Hyppää sisältöön

Suomalais-saksalainen perhe tuli lomalle Suomeen, mutta perillä odotti ikävä yllätys: lomakausi oli jo ohi

Matkailuala toivoo, että Suomen kesälomia siirrettäisiin kahdella viikolla turistien takia. Tästä on kyse.

Saksasta tulleet turistit yllättyivät siitä, että huvipuistot olivat jo kiinni Suomessa ja museot ovat auki vain kello 17 asti.
Annika Martikainen,
Nanna Särkkä

Kun Eero Qvick tuli perheensä kanssa Suomeen lomalle elokuun lopulla, eivät asiat menneet ihan niin kuin piti.

Saksassa asuva Qvick olisi halunnut viedä 4- ja 1-vuotiaat lapsensa sekä saksalaisen vaimonsa Muumimaailmaan Naantaliin. Paikan päällä yllätys oli suuri: Muumimaailma oli jo laittanut ovensa kiinni tältä kesältä.

– Vähän harmittaa. Meni suunnitelmat uusiksi, Qvick sanoo matkailuautonsa luona Rastilan leirintäalueella Helsingissä.

Perhe oli odottanut myös Kouvolassa sijaitsevaa Tykkimäkeä, mutta senkin kausi on juuri päättynyt, kun perhe saapuu Kymenlaaksoon.

Qvickillä ei käynyt etukäteen mielessä, että Suomessa lomakohteiden sesonki päättyisi jo elokuussa. Saksassa ja Keski-Euroopassa elokuu on kiivain lomakuukausi.

– Lautta Travemündestä oli kuitenkin täynnä asuntoautoja ja muita, joten luulisi lomailijoita riittävän, jos kaikki paikat olisivat auki, Qvick sanoo.

Perhe aikoo nyt nähdä sukulaisia enemmän sekä vierailla Linnanmäellä vielä kun se on auki. Qvick on syntynyt ja kasvanut Suomessa, mutta asunut viimeiset 11 vuotta Saksassa.

Matkailutulot kasvaisivat satoja miljoonia euroja

Suomalaisten kiivain lomakausi päättyi koulujen alkaessa, mutta elokuussa Suomeen saapuvat perinteisesti keskieurooppalaiset matkailijat. Moni heistä yllättyy, kun osa matkailupalveluista on jo kiinni tai aukioloajat ovat suppeat.

Matkailuala on jo pitkään toivonut, että Suomessa siirryttäisiin samanlaiseen lomarytmiin kuin Keski-Euroopassa. Se tarkoittaisi, että koulujen kesälomat alkaisivat juhannuksesta ja kestäisivät elokuun loppuun asti.

Tällä hetkellä koulujen kesälomat ovat kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin.

Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi katsoo, että kesälomien siirto pidentäisi matkailuyritysten kesäsesonkia parilla viikolla.

– Kotimaiset asiakkaat muodostavat matkailuyritysten asiakaspohjan, mutta ulkomaalaiset tuovat hyvän lisän, sanoo Lappi.

Matkailuala toivoo, että koulujen lomat alkaisivat vasta juhannukselta ja jatkuisivat elokuun loppuun. Grafiikka: Nanna Särkkä / Yle

Vuonna 2018 työ- ja elinkeinoministeriö teki selvityksen, jonka mukaan koulujen kesälomien siirtäminen kahdella viikolla voisi lisätä kesän matkailutuloja 219 miljoonalla eurolla. Työntekijöiden tarve lisääntyisi 1 300 henkilötyövuotta.

Tällä hetkellä lomakauden pidentämistä elokuun loppuun asti vaikeuttaa myös työntekijöiden saatavuus. Moni matkailun kesätyöntekijä on opiskelija, joka palaa opintoihin elokuussa.

Keskieurooppalaiseen lomarytmiin siirtyminen ratkaisisi matkailualan mielestä tämänkin ongelman.

Tällaisia vaikutuksia muutoksella voisi olla

Opetushallituksen yksikön päällikön Laura Francken mukaan lomien siirtäminen olisi iso urakka ja vaatisi pitkän siirtymäajan.

– Se olisi iso yhteiskunnallinen muutos, joka pitäisi suunnitella huolella. Sillä olisi vaikutuksia koulutussektoriimme ja laajemmin perheiden ja työntekijöiden aikatauluihin, Francke sanoo.

Kuva näyttää, miten koulujen lomakauden siirtäminen myöhemmäksi vaikuttaisi: 1. Syysloma siirtyisi myöhemmäksi. 2. Kevätlukukaudelle toinen loma? 3. Ylioppilaskirjoitukset ja valintakokeet nykyistä myöhemmin. 4. Kesän matkailutulot nousevat 219 miljoonaa euroa.
Kuva: Janne Lindroos / Yle, grafiikka: Nanna Särkkä

Muutos vaikuttaisi 1,9 miljoonaan oppilaaseen ja opiskelijaan sekä heidän perheisiinsä.

Matkailuala on pitänyt kesälomien siirtoa esillä jo parikymmentä vuotta. Maran Timo Lappi toivoo, että Petteri Orpon (kok.) hallitus teettäisi asiasta kattavan selvityksen koko yhteiskunnan kannalta.

– Jos kokonaisuus näyttää siltä, että ei kannata, niin lopetettaisiin tämä keskustelu, Lappi sanoo.

Laura Francke katsoo ohi kamerasta kerrostalon terassilla. Ulkona on satanut.
Opetushallituksen yksikön päällikkö Laura Francke uskoo, että oppilaitokset tottuisivat lopulta uuteen lomarytmiin, jos sellaiseen päädytään. Kuva: Lauri Karo / Yle

Päätös lomakauden muutoksista kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriölle. Perusopetuksen osaston ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen vastaa sähköpostilla, että kesälomien siirron selvittäminen ei sisälly nykyiseen hallitusohjelmaan eikä se siksi ole nyt ajankohtainen.

Aiemmissa selvityksissä on tultu siihen tulokseen, ettei nykyistä lomajärjestelmää ole tarvetta muuttaa. Samaa mieltä on myös Pirhonen.

Pitäisikö koulujen kesälomia siirtää parilla viikolla eteenpäin? Keskustelu on auki 31.8. kello 23:een asti.

Suosittelemme