-Suomen kolmessa maakunnassa 84 miljoonaa euroa.

Yksi merkittävä syy rahoituksen vähenemiseen on noussut korkotaso, joka jarruttaa omistajanvaihdoksia ja uusia investointeja. Pohjois-Pohjanmaalle myönnetyn rahoituksen määrä supistui rajusti, 38 prosenttia edellisvuodesta.

– Edellisvuoden lukuja paisuttivat teollisuuden investoinnit, joita ei vuoden 2023 alkupuoliskolla ole nähty vastaavaan tahtiin. Verrattuna koronaa edeltävään aikaan, rahoituksen myöntö on myös alle tavallisen tason, sanoo Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Pasi Vartiainen.

Pohjois-Pohjanmaalla Finnvera on rahoittanut tänä vuonna erilaisia vihreän siirtymän hankkeita, kuten tuulivoimaloihin liittyviä urakoita ja biokaasulaitosten rakentamista.

– Näiden osalta on nähtävissä edelleen positiivisia mahdollisuuksia, sillä Pohjois-Pohjanmaalle on suunnitteilla runsaasti uusia tuulivoimapuistoja ja hyvä määrä myös biokaasulaitoksia.

Kainuussa muutokset rahoituksen kysynnässä olivat vähäisiä. Rahoitusta myönnettiin 9,2 miljoonaa euroa, mikä on vain 3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tänä vuonna rahoitettiin viime vuotta enemmän matkailualaa ja nuoria yrityksiä.

Omistajanvaihdosten rahoitus romahti

Finnveran huolenaiheena on omistajanvaihdosten rahoitus, joka on tippunut tänä vuonna Pohjois-Suomen alueella euromääräisesti 60 prosenttia ja kappalemääräisesti 36 prosenttia.

Pudotus oli suurinta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa. Myös omistajanvaihdoten rahoitusten tippumista selittää noussut korkotaso.

– Tilanne on huolestuttava, sillä omistajanvaihdosten trendi Pohjois-Suomessa on ollut alaspäin entuudestaan. Pohjois-Suomessa yrittäjien keski-ikä on monilla seuduilla korkea, jonka vuoksi omistajanvaihdoksia tulisi pystyä tekemään itse asiassa entistä enemmän, sanoo Vartiainen

Vartiainen toivoisi, että yhä useampi uusi aloittava yrittäjä näkisi omistajanvaihdoksen hyvänä keinona ryhtyä yrittäjäksi uuden yrityksen perustamisen sijaan.

Suosittelemme