Hyppää sisältöön

Wagner-johtaja Jevgeni Prigožin on kuollut – Wagner ja Venäjän ilmailuviranomaiset vahvistavat

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin perustaja Jevgeni Prigožin on kuollut. Venäjän ilmailuviranomaiset vahvistavat myös Dmitri Utkinin kuolleen.

Mies kuvaa lentokoneen turmapaikalla lentokoneen siipeä
Siipi pudonneesta yksityiskoneesta. Kuva: Marina Lystseva / Reuters
Mikko Leppänen,
Roni Kuronen,
Susanna Bono
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin perustaja Jevgeni Prigožin on kuollut lento-onnettomuudessa Venäjällä. Wagner vahvistaa Prigožinin kuoleman Telegram-kanavallaan.

– Wagner-ryhmän päällikkö, Venäjän sankari, isänmaansa todellinen patriootti Jevgeni Viktorovich Prigožin kuoli Venäjän pettureiden toiminnan seurauksena. Mutta jopa helvetissä hän on paras! Kunnia Venäjälle!, Wagner kirjoittaa virallisella Telegram-tilillään.

Venäjällä kymmenen ihmistä kuoli keskiviikkona, kun yksityislentokone syöksyi maahan Pietarin ja Moskovan välillä.

Koneessa oli seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä.

Venäjän siviili-ilmailuviranomaisen mukaan palkkasotilasyhtiö Wagnerin perustaja Jevgeni Prigožinin nimi oli koneen matkustajalistalla, kertoi Venäjän tietotoimisto Tass. Viranomaiset eivät kuitenkaan heti pystyneet vahvistamaan, oliko Prigožin noussut koneeseen.

Maastopukuinen Prigozhin.
Jevgeni Prigožin 22.8. julkaisemallaan Telegram-videolla. Kuva: Lehtikuva

Ennen Wagnerin vahvistusta useat eri venäläismediat ehtivät kertoa Prigožinin kuolemasta.

Venäläissivusto Fontanka kertoi omiin lähteisiinsä vedoten, että Prigožin oli pudonneen koneen kyydissä. Lähteen mukaan koneen kyydissä oli myös muita Wagnerin komentajia. Aiemmin lähde kertoi, etteivät Prigožinin lähipiirissä olevat ihmiset olleet saaneet häneen yhteyttä.

Mediatietojen mukaan onnettomuuskone oli Prigožinin omistama yksityiskone. Telegramissa levinneiden väitteiden mukaan myös toinen Wagner-pomo Dmitri Utkin oli yksi pudonneen koneen matkustajista. Venäjän ilmailuviranomaiset vahvistivat myöhään keskiviikkona, että myös Utkin oli matkustajien joukossa.

Venäläinen uutissivusto Tsargrad kertoi jo ennen vahvistusta omaan lähteeseensä vedoten, että Prigožinin ja Utkinin ruumiit oli jo alustavasti tunnistettu. Myös Zaporižžjan miehityshallinnon edustaja Vladimir Rogov sanoi Telegramissa sekä Prigožinin että Utkinin kuolleen.

Kartta turmapaikasta.
Venäjällä kymmenen ihmistä kuoli keskiviikkona, kun yksityislentokone syöksyi maahan Pietarin ja Moskovan välillä. Kuva: Joel Peltonen / Yle / Mapcreator

BBC:n mukaan palkkasotilasyhtiö Wagneriin liitetty Telegram-kanava kertoi Tverin ilmapuolustuksen ampuneen koneen alas. Kone oli ollut ilmassa alle puoli tuntia.

Tass kertoi koneen syttyneen tuleen maahan pudottuaan. RIA Novostin mukaan kahdeksan ihmisen ruumiit löydettiin heti turman jälkeen. Uhrien henkilöllisyyttä ei kuitenkaan pystytty vahvistamaan. Onnettomuuspaikalta löydettyjen ruumiiden kerrotaan olevan pahasti palaneita, joten uhrien henkilöllisyydet vahvistuvat vasta DNA-testeissä.

The New York Times uutisoi myöhään keskiviikkona venäläisen uutistoimisto Interfaxin tietoihin viitaten, että kaikkien lentokoneessa olleiden jäänteet oli löydetty.

Riippumaton venäläinen uutissivusto Meduza kertoi keskiviikkona, että toinen Prigožinin omistama yksityiskone oli laskeutunut Moskovaan.

Prigožin julkaisi vasta eilen videon vahvistamattomasta paikasta, jossa hän vihjaili vahvasti palanneensa Afrikkaan.

– Olemme töissä. Lämpötila on yli 50 astetta, ja kaikki on kuten tykkäämme. Wagner tekee Venäjästä yhä suuremman kaikilla mantereilla ja Afrikasta vapaamman, hän totesi videolla.

–Vapautta ja onnellisuutta Afrikan kansalle – teemme Isiksen ja Al-Qaidan sekä muiden rosvojen elämästä helvettiä, hän jatkoi.

Prigožinin olinpaikka oli epävarma siitä lähtien, kun Wagner-joukot aloittivat kapinan Venäjän asevoimia vastaan kesäkuun 23. päivänä.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Suosittelemme