Hyppää sisältöön

Yli miljardin euron remontit Helsinki-Vantaalla valmistuvat pian – pullonkaulana ollut turvatarkastuskin vetää nyt vartissa, kertoo Finavia

Finavian suurprojektin valmistuminen näkyy matkustajille valmiina tiloina ja pysyvimpinä käytänteinä. Viimeisimpänä kehityskohteena oli turvatarkastuksen nopeuttaminen.

Uusilla läpivalaisulaitteilla ja aiempaa yksinkertaisimmilla säännöillä pyritään nopeuttamaan Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastusta aiemmasta. Video: Petteri Juuti / Yle
Sannika Michelsson

Kymmenen vuotta ja yli miljardi euroa.

Sen verran aikaa ja rahaa kului Helsinki-Vantaan lentoaseman historian mittavimpaan laajennushankkeeseen, joka päättyy tänä syksynä.

Lentoasemalle on tänä aikana avattu junayhteys, vanhoja rakennuksia on purettu ja uusia rakennettu.

Näiden vuosien aikana lentoasemalle saapunut matkustaja on saanut yllättyä joka kerta uudestaan: milloin on muuttunut liikennejärjestelyt, milloin pysäköinti, milloin terminaalit ja lähtöportit – kahviloista ja palveluista puhumattakaan.

Nyt suurimmat muutokset Helsinki-Vantaalla alkavat olla takanapäin.

Kaikki lähtö- ja saapumistoiminnot keskitettiin yhteen uuteen terminaaliin reilu vuosi sitten, ja liikennejärjestelytkin ovat vihdoin alkaneet selkiytyä.

Finavian mukaan matkustajaa odottaa Vantaalla ”Euroopan parhaimpiin kuuluva lentokenttä valmiina kasvuun”.

Nainen kävelee tyhjähkössä lentoaseman lähtöaulassa. Takana pieni jono lähtöporteilla.
Torstaisena aamupäivänä Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtevien aulassa on rauhallista. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Onko rasva nestettä?

Monille matkustajille lentokentän viimeisenä pullonkaulana on näyttäytynyt turvatarkastus, jonka ruuhkat tuntuivat pitkän aikaa olevan muuttumaton vakio.

Lentoaseman muutostyöt eivät kuitenkaan ole olleet ainoa syy jonoihin.

2000-luvun alun terroristi-iskut käynnistivät maailmanlaajuisen lentomatkustuksen turvallisuustoimien kiristymisen, joka vain yltyi koronapandemian seurauksena. Alati muuttuvat ohjeet ja säännöt ovat aiheuttaneet varsinkin satunnaisille lentomatkustajille päänvaivaa.

Päitä raavittiin etenkin käsimatkatavaroiden kanssa. Moni joutui arvuuttelemaan, onko esimerkiksi rasvatuubi nestettä? Paljonko nestettä sai olla yhdessä pakkauksessa? Pitääkö kengät riisua? Entä vyö? Saako läppärin ottaa mukaan? Entä kynsisakset?

Kesällä 2022 ruuhka-ajan turvatarkastusjono Helsinki-Vantaalla oli lyhimmilläänkin 45 minuuttia.

Yksi syy jonoihin oli Finavian mukaan pandemian aiheuttama henkilöstövaje, joka on sittemmin saatu korjattua. Myös uusi läpivalaisuteknologia on sujuvoittanut turvatarkastusta.

Tänä kesänä Finavia otti käyttöön lisää uusia läpivalaisulaitteita. Lisäksi monet käsimatkatavaraa ja turvatarkastusta koskevat säännöt ovat höllentyneet.

Kaiken tämän yhteisvaikutuksena turvatarkastusten on odotettu vihdoin jouhevoituvan – ja näin näyttäisi todella tapahtuneen.

Erittäin hyvä, vaikkei täydellinen

Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ovat melko lailla viime kesän tasolla. Finavian matkustajapalveluista vastaavan päällikön Hanna Hämäläisen mukaan lentoaseman läpi kulkee päivittäin noin 50 000 matkustajaa.

Turvatarkastus voi yhä hetkittäin ruuhkautua. Ruuhkapiikkejä on yleisimmin aamulla kello kuuden ja kahdeksan välillä ja iltapäivällä kello kahden ja kuuden välillä.

– Turvatarkastuksen jonotusajat ovat pysyneet maltillisina koko kesän ajan, eli jonotusaika on pysynyt noin vartissa, Hämäläinen kertoo.

Lentoliikenne on kuitenkin ollut pandemian jälkeen kasvussa.

Hämäläisen mukaan lentoasemalle on riittävästi kapasiteettia pitämään turvatarkastukset ja muu matkustajaliikenne sujuvana silloinkin, jos kasvu Helsinki-Vantaalla jatkuu.

– Finavia on lentoasemayhtiönä ihan ensimmäisiä maailmassa, joka on hyödyntänyt tätä uutta huippumodernia teknologiaa näin laajasti.

Hanna Hämäläinen katsoo yläviistoon kameraan ja nojaa aidan kaiteeseen. Taustalla kerrosta alempana vaaleista kivistä ja viherkasveista tehty taideteos.
Finavian Hanna Hämäläinen on ylpeä Helsinki-Vantaan lentoaseman uudesta terminaalista, jonka kautta kulkevat nyt kaikki matkustajat, saapuvat ja lähtevät. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Miten nopeuttaa kulkua turvatarkastuksen läpi?

Sääntöjä turvatarkastuksissa on toki yhä, ja ne saattavat vaihdella lentoyhtiöstä ja päivästä toiseen.

Finavian Hanna Hämäläisen mukaan kokeneen ja rutinoituneenkin matkustajan kannattaa siksi aina etukäteen tarkistaa oman lentoyhtiönsä lähtöselvitysohjeet.

– Pandemian aikanahan asiakkaat tottuivat tutustumaan etukäteen lentoyhtiöiden ja lentokenttien muuttuviin ohjeistuksiin.

Kaikenlaiset muutokset, hyvätkin, ovat yleensä omiaan saamaan aikaan hämmennystä, joka lentokenttien turvatarkastuksissa konkretisoituu hidasteiksi ja jonotukseksi.

Tieto uusimmista turvatarkastusohjeista on Hämäläisen mukaan kuitenkin saavuttanut matkustajat erittäin hyvin.

– Olemme saaneet muutoksista paljon hyvää palautetta.

Voit keskustella aiheesta 31.8. kello 23:een saakka.

Suosittelemme