Hyppää sisältöön

Finnair lentää sinivalkoisin siivin, mutta henkilöstö pukeutuu jatkossa siniseen

Finnair ei ole löytänyt uusiin asusteisiin kaksiväristä kangasta.

Lentounivormuun pukeutunut henkilö kaataa shamppanjaa laseihin. Taustalla on toinen hymyilevä henkilö. Tilassa on laskoilevat verhot.
Sinivalkoisen puvun valkoinen osa vaihtuu samansävyiseksi siniseksi kuin muu osa puvusta. Kuva: Marko Kontiainen / Finnair
Mira Kokko,
Egan Richardson
Avaa Yle-sovelluksessa

Finnair hankkii jatkossa virkapukunsa yksivärisenä sinisenä aiempien sinivalkoisten sijaan.

Finnair on päätynyt yksiväriseen villakankaaseen sen jälkeen, kun selvisi, että puvuissa aikaisemmin käytettyä kangasta ei ole enää saatavana.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Artevan mukaan kangasvalinnassa on tehty säästöjä. Arteva kertoo, että henkilöstö on huomannut virkapukujen laadun asteittaisen heikentymisen.

– Materiaalin laatu on muuttunut. Se on huonontunut ajan saatossa, hän sanoo.

Finnairin mukaan syynä eivät ole säästöt. Myös asusteiden materiaali pysyy hankinnassa samana eikä sen laatu muutu.

Yhtiö on viime vuosina leikannut kustannuksiaan. Alkuvuodesta väännettiin matkustamohenkilöstön palkoista ja aiemmin Finnair on kertonut julkisuudessa tavoittelevansa kustannussäästöjä.

Finnair vahvistaa, että virkapuvut vaihdetaan asteittain sinivalkoisesta siniseen. Sinivalkoista asua käytetään edelleen, mutta jatkossa henkilöstö ei pysty enää tilaamaan kuin yksiväristä asua.

Pauliina Palttala Finnairin viestinnästä kertoo, että kangasta ei pystytä enää saamaan aiemmalta tuottajalta, eikä yritys ole löytänyt korvaavaa yritystä johtuen kankaan ”erityisluonteesta” ja koska sitä tarvitaan vain pieniä määriä.

Siksi valkoinen poistetaan virkapuvusta, Palttala sanoo.

Arteva kertoo pitäneensä sinivalkoisista virkapuvuista todella paljon. Nykyiset virkapuvut otettiin käyttöön vuonna 2011.

Finnair antaa työntekijöille työhön tarvittavat uudet vaatteet

Finnairin mukaan lentohenkilöstölle ei aiheudu asusteiden muutoksista kustannuksia. Matkustamohenkilöstön Artevan mukaan työntekijöillä on käytössään vuosittain noin parisensataa euroa virkapukukiintiönä työvaatteiden ostamiseen.

Finnairin mukaan vaatteita vaihdetaan työantajan piikkiin tarpeen mukaan, eikä kustannuksille ole periaatteessa enimmäishintaa. Perusvaatetukseen kuuluu ainakin kaksi vaatekertaa.

Viime viikolla kerrottiin, että finnairilaiset voivat marraskuusta eteenpäin tilata yritykselle suunnitellut ja valmistetut Karhu-kengät 89 euron hintaan. Henkilöstö voi maksaa osan hinnasta virkapukukiintiöistään, mutta joutuu maksamaan osan hinnasta itse.

Yksi Ylen haastattelemista työntekijöistä kertoi kengistä tulevan hänelle noin 50 euron kustannus.

23.8.2023 kl0 16.05 Juttuun on lisätty Finnairilta saatu tieto työntekijöiden vaatekustannuksista.

23.8.2023 klo 19.19 Juttuun on lisätty lisätietoja Finnairilta, joiden mukaan kyse ei ole säästöistä eikä kankaan laadun muutoksista.

24.8.2023 klo 1.11 Muutettu juttuun, että työntekijöiden vuosittainen virkapukukiintiö on parisensataa, ei tasan 200 euroa.

Suosittelemme