Hyppää sisältöön

Salwan Momika haluaa jatkaa Koraanien polttoa ja pelkää Irakin vainoa

Koraanien polttamisella maailmanmaineeseen noussut Salwan Momika rahoittaa elämänsä Tiktok-videoilla. Hän pelkää Irakin vainoa ja tahtoo turvapaikan Ruotsista.

Salwan Momika.
Salwan Momika aikoo jatkaa Koraanien polttamista. Kuva: Oscar Olsson / AFP
Sampo Vaarakallio

Koraaninpolttajana tunnettu Salwan Momika on jättänyt 12 uutta hakemusta muslimien pyhän kirjan Koraanin polttamiseksi Ruotsissa, kertoo Ruotsin radio.

Hakemusten mukaan Momika haluaisi polttaa Koraaneja eri paikoissa Tukholmassa, Malmössa ja Örebrossa kolmen tulevan viikon aikana.

Ruotsin radion mukaan hakemukset oli jätetty maanantaina, eikä niitä ole vielä hyväksytty.

Salwan Momika aloitti kiistellyt Koraanin polttamiset kesäkuun lopulla. Hänen tekonsa ovat olleet sytykkeenä muslimimaissa nousseelle suuttumukselle Ruotsia kohtaan.

Salwan Momika pelkää Irakin vainoa

37-vuotias Momika on taustaltaan irakilainen. Hän sai Ruotsissa kolmen vuoden mittaisen oleskeluluvan huhtikuussa 2021.

Nyt hän pelkää joutuvansa poliittisten tekojensa vuoksi vainon kohteeksi Irakissa, jos hänet palautetaan sinne. Hän on hakenut turvapaikkaa Ruotsista.

Ruotsin maahanmuuttoviranomaiset ottivat Momikan turvapaikkahakemuksen uudelleen käsittelyyn heinäkuussa Koraanin polttojen jälkeen.

Irak on vaatinut Ruotsia luovuttamaan Momikan, jotta häntä voidaan syyttää Koraanin polttamisesta Irakissa. Irakin lain mukaan jumalanpilkasta voidaan tuomita kolmen vuoden vankeuteen. Koraanin polttaminen voidaan rinnastaa jumalanpilkkaan.

Rahaa elämiseen Tiktok-videoista

Momika julkaisee videoita Koraanin polttamisesta videopalvelu Tiktokissa ja tienaa siten rahaa, kertoo ruotsalainen uutistoimisto TT Aftonbladetin julkaisemassa uutisessa.

– En saa mitään sosiaalietuuksia, joten elätän itseni niillä rahoilla. Voin siten seisoa omilla jaloillani, Salwan Momika sanoo TT:n haastattelussa.

Samassa haastattelussa hän vakuuttaa, ettei aio lopettaa Koraanin polttamisia, vaikka tekojen katsotaan heikentäneen Ruotsin turvallisuustilannetta.

Koraanin polttamisista noussut raivo ääri-islamilaisissa piireissä on ollut yksi syy sille, että Ruotsissa on nostettu terrorismin uhka-arviota.

– En minä ole siitä vastuussa. Minä harjoitan vain sananvapauttani, Salwan Momika arvioi haastattelussa.

Suosittelemme