Hyppää sisältöön

Tulevaisuusdemari

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) lähti SDP:n puheenjohtajakisaan ennakkosuosikkina ja nousi voittajaksi. Tämä juttu julkaistiin alun perin 30. elokuuta.

Tekijät

Teksti:Marica Paukkeri
Valokuvat ja videot:Silja Viitala

Yhteistyökykyinen. Kokenut. Tulevaisuus.

Näillä sanoilla Antti Lindtman, 41, kuvaisi itseään SDP:n seuraavana puheenjohtajana. Puheenjohtajan paikkaa tavoittelee myös kansanedustaja Krista Kiuru (sd.).

Kysyimme Lindtmanilta, missä itselleen merkityksellisessä paikassa hän haluaa tulla kuvatuksi. Hän valitsi Vantaalla sijaitsevan Tiedekeskus Heurekan.

Paikan valinnassa puheenjohtajaehdokas veti kotiinpäin. Lindtman on syntyperäinen vantaalainen ja asuu perheineen edelleen paikkakunnalla. Hän on pitkän linjan kuntapäättäjä, joka on luotsannut Vantaan kaupunginvaltuustoa vuodesta 2009 alkaen.

Heureka on ”lähes naapurissa”. Haastatteluun Lindtman saapui polkupyörällä.

– Heurekassa on paljon kyse tulevaisuudesta ja osaamisesta. Jos Suomi haluaa menestyä, meillä pitää olla vahvaa osaamista ja kykyä katsoa tulevaisuuteen. Näen SDP:n ennen kaikkea tulevaisuusliikkeenä, Lindtman visioi.

Lindtman ei tunnustaudu aivan perinteiseksi demariksi. Ei, vaikka hänellä on ammattiyhdistystaustaa ja hän on työskennellyt muun muassa betonialalla.

– Kuvaisin itseäni tulevaisuusdemariksi. En toki näe haittana, että minulla on kokemusta myös duunarihommista. Ajatus työn tärkeydestä on vahva osa minua ja osa tätä liikettä.

Puheenjohtajana tulevaisuusdemari-Lindtman haluaisi sanojensa mukaan uudistaa puolueen seuraavalle vuosikymmenelle.

Hän näkee, että puolueena SDP:llä täytyy olla yksi, kirkas tavoite.

Vaaleihin kolmella teemalla

Antti Lindtman kuvattiin tiedekeskus Heurekassa Vantaalla.
Antti Lindtman saapui Heurekaan sovittuun haastatteluunsa sähköpyörällä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Mitkä ovat Lindtmanin valttikortit puoluejohtajakisassa? Hän näkee eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimimisen antaneen siihen hyvät eväät.

– Olen ollut jo yli kahdeksan vuotta tehtävässä, jossa kootaan näkemyksiä yhteen, etsitään kompromisseja ja viedään yhteistä näkemystä eteenpäin, hän sanoo.

Puheenjohtajavaaleissa Lindtmanilla on kolme teemaa: kestävä kehitys, kansainvälisyys ja oikeudenmukainen ”työn linja”.

Lindtmanin mukaan Suomen pitää tavoitella paikkaa kestävän kehityksen kärkimaana. Hän näkee tämän hyvinvointivaltion kohtalonkysymyksenä.

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Lindtmanista tavoite on riittävä, mutta tinkimisen ei ole varaa. Lindtmanin mukaan SDP:n pitäisi myös pyrkiä asemoitumaan Suomen kansainvälisimmäksi puolueeksi ja Suomen olla kansainvälinen maa.

Kolmantena teemana Lindtman nostaa esiin työn. Sana toistuu hänen puheissaan tiuhaan, kuten työväenliikkeen kasvatilta voi odottaakin. Myös sosiaaliturvan pitää kannustaa työntekoon.

– Sosiaaliturva on kuin trampoliini, jossa on sopivasti velvoittavuutta ja kannustavuutta. Ajatusta, että ihmiset saataisiin pelkästään kepittämällä ja kiusaamalla töihin, sitä en kannata, Lindtman täsmentää.

Hän ei kannata esimerkiksi vastikkeetonta perustuloa, mikä mukailee myös puolueen linjaa. SDP on esitellyt oman yleisturvaksi kutsumansa mallin.

– Meidän pitää saada jokainen ihminen työnsyrjään kiinni. Kansalaispalkkaa taas maksettaisiin riippumatta siitä, onko ihminen halukas tekemään töitä, vaikka se olisi mahdollista.

Lindtman ei suoraan vastaa kysymykseen, veisikö hänen valintansa puolueen talouspoliittista linjaa piirun verran enemmän oikealle. Hän painottaa talouspolitiikan kestävyyttä ja oikeudenmukaisuutta.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös talouspolitiikkaa pitää tehdä tulevat sukupolvet mielessä pitäen, Lindtman näkee. Esimerkiksi velkaantumiseen ei pidä suhtautua kevyesti.

– SDP totesi jo ennen vaaleja, että tällä vaalikaudella taloutta pitää vahvistaa. Tarvitsemme sopeutuksia, ja taloutta pitäisi vahvistaa noin 3,5–6 miljardilla eurolla, hän sanoo.

