Hyppää sisältöön

Analyysi: Orpon hallituksen tulevaisuus voi ratketa Ahvenanmaalla

RKP:n eduskuntaryhmä kokoontuu tänään Maarianhaminassa. Sillä ei ole aikomusta kaataa siellä hallitusta. Ensin rkp:läiset haluavat nähdä kuitenkin hallituksen rasismia koskevan tiedonannon.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, hallituksen muodostaja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra, kokoomuksen puheejohtaja Petteri Orpo ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson esittelivät tuoretta hallitusohjelmaa Helsingin Säätytalolla 16. kesäkuuta 2023. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tuomas HyytinenPolitiikan toimittaja

Koko kesän löysässä hirressä roikkuneen Petteri Orpon (kok.) hallituksen kohtalo on taas pöydällä alkuviikosta, kun ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) kymmenen kansanedustajan ryhmä kokoustaa Ahvenanmaalla.

RKP:n kansanedustajat eivät kertoneet ennen kokousta kantojaan ministereiden luottamuskysymyksiin. He sanoivat lukevansa ensin hallituksen tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä.

Diagnoosi on selvillä, mutta resepti ei, RKP:n ryhmästä sanotaan.

Jos tiedonanto ei valmistu RKP:n kokoukseen mennessä, hallituksen tulevaisuus voi jäädä Ahvenanmaalla yhä auki.

Rkp:n edustajia kesustelemaassa lavalla, mm. ministeri Sandra Bergqvist ja Anna-Maja Henriksson.
RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson, kansanedustaja, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist ja kansanedustaja Joakim Strand SuomiAreenassa Porissa kesäkuussa 2023. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Framåt, sanovat rkp:läiset

Ylen käymien puhelinkeskustelujen perusteella RKP:n ryhmän enemmistön mieliala on kuitenkin se, että nyt halutaan mennä kesän rasismikohuista eteenpäin, framåt. Eli jatketaan hallituksessa.

Se edellyttää kuitenkin, että rasismia koskeva tiedonanto on uskottava ja konkreettinen, rkp:läiset sanovat.

Ennen sitä ei ole takeita, että RKP antaa luottamuksensa perussuomalaisten ministereille Riikka Purralle ja Wille Rydmanille, jos siitä äänestetään eduskunnassa syyskuussa.

Jos rkp:läiset äänestäisivät oman hallituksensa ministereitä vastaan, nykyinen hallituspohja karahtaisi kiville. Toista epäluottamusta omista joukoista Orpon hallitus ei kestä.

Kesäkuun lopussa RKP:n ryhmän enemmistö, seitsemän edustajaa joukossa puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, äänesti opposition mukana perussuomalaisen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan luottamusta vastaan.

Vaasan vaalipiirin Joakim Strand ja Mikko Ollikainen sekä Ahvenanmaan Mats Löfström äänestivät tyhjää. He ovat sanoneet, etteivät halunneet ottaa riskiä hallituksen kaatumisesta.

Oppositiopuolueet vihreät, vasemmistoliitto ja SDP vaativat Junnilan eroa, koska katsoivat hänellä olevan kytköksiä äärioikeistolaisiin liikkeisiin. Junnila selvisi eduskunnan luottamusäänestyksestä, mutta erosi silti pian.

Perussuomalaisten Vilhelm Junnila, Riikka Purra ja Wille Rydman.
Perussuomalaisten ministerien, Vilhelm Junnilan, Riikka Purran ja Wille Rydmanin, aiemmat kirjoitukset saivat RKP:n empimään hallitusyhteistyön jatkamista. Kuva: Lehtikuva, Yle

RKP: Rasismia pitää vastustaa yksiselitteisesti ja konkreettisesti

RKP:n puolue-elimet ovat käsitelleet kesän aikana useasti valtiovarainministeri Purran ja elinkeinoministeri Rydmanin vuosien takaisia kirjoituksia.

RKP on tuominnut kirjoitukset rasistisina, mutta puolueen kanta hallituksen toimintakykyyn on jäänyt auki.

Paljosta puheesta on voinut syntyä vaikutelma, että RKP istuu samaan aikaan kahdella pallilla, hallituksessa ja oppositiossa.

Pakka on sekaisin, RKP:n ryhmästäkin kuvataan.

Toiset sanovat, että kyse on ollut kesän aikatauluista sekä asian vakavuudesta ja vaikeudesta.

RKP:n eduskuntaryhmässä on yhä hallitusyhteistyöstä ainakin kahdenlaista ilmaa. Helsingin Eva Biaudet ei hyväksynyt alun perinkään koko hallitusohjelmaa. Pohjanmaalla perussuomalaisiin suhtaudutaan taas käytännöllisemmin.

Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä mieltä siitä, että rasismille ei pidä antaa periksi, ja sen pitää näkyä hallituksen tiedonannossa.

Siinä tulee olla konkreettisia toimia ja resursseja rasismin vähentämiseksi ja kaikkien hallituspuolueiden on sitouduttava siihen venkoilematta.

Esimerkkinä mahdollisista toimista mainitaan anonyymi työnhaku, jolla voitaisiin vähentää maahanmuuttajien syrjintää.

Nelikko siirtyi Säätytalolle Valtioneuvoston linnasta.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat matkalla Helsingin Säätytalolle esittelemään tuoretta hallitusohjelmaa 16. kesäkuuta 2023. Kuva: Silja Viitala / Yle

RKP haluaa päästä jo tekemään hallituksen hyviä tekoja

Tiedonannon jälkeen RKP:llä ei ole ilmeisesti enää vaateita yksittäisten ministereiden julkisiin katumisiin ja anteeksipyyntöihin, joita on aiemmin kärtetty.

Sitä voi pitää tosiasioiden hyväksymisenä. Julkisia katumuksia ei liene perussuomalaisten ministereiltä enää luvassa.

Kun hallitus kesti tuskaisen kesän yli, voi veikata, että se saa aikaan myös sellaisen tiedonannon, joka toistaiseksi tyydyttää sekä RKP:tä että perussuomalaisia.

RKP ei halua missata hallitusohjelman hyviä puolia. Sen talouspolitiikkaa pidetään hyvänä Suomelle, ja ohjelmassa on myös monia erityisesti rkp:läisille mieluisia asioita.

Pohjanmaa on taas kartalla, RKP:n ryhmästä kehutaan.

Suosittelemme