Hyppää sisältöön

Vaalaan suunniteltu tuulivoimapuisto vaihtaa omistajaa – OX2 valmistelee investointipäätöstä

Tuulialfan kehittämä Turkkiselän tuulivoimahanke on siirtynyt uusiutuvan energian kehittäjäyhtiö OX2:lle.

OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa.
OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa Kuva: Petteri Löppönen
Pekka Loukkola

Turkkiselän tuulivoimahanke sijaitsee Kajaanintien pohjoispuolella Vaalan, Paltamon ja Puolangan kuntien rajalla, noin 20 kilometrin etäisyydellä Vaalan keskustaajamasta.

Valmistuttuaan tuulipuiston vuosittainen energiantuotanto on noin 700 gigawattituntia, joka vastaa noin 140 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta eli 5 000 kWh/kotitalous. Alkuperäisessä suunnitelmassa tuulivoimaloiden määrä on 42.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely YVA on tehty vuosina 2018–2019 ja osayleiskaava hyväksytty Vaalan kunnanvaltuustossa kesällä 2020. Hankkeen osayleiskaava sai lainvoiman korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä kesäkuussa 2023. Myös tuulivoimaloiden rakennusluvat ovat lainvoimaiset.

Paikka sijaitsee OX2:n aiemmin toteuttaman tuulivoimapuiston läheisyydessä. OX2 toteutti Vaalaan 132 megawatin Metsälamminkankaan tuulipuiston. Hankkeen rakennustyöt aloitettiin keväällä 2020, ja tuulipuisto aloitti toimintansa 2022.

Hankkeen OX2:n projektipäällikkö Niklas Hokka kertoo, että yhtiö valmistelee investointipäätöstä tämän ja ensi vuoden aikana.

– Arviota valmistumisesta ei vielä voi antaa, mutta useampi vuosi tässä vielä menee. Kun rakentaminen aloitetaan, menee siitä kaksi vuotta sähköntuotantoon, kertoo Hokka.

Suomen OX2 kuuluu ruotsalaiseen OX2 Groupiin.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme