Hyppää sisältöön

Sinilevän haju voi aiheuttaa päänsärkyä – leviä on nyt keskimääräistä enemmän Pirkanmaalla

Sinilevää havaittiin kahdeksalla järvellä Pirkanmaalla. Sinilevien haju ei ole vaarallista, mutta se voi aiheuttaa päänsärkyä.

Runsaasti sinilevää sisältävä rantavesi.
Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löylyvetenä. Altistuminen ihon ja hengityksen kautta aiheuttaa jopa enemmän oireita kuin veden nieleminen. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Mikko Hirvonen

Sinilevähavainnot ovat selvästi runsastuneet viime viikosta. Sinilevää havaittiin kahdeksalla paikalla viranomaisseurannassa Pirkanmaalla. Ajankohtaan nähden leviä on hieman keskimääräistä enemmän.

Erittäin runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja runsaasti Kangasalan Ukki-järvessä sekä Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä.

Vähän sinilevää havaittiin Sastamalan Houhajärvessä ja Liekovedessä, Kangasalan Vesijärvessä, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa sekä Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla.

Valtakunnallisten havaintopaikkojen lisäksi sinilevistä oli tällä viikolla kirjattu Järviwikiin yleisöhavaintoja Kuhmoisten Isojärvestä, Ylöjärven Mastosjärvestä, Virroilta Tarjanteelta sekä Vanajaveden Kuhanselältä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä enemmän.

Haittana haju ja myrkyllisyys

Viime päivinä on uutisoitu järvien pahasta hajusta. Kangasalan keskustan tuntumassa sijaitseva Kirkkojärvi on haissut tänä vuonna niin paljon, että hajusta ilmoitettiin pelastusviranomaisille. Moni epäili hajua kaasuvuodoksi.

Monet levät kuten kulta-, pii-, viher- ja sinilevät voivat hajotessaan aiheuttaa hajua. Sinilevien haju ei ole vaarallista, mutta mikäli leväesiintymät ovat erittäin runsaita, voivat ilmaan vapautuneet yhdisteet aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä.

Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää edes keitettynä

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, vettä ei saisi käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä. Vettä ei myöskään saisi käyttää löylyvetenä eikä vettä suositella käytettäväksi pesu- tai tiskivetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

– Erityisesti lasten ja eläinten kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Lapsia, koiria ja muita eläimiä ei pidä päästää rannalle eikä veteen, jossa on havaittu runsaasti levää. Koirat voivat saada myrkytykseen tarvittavan levämäärän myös nuollessaan turkkia uinnin jälkeen, kertoo tiedotteessa ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Suosittelemme