Freelance-toimittaja Tuukka Tuomasjukan viimeviikkoinen artikkeli Suomen Lehdistö -julkaisussa maalaa varsin synkän kuvan Satakunnan hyvinvointialueen mediakäytännöistä.
Jutussa paikalliset median edustajat kertovat, miten työ on vaikeutunut, kun juttuja on tarkistusvaiheessa pyöritelty useassa portaassa. Kesäkuussa Satakunnan journalistit antoivat hyvinvointialueelle perinteisen suolasalkkarinsa epäonnistuneesta tiedottamisesta.
Taustalla on Satakunnan hyvinvointialueen henkilökunnalleen laatima ohjeistus median kanssa toimimisesta. Se on koettu jopa mediavastaiseksi.
Ohjeessa todetaan muun muassa, että ”toimittaja ei ole ystäväsi eikä samassa veneessä kanssasi”.
Tuomasjukka pääsi testaamaan Satakunnan hyvinvointialueen mediakäytännöt itse juttua tehdessään. Hänen kokemuksensa eivät olleet mairittelevia.
Tuomasjukan mukaan haastattelusta kieltäydyttiin aluksi sen aiheen vuoksi. Kyse oli hyvinvointialueen mediakäytännöistä kummuneesta kritiikistä. Tämän jälkeen ongelmana olivat aikataulut.
Haastattelu kuitenkin onnistui myöhemmin, mutta tiukkana pysynyt toimittaja sai kuulla käyttäytyneensä epäasiallisesti. Kukaan ei kuitenkaan edes kysyttäessä kertonut, mikä Tuomasjukan käytöksessä oli epäasianmukaista.
– Se oli poikkeuksellista, varsinkin kun kyseessä on julkishallinnollinen organisaatio. Koin, että työtäni pyrittiin hankaloittamaan monella tavalla, Tuomasjukka sanoo.
Itse haastattelu viestintäpäällikkö Sini Gahmbergin kanssa ei sekään sujunut Tuukka Tuomasjukan mukaan täysin asiallisesti.
Freelance-toimittaja Tuomasjukka kertoo, että haastattelun loppuvaiheessa viestintäpäällikkö sanoi keräävänsä freelancereiden tietoja, koska tilaa toisinaan heiltä tekstejä.
– Kun kriittiselle toimittajalle tarjotaan haastattelun lopuksi töitä, tulee mieleen, että pyritäänkö siinä vaikuttamaan julkisuuden laatuun. Aika monta erikoista sattumaa yhteen juttukeikkaan, Tuomasjukka hämmästelee.
Viestintäpäällikkö: ”En tarjonnut töitä”
Satakunnan hyvinvointialueen viestintäpäällikkö Sini Gahmberg kiistää, että hän olisi tarjonnut toimittajalle haastattelun aikana töitä.
– Keskustelimme hänen työstään ja ammattillisesta taustastaan, koska toimittaja ei ollut minulle entuudestaan tuttu. En ole tarjonnut työmahdollisuuksia. Kyseessä on väärinkäsitys ja on valitettavaa, että yhteistyötämme ei ole koettu onnistuneena, Gahmberg toteaa.
Gahmbergin mukaan toimittaja Tuomasjukan haastattelun aikatauluongelmat johtuivat Gahmbergin lomasta ja haastattelu järjestyi heti, kun hän palasi lomaltaan töihin.
Viestintäpäällikkö Sini Gahmberg vaikuttaa hieman hämmentyneeltä siitä, että hyvinvointialueen mediaohjeistus on koettu journalistien keskuudessa rajoittavana tai kahlitsevana, kun tarkoitus on ollut täysin päinvastainen.
– Ohjeen tavoite on, että annamme työkaluja asiantuntijoillemme ja niiden avulla tarjoamme entistä paremmin ja nopeammin juttuja toimittajille. Toki olemme ilman muuta avoimia kritiikille ja keskustelulle ohjeistuksesta, mikäli sellaista halutaan, Gahmberg sanoo.
Gahmbergin mukaan Satakunnan hyvinvointialueen viestintä on saanut toimittajilta myös paljon myönteistä palautetta toiminnastaan. Se saa medialta nelisenkymmentä yhteydenottoa joka kuukausi.
”Varmasti on parannettavaa”
Hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen korostaa, että hyvinvointialueella ei ole rajoitettu kommenttien, lausuntojen tai puheenvuorojen antamista medialle. Hämmennystä herättänyttä mediaohjeistusta hän pitää lähinnä yleisluonteisena.
Lehtosen mukaan sujuva yhteistyö median kanssa on äärimmäisen tärkeää nyt, kun hyvinvointialueen palvelut ovat keskellä muutosta.
– Meidän viestintämme pitää toimia saumattomasti ja notkeasti mediaan ja muuhun yhteiskuntaan nähden. Tietysti hiukan harmittaa tämä keskustelu ja varmasti meillä on parannettavaa, Lehtonen toteaa.