Hyppää sisältöön

12-vuotias lapsi kuoli, kun pikavene suistui reitiltään Hangon Poker Runissa – syytetyt kiistävät vastuun

Onnettomuus tapahtui, kun nopeusmittausajoon osallistunut vene ajautui yleisöveneiden joukkoon.

Romuttunut vene peräkärryn päällä telakka-alueella.
Onnettomuuden kohteeksi joutunut RIB-vene. Veneen kyydissä oli kolme aikuista, 12-vuotias lapsi ja koira. Kuva: Poliisi / Lehtikuva
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään oikeudenkäynti Hangon Poker Run -venetapahtumassa elokuussa 2020 tapahtuneesta onnettomuudesta.

12-vuotias tyttö kuoli ja kaksi aikuista loukkaantui pikaveneen törmättyä heidän veneeseensä.

Kuutta miestä syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä vamman tuottamuksesta. Kahta heistä syytetään lisäksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjä vaatii kaikille syytetyille ehdollista vankeutta.

Onnettomuus tapahtui, kun nopeusmittausajoon osallistunut vene ajautui yleisöveneiden joukkoon.

Syytteiden mukaan nopeusmittausradalla ajanut veneilijä menetti veneensä hallinnan, koska hän törmäsi toisen kovaa vauhtia ajaneen veneilijän nostattamaan vesisuihkuun ja peräaaltoon.

Muskelivene ajaa kohti toista venettä.
Nopeusmittausajoon osallistunut vene törmäsi yleisöveneeseen. Kuva: Tactical Vision Unit Oy / Lehtikuva

Syytteiden mukaan peräaallon aiheuttanut vene ajoi nopeusmittausradalle täysin yllättäen. Syytteiden mukaan molemmat veneilijät ajoivat tilanteeseen nähden varomattomasti ja liian kovaa vauhtia.

Kahden veneilijän lisäksi syytettyinä on neljä tapahtuman järjestäjää. Syytteiden mukaan he eivät olleet huolehtineet tapahtuman turvallisuudesta riittävällä tavalla.

Syytteiden mukaan tapahtuman turvallisuussuunnitelma ja valvonta olivat puutteellisia. Tapahtumasta ei ollut tehty riskiarviota ja tapahtuman ohjeistus oli epäselvä.

Kaikki syytetyt kiistävät syytteet. Syytettyjen mukaan kysymys on tapaturmasta, joka ei johtunut tahallisuudesta tai törkeästä huolimattomuudesta.

Muskelivene ajaa kohti tummaa venettä. Kuvaan on piirretty ajankulua merkitseviä diagrammeja. Vene on kahden sekunnin päässä törmäyksestä.
Muskelivene ajaa kohti tummaa venettä. Kuvaan on piirretty ajankulua merkitseviä diagrammeja. Vene on kahden sekunnin päässä törmäyksestä. Kuva: Tactical Vision Unit Oy / Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskus totesi vuonna 2021, että tapahtuman järjestelyissä oli puutteita.

Oikeudenkäynnille on varattu yhdeksän käsittelypäivää.

Suosittelemme