Hyppää sisältöön

Vain yhtä ruokalajia vuosikymmenet tarjonnut ravintola sulkee ovensa – Lemin säräravintola ei jatka, vaikka kesä oli ennätysvilkas

Lemin Säräpirtille ei vielä ole löytynyt uutta jatkajaa. Melkein 20 vuotta säräyrittäjinä ollut Hietarannan pariskunta lupaa auttaa uuden omistajan alkuun.

Lemiläisen Säräpirtti Kippurasarven yrittäjä Esko Hietaranta.
Ajatus särätoiminnan lopettamisesta kypsyi Esko Hietarannan mukaan koronapandemian aikana. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Ville Toijonen

Säräpirtti Kippurasarven uuni hohkaa kuumana punaista hiillosta heti aamukahdeksalta. Päivän aikana uunissa tehdään lemiläistä perinneruokaa särää.

Lappeenrannan naapurikunnassa Lemillä Säräpirtti on noussut kuuluisuuteen siksi, että se tarjoaa vain yhtä ruokalajia: lampaanpaistista eli lampaanviulusta tehtyä särää. Lisukkeina ovat vain perunat ja suola. Ruokaa saa syödä niin paljon kuin jaksaa.

Vuonna 1972 Lemin särä valittiin Suomen Seitsemästä matkailuihmeistä.

Perimätiedon mukaan pitkiä puisia astioita eli säriä on käytetty lihan kypsentämiseen Lemin suunnilla jo tuhat vuotta sitten. Säräpirtti on tarjonnut särää jo vuosikymmenia, mutta nyt se ainakin toistaiseksi sulkee ovensa.

Särää leivinuunissa.
Särä on lampaanpaistia, perunaa ja suolaa. Se kypsennetään koivusta valmistetuissa kaukaloissa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Esko Hietaranta on vaimonsa Kati Hietarannan kanssa ollut lähes 20 vuotta säräpirtin yrittäjänä. Vuodenvaihteessa olisi tullut 20 vuotta täyteen, mutta juhannuksen jälkeen he ilmoittivat lopettavansa toiminnan elokuun lopussa.

Päätös pitää, vaikka kulunut kesä oli hyvä.

– Heinäkuusta voisi puhua ennätyskesästä. Liikevaihdossa ollaan päästy yli koronapandemiaa olleiden kesien yli, vaikka Venäjän rajakin on kiinni, sanoo Esko Hietaranta.

Päätös lopettamisesta oli tehty jo vuosia sitten. Korona-aikana päätös vain vahvistui.

Näin valmstuu särä.

Kohti uutta, mutta tukena uudelle yrittäjälle

Säräpirtille ja muulle toiminnalle ei vielä ole löytynyt uutta yrittäjää. Esko Hietarannan mukaan toimintojen myyntiin keskitytään enemmän syyskuussa, kun ravintola on suljettu.

– Uuden yrittäjän tukena olemme alussa ja myöhemminkin, jos tarvetta on.

Särä ei tulevaisuudessa kuulu Hietarantojen työhön, sillä tarkoitus on myydä ravintolatoiminta sekä kauppatuotteet ja kuivalihatuotanto. Hietaranta ei avaa tarkemmin, mitä aikoo jatkossa tehdä.

– Pikku sivubisneksiä on vuosien aikana ollut, mutta katsotaan niitä sitten myöhemmin.

Lemiläisen Säräpirtti Kippurasarven yrittäjä Esko Hietaranta.
Lemiläinen perinneruoka särä on kuulunut Esko Hietarannan elämään aina. Vuonna 2004 tehty sukupolvenvaihdos teki Hietarannasta vetovastuullisen yrityksessä. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Elokuun viimeinen päivä ravintolassa voi olla tunteellinen.

– Pitää olla rohkeutta aloittaa asioita, mutta rohkeutta myös jättäytyä sivuun monista asioista, Hietaranta päättää.

Särä ei kuitenkaan Lemiltä lopu, sillä Lemin kotiseutuyhdistys ry valmistaa särää Särätuvassaan edelleen muutaman kerran viikossa.

Suosittelemme