Väistyvä puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) on tiukasti todennut, ettei Petteri Orpon (kok.) hallituksen leikkauslinja maistu SDP:lle.

Antti Lindtman kuvattiin tiedekeskus Heurekassa Vantaalla.
– Jos Suomi haluaa menestyä, meillä pitää olla vahvaa osaamista ja kykyä katsoa tulevaisuuteen. Näen SDP:n ennen kaikkea tulevaisuusliikkeenä, Lindtman visioi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Voisiko Lindtmanin valinta auttaa kokoomusta ja SDP:tä yhteisen sävelen löytämisessä, mikäli nykyisen hallituskoalition matka tulisi tiensä päähän? Lindtman toteaa, että julkisen talouden sopeutukset pitäisi toteuttaa oikeudenmukaisemmin kuin Orpon oikeistohallitus tekee.

– Jos uudet neuvottelut käynnistyisivät, SDP olisi totta kai niissä mukana. Ja meillä varmasti olisi neuvotteluita koskien paljon ajatuksia, Lindtman muotoilee.

Karvas tappio

Lindtman ei ole ensimmäistä kertaa puheenjohtajakisassa mukana. Poliittisen uransa yhdeksi epäonnistumiseksi Lindtman nimeää viimekertaisen niukan tappion puheenjohtajakisassa.

Lindtman hävisi Sanna Marinille puoluevaltuuston kokouksessa joulukuussa 2019 äänestyksen Antti Rinteen (sd.) seuraajasta pääministerinä äänin 29–32. Äänestystulos sinetöi käytännössä Marinin valinnan puolueen puheenjohtajaksi.

– Totta kai se silloin kirpaisi ja mietti, mitä olisi voinut tehdä toisin. Kuitenkin jo seuraavana aamuna totesin, että nyt on tärkeää järjestäytyä Sannan tueksi. Ja hänhän hoiti tehtävän hienosti. Taisin kuitenkin silloin todeta, että nyt tiedän, miltä Juha Miedosta tuntui, Lindtman naurahtaa viitaten Miedon legendaariseen häviöön sadasosasekunnin erolla vuoden 1980 Lake Placidin olympiakisoissa. Karvas häviö maksoi Miedolle hiihdon kultamitalin.

Demareiden puheenjohtajakisasta ei voi puhua viittaamatta väistyvään puheenjohtajaan. Marinin johdolla puolue toisti aiemminkin tekemänsä tempun ja onnistui nostamaan kannatustaan pääministerivastuusta huolimatta.

Kannatuksesta on ainakin osin kiittäminen kansainvälistäkin huomiota saanutta Marinia. Lindtman luottaa kannatuksen säilyvän Marinin jälkeenkin.

– SDP ei ole valitsemassa uutta Sanna Marinia vaan johtajaa liikkeelle. Jos puolueväki päättää minut valita, lähden siitä, että puoluetta viedään eteenpäin leveillä hartioilla, useilla kasvoilla ja laajalla yhteistyöllä.

Eikö muka yhtään jännittäisi hypätä ”politiikan supertähdeksikin” tituleeratun henkilön saappaisiin?

– En ota siitä lisää paineita. Suuren puolueen puheenjohtajaksi pyrkiminen on jo itsessään vaativa tehtävä, jonka otan vakavasti, Lindtman toteaa.

Yksi tavoite

Antti Lindtman kuvattiin tiedekeskus Heurekassa Vantaalla.
Väistyvän puheenjohtajan Sanna Marinin suuriin saappaisiin hyppääminen ei huoleta Antti Lindtmania. Kuva: Silja Viitala / Yle

Antti Lindtman lähti kisaan ennakkosuosikkina. Varasuunnitelmaa häviön varalle ei ole, vaan hän jatkaisi nykyisissä tehtävissään.

Lindtman ei kommentoi, millaista kannatusta puolueen pitäisi tavoitella. Yksi tavoite on kuitenkin selvä: puolueen arvojen mukaista politiikkaa edistetään parhaiten kärkipaikalta.

– Demareiden pitää pyrkiä siihen, että meistä tulee uudelleen pääministeripuolue. Eli ykköspuolue.

Eduskunnan vaihtopenkiltä, oppositiosta, käsin Lindtman vakuuttaa, että hänen johtamanaan suurin oppositiopuolue SDP tulisi pistämään hallituksen lujille.

– Tiukasti ja lujasti, mutta asiallisesti, hän sanoo.

SDP:n puoluekokous järjestetään viikonloppuna Jyväskylässä, ja puheenjohtajasta päätetään perjantaina. Puoluekokous kestää sunnuntaihin asti.

Voit keskustella aiheesta 31.8. kello 23:een saakka.

Juttua päivitetty 1.9. kello 17.47 sen jälkeen, kun Lindtman voitti neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ja on nousemassa puheenjohtajaksi. Päivitetty kello 18.00 sen jälkeen, kun Krista Kiuru antoi Lindtmanille tukensa.

Hiipuuko SDP:n noste, kun Sanna Marin poistuu valokeilasta?