Hyppää sisältöön

Senni Salminen otti jämäkästi kantaa MM-kisojen järjestämiseen seksuaalivähemmistöjä polkevassa Unkarissa – ”Vähän voisi miettiä”

Seksuaalisesta suuntautumisestaan julkisesti puhunut Senni Salminen antoi ymmärtää, että kisajärjestäjiä voisi harkita hieman tarkemmin. Salminen ei ole kuitenkaan vaivannut asialla päätään MM-kisamatkalla.

Joska Saarinen,
Laura Arffman

Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Unkarin heikko ihmisoikeus- ja sananvapaustilanne on puhuttanut yleisurheilun MM-kisojen aikana.

– Unkarin ihmisoikeus- ja sananvapaustilanne on niin heikko, ettei MM-kisoja pitäisi järjestää Budapestissa, europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr) linjasi Iltalehdelle viime viikolla.

Unkari on erkaantunut muista EU-maista pääministeri Viktor Orbánin valtakaudella. Orbán on ollut Unkarin pääministeri vuodesta 2010. Kisat myönnettiin Unkarille vuonna 2018.

Orbánin Fidesz-puolueen aikakaudella Unkari on nauttinut kyseenalaista mainetta muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemisen takia.

Unkarissa samaa sukupuolta olevien avioliitot kiellettiin lailla vuonna 2010. Myöhemmin myös samaa sukupuolta olevilta kiellettiin adoptiot.

Suomen maajoukkueen kolmiloikkaaja Senni Salminen on kertonut julkisuudessa avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Syksyllä 2020 Senni Salminen kertoi Instagram-postauksessaan, että hän oli elänyt parisuhteessa naisen kanssa useita vuosia.

Yle Urheilu kysyi tiistaina Suomen joukkueen infotilaisuudessa, miltä Salmisesta tuntuu olla Unkarissa, jossa seksuaalivähemmistöjä poljetaan.

– Vähän voisi enemmän miettiä, mihin näitä kisoja laitetaan. Ei olisi ongelmia, mitä pitäisi miettiä ja jotka aiheuttavat tietyille ihmisryhmille ahdinkoa, Salminen vastasi.

Salminen myös totesi, ettei ole kilpailumatkalla käyttänyt asian miettimiseen energiaa.

Salminen kilpailee kolmiloikan karsinnassa keskiviikkona.

Avautui henkisistä ongelmistaan

Salminen kertoi aiemmin tänä kesänä avoimesti henkisistä ongelmistaan. Hän oli omien sanojensa mukaan esittänyt kaiken olevan hyvin, vaikka todellisuudessa hän halusi olla missä tahansa muualla kuin kisapaikalla.

Kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa Salmisen tekeminen oli sekaisin. Hänen tuloksensa 13,22 oli kaukana hänen ennätyksestään 14,63.

Salminen vetäytyi kilpailutauolle, jonka jälkeen tulostaso on ollut huomattavasti parempaa. Lappeenrannan paluukilpailussaan hän loikki tuloksen 14,03.

Budapestissa Salminen sanoi, että hänen mielensä on nyt rauhallinen ja levollinen.

– Nyt on jotenkin rauhallinen ja sellainen olo, etten mieti paljon, mitä muut miettivät minun hypyistäni. Hyppään itseäni varten, Salminen totesi.

Naisten kolmiloikan karsintaraja on 14,30. Suomalaisista karsintaan osallistuu myös EM-hopeamitalisti Kristiina Mäkelä.

Kolmiloikan karsinta keskiviikkona klo 20.10. Finaali on ohjelmassa perjantaina klo 20.35.

Suosittelemme