Hyppää sisältöön
Mielipide
Yleisurheilu

Pekka Holopaisen kolumni: Seiväslegendan tuulenhaistelu kävi kalliiksi – Sergei Bubka on häpeäpaaluun sidottu mies

Sergei Bubkan suunnitelma oli ottaa Kansainvälinen yleisurheiluliitto rautaiseen otteeseensa. Luojan kiitos tämä ei koskaan toteutunut, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Kommenttikuva urheilutoimittaja Pekka Holopaisesta.
Pekka HolopainenUrheilutoimittaja

Ihminen joutuu keskimäärin huomattavasti useammin tilille siitä, mitä hän on sanonut kuin siitä, mitä on jäänyt sanomatta.

Ukrainalainen korkeushyppylegenda, maailmanmestari Bogdan Bondarenko kertoi kuitenkin maaliskuun alussa 2022 allekirjoittaneelle odottaneensa kovasti, että eräs aivan tietty maanmies olisi avannut suunsa ja sanonut edes jotakin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli alkanut noin viikkoa aikaisemmin, ja epätoivoista puolustustaistelua käyneen maan urheilusankareista Klitshkon nyrkkeilijäveljekset Vitali ja Vladimir olivat jo nousseet maanpuolustustahdon symboleiksi.

Mutta sen sijaan 605 senttiin tai ylemmäs viritetyn seiväshyppyriman 23 kertaa kannattimilleen jättäneen suurmiehen suunnasta ei kuulunut mitään. Kuusinkertaisen maailmanmestarin Sergei Bubkan matalan profiilin toiminta tulkittiin Ukrainassa armottomalla tavalla.

Mies haisteli kyynisesti ja laskelmoiden sodan tuulia. Ukrainalainen patriootti hänestä kuoriutui taas, kun oli ratkennut, ettei Kiovassa nähdäkään Venäjän voitonparaatia.

Itäisen Luhanskin hyvin vahvasti venäjänkieliseltä ja osin -mieliseltäkin alueelta tuleva Bubka maksaa sodan alkupäivien tuumailustaan ja Venäjä-bisneksistään nyt kovaa hintaa. Hän on maineensa menettänyt, häpeäpaaluun sidottu mies.

Historiaa Kuortaneella

Helsingin MM-kisoissa 1983 vain 19-vuotiaana MM-kultaa voittanut Bubka on ainoa kenttälajien yleisurheilija, joka on saavuttanut kuusi MM-kultaa. Edes 605:stä tai ylempää peräti 26 kertaa mennyt Armand Duplantis ei vielä näin nuorena ollut maailmanmestari.

Vuonna 1994 Bubka ei kiinnostunut Helsingissä pidetyistä rahapalkinnottomista EM-kisoista, mutta saapui sen sijaan kesäkuussa Kuortaneelle. Starttiraha oli Suomen siihen asti isoin, mutta antoi Bubka sille vastinettakin hyppäämällä ensimmäisen kerran Suomen kamaralla yli kuuden metrin.

Serhi Bubka juoksemassa seipään kanssa.
Sergei Bubka tunnettiin miehenä, joka hilasi maailmanennätystä ylöspäin sentti kerrallaan. Se oli taloudellisesti kannattavin toimintatapa. Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Rahaa Bubka todennäköisesti mietti myös helmi-maaliskuun taitteessa 2022, mutta tällä kertaa sillä oli hintansa.

Ennen Budapestin MM-kisoja pidetystä World Athleticsin eli kansainvälisen kattojärjestön kongressista tuli yksi erittäin kiinnostava uutinen: järjestön varapresidentti Sergei Bubka vetäytyisi heti kaikista luottamustehtävistään 22 vuoden rupeaman jälkeen.

Bubkan kanssa pitkään samoissa WA:n hallituskabineteissa vaikuttanut Antti Pihlakoski olisi voinut kertoa tämän jymyuutisen jo viime talvena.

Oma liitto hylkäsi

Ukrainan yleisurheiluliitto ilmoitti silloin, ettei se enää esitä Bubkalle jatkokautta minkäänlaisissa tehtävissä World Athleticsissä. Syytä ei tarvitse pitkään arvuutella: Bubkan kerrotaan muun muassa jääneen kiinni polttoainebisneksistä venäläisten kanssa näiden miehittämillä Itä-Ukrainan alueilla. Tällaiselle toiminnalle joku keksisi muitakin nimikkeitä kuin ”polttoainekauppa”.

Presidentti Vladimir Putinin ystäväksi tiedetty Bubka istuu yhä Ukrainan edustajana Kansainvälisessä olympiakomiteassa, mutta tämäkin vaihe lienee Pariisin olympiakisojen yhteydessä pidettävässä KOK:n kongressissa 2024 ehtoossa.

Sebastian Coe och Sergej Bubka
Sebastian Coen (vas.) voitto Sergei Bubkasta IAAF:n (nykyään World Athletics) presidentinvaalissa 2015 oli nykytiedon valossa yleisurheilulle onnenpotku. Kuva: EPA/RAINER JENSEN

Kun Bubkan moraalia on hänen kotimaassaan arvioitu puolitoista vuotta hyvin kriittisesti, on syytä myös muistella Kansainvälisen yleisurheiluliiton presidentinvaalia 2015. Vastakkain asettuivat Bubka ja mailerilegenda Sebastian Coe. Liiton aiempi johto oli juuri paljastunut ytimiään myöten korruptoituneeksi, antidopingtoimintaa myöten.

Coe voitti vaalin 23 äänellä, mitä vuoden 2023 tiedoin voidaan pitää perinnelajille luojan lykkynä. Britin johdolla liittoa on tervehdytetty ja puhdistettu usealla ja kovalla tavalla.

Jos tulos olisi ollut toinen, lienee selvää, että Sergei Bubka olisi levittänyt Venäjälle ja Valko-Venäjälle punaisen maton Budapestiin ja tehnyt kaikkensa, jotta nämä maat olisivat mukana ensi vuonna Pariisin rata- ja kenttäkarkeloissa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 29.8. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.

Suosittelemme