Hyppää sisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkko selvillä vasta loppuvuodesta – jo nyt tiedetään, että tiloissa muhii 100 miljoonan korjausvelka

Palveluverkkoa on Keski-Suomessa rakennettu maaliskuusta lähtien. Aluehallitukseen esitys etenee syys-marraskuussa.

Kyllön terveysasema, Jyväskylä.
Kyllön terveysasema Jyväskylässä on yksi hyvinvointialueen toimipisteistä. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle
Sanna Savela

Esitys Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkoksi valmistuu vasta loppuvuodesta. Tilapalvelujohtaja Petteri Kontro arvioi, että aluehallituksen käsittelyyn asia etenee syys–marraskuussa ja -valtuustoon joulukuussa.

Esimerkiksi Pirkanmaalla työ on saatu jo valmiiksi.

Palveluverkon valmistelu aloitettiin maaliskuussa. Kontro pitää kuukausien työaikaa tarpeellisena, koska laadinnassa huomioitiin monia näkökulmia.

Suurimpana ja tärkeimpänä osa-alueena suunnittelussa on ollut palvelustrategia, jossa on tarkasteltu muun muassa väestöennusteita. Kontron mukaan sen avulla voidaan arvioida, millaisia palveluita minnekin tarvitaan.

Tekninen tarkastelu paljasti korjaustarpeita

Toinen merkittävä asia on ollut tilojen tekninen ja toiminnallinen tarkastelu. Siinä selvisi, että hyvinvointialueen vuokraamissa tiloissa muhii sadan miljoonan euron korjausvelka.

– Tulevina vuosina on ratkaistava, korvataanko tiloja uusilla rakennuksilla, peruskorjataanko vai korvataan jollain muulla palvelulla, sanoo Kontro.

Sen sijaan käyttämättä jäävien tilojen neliöt eivät vielä ole selvillä, koska asiaa tarkastellaan kokonaisuutena. Kontron mukaan se tarkoittaa, että voidaan pohtia, voisiko palvelun tuottaa jollain toisella tavalla.

Hyvinvointialue on kuntien omistamissa tiloissa vuokralaisena, ja hyvinvointialueen on ensi vuoden aikana ilmoitettava vuokranantajille, jatkuuko vuokraus vuoden 2025 jälkeen. Lisäksi vuokralla on yksityisten omistamia kiinteistöjä, joissa on määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia vuokrasopimuksia.

Suosittelemme