Hyppää sisältöön

Tukiperhetoimintaan on löytynyt Mikkelin seudulla väkeä – Savonlinnan seudulla tilanne on heikompi

Tukiperheitä tarvitaan lapsille, joiden perheiltä puuttuvat läheisverkostot tai vanhemmat kaipaavat tukea vanhemmuuteen. Usein lapset ovat tukiperheen luona yhden viikonlopun kuukaudessa.

Nainen nojaa kauppakeskuksessa ylikulkusillan kaiteeseen.
Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan tukiperhetyön ohjaaja Anniina Neuvonen. Kuva: Sari Ursin / Yle
Timo Ikonen

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa valmentaa uusia tukiperheitä syyskuussa. Valmennukseen on ilmoittautunut hyvin väkeä, sillä mukaan on tullut kahdeksan ilmoittautunutta, mitä pidettiin täyden ryhmän rajana.

– Aikaisemmat kevään valmennukset olivat muutaman henkilön ryhmiä. Siinä mielessä tämä on huippujuttu tällä hetkellä, iloitsee tukiperhetyön ohjaaja Anniina Neuvonen.

Ilmoittautuneiden määrää pidetään hyvänä alkuna Eloisan kokoiselle alueelle, mutta tilanne on vielä maakunnan tasolla hieman epätasapainossa. Savonlinnassa ja Pieksämäellä tilanne ei ole niin hyvä kuin Mikkelin seudulla.

– Se johtuu siitä, että meillä on resurssia Mikkelin alueella valmentaa, markkinoida ja tehdä työtä näkyväksi, johtava sosiaalityöntekijä Karri Poutanen luettelee.

Poutasen mukaan tilannetta ratkotaan Savonlinnan alueella hankkimalla tukiperhepalveluja ostopalveluina.

– Meillä ei vielä Savonlinnan alueella ole tukiperhepalveluiden kehittämistä ja koordinointia.

Mikkelin seutukunnalla aktiivisia tukiperheitä on noin 80.

– Perheitä kyllä on, mutta on myös jonottavia lapsia, joten siinä mielessä aina tarvitaan lisää tukiperheitä, Anniina Neuvonen toteaa.

Huoltajien jaksamiseen tukea

Tukiperhevalmennukseen nyt ilmoittautuneiden kirjo on laaja. Mukana on yksittäisiä henkilöitä, lapsiperheitä ja henkilöitä joiden omat, aikuiset lapset ovat muuttaneet kotoa pois, mikä on vapauttanut aikaa. Sopimukset tehdään yleensä vuodeksi kerrallaan.

Tukiperheitä tarvitaan monenlaisissa tilanteissa. Useimmiten kysymys on huoltajien jaksamisen tukemisesta.

– Syystä tai toisesta tarvitaan lepoa ja omaa aikaa. Joskus tarvitaan myös lapselle tai nuorelle säännöllistä arkielämän mallia, jota oma koti ei pysty tarjoamaan, Karri Poutanen sanoo.

Tukiperheitä tarvitsevat lapset ovat iältään keskimäärin 1–13-vuotiaita.

– Kaikista ikäryhmistä meillä lapsia käy tukiperheissä, mutta siihen keskivälille painottuu. Vähemmän on ihan pieniä ja teini-iän kynnyksellä olevia, Anniina Neuvonen tarkentaa.

Toiminta antaa myös tukiperheille voimaa.

– Positiivista palautetta tulee. Monesti tukiperheiden vanhemmat saavat lapsista rytmiä omaan arkeensa, Neuvonen sanoo.

Suosittelemme