Hyppää sisältöön

Veikkausliigaan palaava valmentaja Juha Malinen sanoo kaivanneensa tositoimiin kentän laidalle

Kotkalaisen FC KTP:n päävalmentajana aloittanut Malinen johti harjoituksia jo samana päivänä, kun seura kertoi hänen valinnastaan. Viimeksi Malinen valmensi alle 21-vuotiaiden miesten maajoukkuetta.

Kokenut Juha Malinen on FC KTP:n uusi päävalmentaja. Tavoitteena on muuttaa joukkueen pelaamista. Video: Pyry Sarkiola / Yle.
Vesa Grekula
Avaa Yle-sovelluksessa

FC KTP:n valmentajaksi pikavauhtia valittu kokenut Juha Malinen sanoo kaivanneensa valmennustehtäviin sen jälkeen, kun Suomen alle 21-vuotiaiden päävalmentajan tehtävät päättyivät viime vuoden lopussa.

– Kyllä kieltämättä palo takaisin tositoimiin tuntui läpi koko kesän, mutta en viitsinyt tyrkyttää itseäni mihinkään. Minut haluttiin jalkapallokaupunki Kotkaan ja vastasin kyllä. Niin yksinkertaista se oli, Malinen sanoo.

Kokonaan erossa jalkapallosta Malinen ei ole kuitenkaan viime kuukausien aikana ollut. Hän kertoo muun muassa pitäneensä jalkapallokouluja ja luennoineensa lajista ja luonnollisesti – seuranneensa jalkapalloa.

– Veikkausliigaa olen seurannut todella paljon, useita pelejä viikossa.

Kotimaan liigassa Malinen on valmentanut viimeksi vuosina 2013–2017, ensin FC Lahtea ja sen jälkeen Rovaniemen Palloseuraa.

Urallaan Malinen on valmentanut myös Kazakstanissa sekä toiminut Ylen jalkapallolähetyksissä asiantuntijana.

Liigassa kolmanneksi viimeisenä oleva FC KTP kertoi myöhään keskiviikkoiltana erottaneensa päävalmentaja Jussi Leppälahden. Uudesta valmentajasta seura kertoi torstaiaamuna, ja samana iltapäivänä Malinen veti uudelle joukkueelleen jo ensimmäiset harjoitukset.

Muutoksia luvassa

Juha Malisen mielestä hänen uudessa joukkueessaan monet perusasiat ovat kunnossa. Ensimmäisten harjoitusten ja joukkuepalavereiden perusteella pelaajat ovat hyvin valmennettuja, eikä esimerkiksi joukkueen fyysisestä kunnosta tarvitse olla huolissaan.

Korjattavaakin silti löytyy, jotta joukkue pystyisi nousemaan sarjataulukossa ylöspäin.

– Henkisestä tilasta on nyt kyse. Mutta vaikuttaa sikäli hyvältä, että pelaajat ovat vastaanottavaisia ja halukkaita kuuntelemaan ja tekemään kentällä asioita.

Juha Malinen jakaa ohjeita vaihtopenkille.
Valmennustehtävissä Juha Malinen toimi viimeksi Suomen miesten alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa eli Pikkuhuuhkajissa. Päävalmentajan tehtävä päättyi vuoden 2022 lopussa. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Malisen mukaan isoa muutosta KTP:n liigajoukkueeseen on silti vaikea tehdä, koska kausi on loppupuolella ja aika ei riitä kaikkeen. Hän uskoo kuitenkin, että joukkueeseen pystytään saamaan uutta ilmettä.

– Terävyyttä, suoraviivaisuutta ja yhtenäisyyttä, luettelee Malinen.

Jo perjantaina Malisen johdolla Vaasaan

Ensimmäisen ottelunsa uuden ja kokeneen valmentajansa johdolla FC KTP pelaa perjantaina Vaasassa.

Kotijoukkue Vaasan Palloseura on tällä hetkellä kovassa nousukunnossa, sillä se on voittanut kahdeksan peliä peräkkäin, ja kivunnut liigassa nopeasti viidenneksi.

– Vaasa on tehnyt mahtavaa työtä, he ovat todella vaarallisia.

Nyt tehdyn sopimuksen mukaan Juha Malinen valmentaa FC KTP:tä loppukauden ajan.

Suosittelemme