Hyppää sisältöön

Tällainen on Kesän sauna, johon oululaiset jonottavat jopa tuntikausia: hämärillä lauteilla voi puhua kaikesta – tai ei mitään

Oulun rantasaunaseura ry:n haluaa rakentaa oululaisille ympärivuotisen yleisen saunan. Tavoite on nyt lähempänä toteutumista kuin koskaan.

Kesän saunan oli alun perin tarkoitus toimia vain 100 päivää. Nyt saunalautta on kellunut Tuiran rannassa jo kymmenen kesää ja kävijäennätys menee rikki joka vuosi. Video: Hanna Juopperi / Yle
Essi Markkula

Oulun rantasaunaseuran puheenjohtaja Jussi Pöllä on kolunnut läpi yleisiä saunoja ympäri Suomen, ja lisäksi esimerkiksi Japanissa, Baltian maissa ja Venäjällä.

– Lauteilla istuessa kaikki ovat samalla viivalla. Oulun Kesän saunassakin on sen verran pimeää, että olet tavallaan anonyymi, jolloin on ehkä helpompi liittyä keskusteluun, sanoo Pöllä.

Oulussa halutaan tukea yhteisöllistä saunakulttuuria uuden, ympärivuotisesti toimivan saunan avulla. Oulun Rantasaunaseura ry suunnittelee uuden yleisen saunan rakentamista Tuiran uimarannalle. Rakentamisen on tarkoitus käynnistyä ensi vuonna.

Yleisten saunojen suosio ja kiinnostavuus on ollut kasvussa. Pöllä löytää siihen monia syitä; uusista kerrostaloista sauna jätetään usein pois, ihmiset kaipaavat yhteistä tekemistä ilman puhelimia ja saunan lauteilla ihmiset ovat tasa-arvoisia.

Hänen mielestään yleinen sauna on ennen kaikkea ihmisten kohtaamispaikka, joka on verrattavissa vaikkapa kahviloihin ja baareihin.

– Näitä tarvitaan, jotta ihmisillä olisi hauskaa ja terveellistä yhteistä tekemistä ilman kännyköitä, hän toteaa.

Oulun rantasaunaseuran puheenjohtaja Jussi Pöllä hyppää Oulujokeen ja Kesän saunan talkoolainen Kristiina Korhonen nousee pois uimasta..
Kesän saunasta pääsee pulahtamaan suoraan Oulujokeen. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Saunojia ja vapaaehtoisia lämmittäjiä riittää

Oulujoessa Tuiran uimarannan kupeessa jo kymmenettä kesää kelluva Kesän sauna on rikkonut kävijäennätyksiä joka vuosi. Viime kesänä löylyissä vierailijoita oli yli 11 000 ja ennätysten arvellaan paukkuvan myös kuluneen kesän osalta.

Talkoovoimin rakennettua ja ylläpidettyä, kaikille avointa Kesän saunaa pitää lämpimänä kesällä noin 100 vapaaehtoista lämmittäjää.

Talkoolaisena ja saunanlämmittäjänä lautalla toimivalle Kristiina Korhoselle sauna merkitsee ennen kaikkea rauhoittumista ja palautumista. Kesän sauna on ollut hänelle myös paikka, jossa toipua.

– Minulla oli paha työuupumus keväällä. Nyt kun olen kesällä ollut täällä omien voimien mukaan ja saanut tehdä juuri sen verran, mihin voimat riittävät, niin pikkuhiljaa ne ovat palautuneet. Ajattelen, että toivuin paljon nopeammin kuin silloin, jos olisin ollut vain kotona, kertoo Korhonen.

Hieman kauempana keskustasta, Värtön uimarannalta, löytyy myös toinen saunalautta. Myös Koivurannan saunalautalla järjestetään yleisiä saunavuoroja. Molemmissa riittää saunojia ja välillä ihan jonoksi asti.

Oulun rantasaunaseuran puheenjohtaja Jussi Pöllä ja Kesän saunan talkoolainen Kristiina Korhonen vilvoittelevat saunalautalla.
Jussi Pöllä olisi liittynyt saunaseuraan Oulussa jo paljon aiemmin, jos olisi tiennyt sellaisen olemassaolosta. Kristiina Korhosen mielestä saunan lämmittäjänä toimiminen on ollut ihanaa ja koukuttavaa. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Saunassa voi puhua mistä vaan – tai olla hiljaa

Saunaetiketti on kaikissa yleisissä saunoissa pitkälti samankaltainen: kunnioitetaan muita ja annetaan saunarauha. Hyvän tavan mukaista on myös kysyä saako löylyä heittää lisää.

Mistä saunassa sitten puhutaan?

– Minusta sauna on juuri sellainen paikka jossa voi puhua mistä vaan! Kenenkään ei kuitenkaan ole pakko puhua ja joskus on ihanaa vain sulkea silmät ja olla hiljaa, kertoo Korhonen.

Ennen Kesän saunan valmistumista Tuiraan Oulussa oltiin pitkään ilman yleistä saunaa, jos mukaan ei lasketa esimerkiksi uimahallien saunoja. Kesän saunan edeltäjä, Toivoniemen sauna, sulki ovensa 80-luvulla.

Vielä 1900-luvun alussa Oulussa oli 20 yleistä saunaa. Pikkuhiljaa yhteiset saunat kuitenkin katosivat. Ne vähenivät erityisesti 50-luvulla, kun oululaiset siirtyivät asumaan lähiöihin.

Tuleva kansan sauna parantaisi myös talviuintimahdollisuuksia.

Tällä hetkellä aluetta koskeva suunnittelu ja kaavamuutos ovat vielä kaupungin puolelta kesken. Rantasaunaseuran osalta suunnitelmat ovat valmiina, sanoo Jussi Pöllä.

Mistä sinun mielestäsi löytyy paras yleinen sauna? Miksi juuri se on paras? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella perjantaihin 1. syyskuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme