Hyppää sisältöön
Uusikaarlepyyläisen turkistarhaaja Markus Sjöholmin minkkiturkistarhassa minkki syö ruokaa.
Ruokaviraston on määrä tarkastaa kaikki turkistarhat tänä syksynä. Arkistokuva. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Tuhansia minkkejä määrätty jo lopetettavaksi tutkimuksia varten – Yle seuraa lintuinfluenssan vaikutuksia

Kokoamme tähän artikkeliin tuoreimmat tiedot lintuinfluenssatilanteesta.

Ari Vihanta
Kari Ikävalko

Mitä tiedämme nyt?

Ari Vihanta

Halsua esittää Kaustisen seutukuntaa rakennemuutosalueeksi turkistarhausta kohdanneen kriisin takia, maakuntaliitto valmistelee omaa esitystään

Halsuan kunta toivoo, että Kaustisen seutukunta nimettäisiin rakennemuutosalueeksi turkistarhauksen kriisitilanteen takia.

Keskiviikkona kokoontunut kunnanhallitus pyytää ely-keskusta perustamaan tätä varten alueellisen työryhmän, joka arvioisi tilannetta ja laatisi toimintasuunnitelman.

Halsualla on turkistaloudesta jäämässä työttömäksi 13 työntekijää, mikä on 2,7 prosenttia kunnan työikäisistä.

Kaustisen alueen tarhoista puolella on määrätty kaikki eläimet lopetettavaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriöllä on toimintasuunnitelma paikallisten äkillisten rakennemuutostilanteiden hoitamiseksi. Tätä voidaan hyödyntää kun esimerkiksi pienellä paikkakunnalla suuri työllistäjä lopettaa toimintansa tai jokin ennakoimaton kehityskulku kohdistuu laajasti tietyn alueen yrityksiin.

Paikallisten äkillisten rakennemuutosten koordinaatioon, asiantuntijapalveluihin, selvityksiin ja uuden yritystoiminnan mahdollisuuksien analysointiin voidaan myöntää alueelle koordinaatiorahoitusta. Rahoitus on pääsääntöisesti korkeintaan 100 000 euroa, se kanavoidaan maakuntaliiton kautta.

Halsuan kunta totesi Keski-Pohjanmaan maakuntaliiton valmistelevan jo asiaa yhdessä Kaustisen seutukunnan kanssa ja yhteistyö näiden kanssa on tärkeää.

Ari Vihanta

Lintuinfluenssan keskiössä oleva Kaustisen kunta vetoaa Suomen hallitukseen turkistarhauksen turvaamiseksi

Punaisia varjotaloja turkistarhalla.
Kuvituskuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kaustisen kunta vetoaa Suomen hallitukseen turkistarhauksen turvaamiseksi.

Kunnanhallitus hyväksyi illalla maan hallitukselle lähetettävän kannantoton.

Kunta katsoo, että turkiselinkeinon mahdollisuudet tulee turvata myös jatkossa ja Suomen hallituksen tulee kohdistaa alan yrittäjille riittävää taloudellista tukea.

Lintuinfluenssaa on todettu Suomessa 26 turkistarhalla, niistä 17 sijaitsee Kaustisella. Niiden kaikki eläimet on määrätty lopetettavaksi.

Kunta painottaa, että alueella on investoitu turkistarhaukseen huomattavasti.

Kaustisella oli kunnan tietojen mukaan tänä keväänä ennen lintuinfluenssan puhkeamista 33 aktiivista turkistarhaa. Kunnan mukaan turkistaloudessa työskentelee Kaustisella yli 100 henkilöä. Turkistarhojen lisäksi kunnassa sijaitsee nahoittamo ja turkisrehun valmistaja.

Kunnanjohtaja Minna Nikanderin laskelmien mukaan turkistarhauksen koko viime vuoden Suomen 22 miljoonan euron kunnallisverokertymästä voi suhteutettuna laskea Kaustisella toimivien tarhojen osuudeksi 1,6 miljoonaa euroa.

Naapurikunta Halsua puolestaan valmistelee ely-keskukselle lähetettävää vetoomusta alueellisen koordinaatioryhmän perustamisesta tukemaan seutua rakennemuutoksessa.

Kari Ikävalko

Uutissuomalainen: Jokaiselta tutkistarhalta on määrätty lopetettavaksi kymmeniä minkkejä lintuinfluenssatutkimuksia varten

Ruokavirasto määrää tuhansia minkkejä lopetettavaksi lintuinfluenssan tutkimuksia varten, uutisoi Uutissuomalainen.

Ruokavirasto arvion mukaan jokaiselta tutkittavalta tarhalta lopetataan noin 60 tutkimuksiin tarvittavaa minkkiä. Määräys koskee enimmillään 7 200:aa minkkiä.

Virasto tarkastaa kaikki Suomen turkistarhat lintuinfluenssariskin takia, ja kartoitus alkoi viime viikolla noin 120 minkkitarhasta.

Ruokaviraston osastonjohtaja Terhi Laaksonen kertoo, että lopetettavia eläimiä on jonkin verran vähemmän, jos kyse on pienemmästä tilasta.

Minkkien jälkeen kartoitus siirtyy kettuihin ja supikoiriin. Niiden osalta ei ole vielä päätetty näytemääriä ja näytteenottotapoja.

Sarianne Tekoniemi

Tarhojen joukkotarkastuksia ei ole vielä edes aloitettu pahimmalla tautialueella – eläinten lopettaminen voi viivästyä

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto ei voi antaa vielä arviota milloin Ruokaviraston määräämät turkiseläinten lopetuspäätösten täytäntöönpano saadaan käyntiin.

Eri maakunnissa tullaan etenemään eri tahtiin aina paikallisen ympäristöterveydenhuollon resurssien mukaan.

Pahimmalla tautialueella Keski-Pohjanmaalla on ympäristöterveydenjohtaja Andreas Smedsin mukaan vielä pieni osa aiemmin annetuista lopetuspäätöksistä tekemättä. Samaan aikaan toteutettavana on Ruokaviraston päätös kaikkia turkistarhoja koskevista joukkotarkastuksista.

Tätä ei ole Smedsin mukaan päästy vielä aloittamaan maakunnassa lainkaan, kun tavoitteena on kaikkien minkkitarhojen tarkistus lokakuun loppuun mennessä.

Aluehallintoviraston yksikön päällikkö, läänineläinlääkäri Matti Nybergin mukaan muualla on päästy jo tarkastuksissa vauhtiin. Tärkeää olisi, että näin tapahtuisi myös Keski-Pohjanmaalla, koska maakunnassa on paljon minkkitarhoja.

Keski-Pohjanmaalla kaikki liikenevä aika on mennyt tartuntatilojen seurantaan ja lopetuspäätösten valvontaan.

Ensimmäiset joukkotarkastuksen piiriin kuuluvat tilakäynnit tehtiin keskiviikkona. Lue lisää aiheesta tästä linkistä.

Olli-Pekka Toivanen

Turkistarhaaja sai tylyn tiedon: Nyt pitäisi tappaa kaikki tarhan eläimet

Turkistarhaaja Esa Rantakangas toteaa, että alalle eläinten lopettamiset ovat tuntuva menetys.

Lintuinfluenssan takia lopetettavien turkiseläinten määrä kasvaa vauhdilla.

Lappajärveläinen Esa Rantakangas sai Ruokavirastolta puhelun, jonka mukaan kaikki hänen suurimman tarhansa eläimet pitää lopettaa.

Tarhalla todettiin heinäkuussa lintuinfluenssaa ja sen jälkeen osa turkiseläimistä lopetettiin. Rantakankaan mukaan tarhalla on otettu lisänäytteitä nyt kahteen otteeseen, mutta hän ei ole nähnyt niiden tuloksia.

Lue koko juttu täältä

Elina Niemistö

Turkisalan alasajoon varautumisesta ei keskusteltu

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto Fifurin hallitus on kokoustanut torstaina. Varsinainen kriisikokous se ei ollut, vaikka alan tilanne on vaikea.

Kasvattajayhdistys Lakeuden tarhaajat on aiemmin tällä viikolla kertonut esittäneensä hallitukselle, että se järjestäisi jäsenäänestyksen. Tarhaajat tiettävästi haluaisivat, että tarhauksen mahdolliseen alasajoonkin ryhdyttäisiin varautumaan.

Asia ei kuitenkaan ollut listalla tänään.

Toiminnanjohtaja Marja Tiuran mukaan kokouksen agenda oli normaali, eikä mitään erityisiä aiheita tai pyyntöjä käsitelty.

- Lintuinfluenssa on ymmärrettävästi prioriteettilistan kärjessä tällä hetkellä.

Tiura kertoo olleensa kutsuttuna paikalla Härmässä Lakeuden tarhaajien järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

- Tilaisuudessa keskusteltiin laidasta laitaan elinkeinon tilanteesta, ja tietenkin lintuinfluenssasta, ja tuottajat olivat huolissaan tilanteesta. FIFURin hallitukselle ei ole toimitettu mitään virallisia asiakirjoja tai esityksiä, sanoo Tiura.

Jenni Joensuu

Tämä laitos on 115 000 supin ja ketun viimeinen pysäkki – näin raadot tuhotaan

Honkajoki Oy:n julkisivu
Honkajoki on ainoa yritys Suomessa, joka tuhoaa eläinperäistä riskimateriaalia. Kuva: Katja Halinen / Yle

Ruokaviraston keskiviikkoinen päätös turkiseläinten lopettamisen laajentamisesta on otettu melko rauhallisesti vastaan Kankaanpään Honkajoella, missä lopetetut eläimet tuhotaan.

Ruokavirasto määräsi kaikki ketut ja supikoirat lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta.

Uudet lopetuspäätökset koskevat noin 115 000 eläintä, joista kettuja on 109 000 ja supikoiria 6 000.

Ainoana Suomessa riskimateriaalia tuhoavan Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Janne Lukkarinen kertoo, että avainkysymys tässä vaiheessa on aikataulu.

– Tällaista määrää ei käsitellä kovin lyhyessä ajassa. Arvioisin, että uuden määräyksen myötä tulevien raatojen käsittelyyn menee 6–8 viikkoa.

Lue lisää tästä jutusta.

Jaakko Mannermaa

Elokuun jälkeen ei ole kirjattu uusia tapauksia

Epidemia näyttää pysyneen rauhallisena syyskuun alkupuolella. Turkistarhoilta ei ole löytynyt uusia tartuntoja noin kahteen viikkoon, mutta tartunnat voivat kiertää oireettomina.

Toistaiseksi lintuinfluenssaa on löytynyt 26 turkistilalta. Ensimmäinen tapaus tarhassa havaittiin 13. heinäkuuta.

Suomessa on noin 400 turkistarhaa. Ruokavirasto tarkistaa syksyn mittaan kaikki turkistarhat.

Virus ei ole tarttunut ihmiseen Suomessa. Riski väestölle on pieni, arvioi EU:n tautien ehkäisy- ja valvontakeskus.

Lue koko juttu täältä.

Heini Holopainen

Vaasan vaalipiirin kansanedustajilta kannanotto turkistuotannon puolesta

Vaalipiirin 14 kansanedustajaa yli puoluerajojen on allekirjoittanut kannanoton, jossa hallitukselta penätään toimia turkiselinkeinon tulevaisuuden turvaamiseksi.

Edustajat edellyttävät hallitukselta näkemystä ja toimia pohjalaiskuntiin keskittyvän elinkeinon tilanteen ja tulevaisuuden selkiyttämiseksi.

He esittävät tiloille investointitukia bioturvallisuuden ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi sekä korvauksia lopetettavista eläimistä.

Lisäksi kansanedustajat tukisivat niitä yrittäjiä, jotka luopuvat alasta.

Lue koko juttu täältä:

Suosittelemme sinulle