Hyppää sisältöön

Tutkija Ilmari Käihkö uskoo Prigožinin kuolemaan ja kallistuu pommiin koneen sisällä: ”Teknisesti helpompi ja varmempi tapa pudottaa kone”

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi pitävänsä todennäköisenä, ettei Prigožinia kuljettanutta konetta ammuttu ohjuksella. Tutkija Ilmari Käihkön mukaan loogisempi selitys olisi pommin räjähtäminen koneen sisällä.

Jevgeni Prigozinin yksityiskone tulessa Tverin alueella Moskovan lähellä.
Jevgeni Prigozinin yksityiskone oli tulessa Tverin alueella Moskovan lähellä keskiviikkona. Kuva: @grey_zone / AOP
Tomi Pyy,
Elsa Osipova

Wagner-johtaja Jevgeni Prigožinin ja yhdeksän muun ihmisen kuolemaan johtaneen lentoturman syystä on edelleen vain hataria tietoja.

– Kaikki koneen putoamiseen liittyvä on spekulaatiota todisteiden puutteen vuoksi, toteaa sotatieteiden dosentti ja Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Tiedetään, että Prigožinin omistama yksityiskone hajosi ilmassa ja syttyi palamaan iskeytyessä maahan keskiviikkoiltana.

Yksityiskone syöksyi maahan matkalla Moskovasta Pietariin, näkyy. Onnettomuushetki tallentui videolle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi eilen torstaina pitävänsä todennäköisenä, ettei Prigožinia kuljettanutta konetta ammuttu ohjuksella. Asiasta kertonut Pentagonin tiedottaja Patrick Ryder ei tarkentanut mihin arvio perustuu.

Ohjusväitteen puolesta puhuvat silminnäkijöiden havainnot.

Venäjältä tulleiden tietojen mukaan paikalliset olisivat kuulleet kaksi räjähdystä ennen koneen putoamista, Käihkö sanoo.

Venäläisen riippumattoman uutissivuston Meduzan mukaan räjähdykset viittaisivat ohjukseen, sillä kahden ilmatorjuntaohjuksen ampuminen kohteeseen on Venäjällä tavallista.

Lisäksi yhdessä onnettomuuspaikalta otetussa videossa näkyy ohjuksen lentorataa muistuttava savupilvi.

Kartalla turmakoneen putoamispaikka ja lähialueen armeijan yksiköt.
Ilmantorjuntapatteristojen tehtävänä on suojata alueella myös presidentti Putinin huvila-aluetta Valdaita. Kuva: Lähde: Marko Eklund / Yle, Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Käihkön mukaan ainoa varma asia on, että yksityiskone, jossa Prigožinin väitetään olleen, räjähti.

– Toisaalta meillä ei ole kuvamateriaalia ohjuksesta. Emme myöskään tiedä, mistä Yhdysvallat on tietonsa saanut.

Pommi saattoi olla koneen sisällä

Käihkö ei ota kantaa siihen, pitävätkö Pentagonin tiedot paikkaansa, mutta toteaa, että koneen sisällä räjäytetty pommi olisi loogisempi vaihtoehto koneen pudottamiseen.

– Koneen sisällä räjäytettävä pommi on teknisesti helpompi ja varmempi tapa pudottaa kone. Lisäksi se jättää epäilyksiä tekijästä tavalla, jota Venäjän alueelta ammuttu ilmatorjuntaohjus ei jättäisi. Toki mitään varmuutta asiasta ei ole, Käihkö sanoo.

Pommiväitteen puolesta puhuu muiden muassa yksityiskoneen lentokorkeus.

Flightradar-sivuston mukaan Prigožinin kone nousi yli 8 000 metriin. Lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjukset eivät yllä niin korkealle, eli koneen alasampumiseksi olisi tarvittu keskipitkän kantaman ohjus, kuten Buk.

Buk-ohjuksen jopa 70-kiloinen taistelukärki voi kantaa tuhansia ammuksia.

Sellaisen ohjuksen tuho hajottaisi koneen pieniksi osiksi ilmassa. Tapahtumapaikalta otetuista kuvista kuitenkin näkyy, että kone putoaa taivaalta isona kappaleena.

Jevgeni Prigozinin koneen hylky Tverin alueella.
Jevgeni Prigožinin koneen osa kuvattuna torstaina 24. elokuuta lähellä Kuženkinon kylää Tverin alueella Venäjällä. Kuva: Vitaliy Shustrov / Sputnik / AOP

Venäjällä on aloitettu virallinen tutkinta Wagner-päällystön kuolemiin johtaneesta lentoturmasta.

Viranomaisten mukaan mikään tutkintalinja ei ole poissuljettu ja myös väitteet onnettomuuden aiheuttaneesta ”ulkoisesta tekijästä” tutkitaan.

Käihkö kertoo pitävänsä Venäjän viranomaisten suorittamaa tutkintaa epäluotettavana.

– Siihen ei varmaan voi luottaa, koska isolla todennäköisyydellä Venäjän eliitti on koneen putoamisen takana, Käihkö sanoo.

Prigožinin kuolemasta ei ole virallista vahvistusta

Käihkö kertoo kiinnittäneensä huomiota Venäjän viranomaisten viestintään, jossa vedettiin nopeasti johtopäätös siitä, että kyseessä olisi onnettomuus.

– Hyvin nopeasti virallisessa viestinnässä alettiin puhua onnettomuudesta. Se kiinnitti huomiota, että puhutaan tällä tavalla ennen varsinaista tutkintaa.

Venäjän viranomaisten viestinnässä on kerrottu ainoastaan koneessa olleiden matkustajien nimet ja että kaikki matkustajat kuolivat. Onnettomuudessa kuolleita ei ole kuitenkaan virallisesti tunnistettu.

Torstaina venäjänkielisissä medioissa ja viestipalvelu Telegramin kanavilla kerrottiin, että Prigožinin ja Wagnerin niin sanotun kakkosmiehen Dmitri Utkinin ruumiit olisi tunnistettu. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Britannian puolustusministeriö huomauttaa päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan, ettei vielä ole täysin todistettu, että Prigožinin oli koneessa.

Torstai-iltana Venäjän presidentti Vladimir Putin kuitenkin vaikutti varmistaneensa asian, kun hän antoi julkisuuteen lausunnon, jossa hän esitti surunvalittelunsa Prigožinin perheelle.

– Asiaa spekuloidaan edelleen. Putinin lausunnon jälkeen kuitenkin näyttää siltä, että näin todella kävi. Olisi erikoista, jos hän ilmestyisi jostain hengissä sen jälkeen.

Käihkö pitää Putinin lausuntoa vahvistuksena siitä, että Prigožin todella oli koneessa.

Suosittelemme