Hyppää sisältöön

HS: Kansainvälinen kuvausryhmä jätti miljoona­laskun maksamatta Lapissa

Paikalliset yrittäjät ovat pulassa, kun kansainvälinen suurtuotanto jätti laskuja maksamatta yli miljoonan euron edestä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Inarissa kuvataan tällä hetkellä kansainvälisten suosikkinäyttelijöiden tähdittämää Constellation-televisiosarjaa.
Inarissa kuvattiin alkuvuodesta kansainvälisten suosikkinäyttelijöiden tähdittämää Constellation-televisiosarjaa. Kuva: Turbine Studios / Theresa Clamann
Maija-Liisa Juntti,
Eelis Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Sanomien mukaan lappilaiset yrittäjät eivät ole saaneet kaikkia maksuja kansainvälisen kuvausryhmän alkuvuodesta käyttämistä palveluista. Saatavia on HS:n tietojen mukaan yli miljoona euroa.

Euroopan kaikkien aikojen kalleinta sarjaa on tehty työnimellä Constellation. Ivalossa ja Inarissa tammi–helmikuussa käyneeseen kuvausryhmään kuului HS:n mukaan noin 200–300 henkilöä.

Useat HS:n haastattelemat yrittäjät kertovat, että kuvausryhmä saapui paikalle, kulutti runsaasti palveluita ja poistui maksamatta.

HS:n mukaan laskut ovat olleet auki puoli vuotta ja suurin niistä on summaltaan lähes 300 000 euroa.

Tuotantotuki jäissä, jos laskut jäävät maksamatta

Yksi ilman korvausta jääneistä yrityksistä on Ylläksellä toimiva Aurora Estate-hotelli. Aurora Estaten ja muiden yritysten yhteisessä tiedotteessa todetaan, että Business Finland ei aio maksaa tuotannolle myönnettyä 1,5 miljoonan euron kannustintukea, mikäli sarjaa tuottava Turbine Studios ei maksa laskujaan.

Auroran Estaten toimitusjohtaja Heidi Seikkula kertoo, että catering-tilaukset paisuivat kesken tuotannon jatkuvasti, mikä vaikeutti laskuttamista.

– Meillä loppui parina päivänä ruoka kesken, koska siellä oli enemmän ihmisiä kuin meille oli ilmoitettu, Seikkula sanoo.

Osa rahoista saatiin, sillä ne laskutettiin etukäteen ja tuotannon aikana.

– Käytännössä meille on maksettu se summa, mikä alkuperäisen sopimuksen mukaan tarjottiin palveluita.

Seikkula ei voi sopimusseikkojen vuoksi puhua suoraan summista, mutta toteaa maksamatta olevan summan olevan järkyttävän kokoinen Aurora Estaten kokoiselle yritykselle. Summa on kymmeniä tuhansia ja Seikkulan mukaan suurin piirtein 12 prosenttia Aurora Estaten liikevaihdosta. Se tarkoittaisi noin 80 000 euroa, sillä Aurora Estaten liikevaihto oli viime tilikaudella 676 000 euroa.

Osa yrittäjistä pelkää töiden loppumista

Kaikki saataviaan peräävät yritykset eivät ole Seikkulan mukaan halunneet tulla julkisuuteen.

– Pelätään vihapuhetta, ja sitä että alalla työt loppuvat, Seikkula sanoo.

Aurora Estatelle menetetyt tulot ovat tarkoittaneet muun muassa yrittäjien omien palkkojen leikkaamista.

– Me olemme maksaneet meidän porukoidemme palkat, mutta me emme ole itse saaneet kaikkia omia palkkojamme, Seikkula sanoo.

Seikkulan johdolla lappilaiset yritykset ovat olleet toistuvasti yhteydessä tuotantoyhtiö Turbine Studiosin Saksan-osastoon sekä sarjan tilanneeseen Apple TV:hen.

– He sanovat, että ovat yrittäneet selvittää asioita kanssamme, mutta eivät he ole, Seikkula sanoo.

Seikkula kertoo, että tietoja toimitettiin koko tuotannon ajan ja kaikki tarvittava materiaali on toimitettu.

– Me emme ole tehneet tuotannon aikana mitään, mistä ei olisi saatu vahvistusta tuotannolta, hän sanoo.

Tuki vaatii todennetut kustannukset

Business Finlandin rahoituspalveluista vastaava johtaja Timo Metsä-Tokila kertoo, että tv-tuotannolle on myönnetty av-tuotantokannustimena reilut 1,5 miljoonaa euroa.

Tuotantokannustinta maksetaan maksimissaan 25 prosenttia kansainvälisen tuotannon Suomessa toteutuneista kustannuksista. Metsä-Tokilan mukaan tuki maksetaan vasta, kun kustannuksista saadaan tilintarkastajan allekirjoittama maksatushakemus.

Juttuun lisätty Heidi Seikkulan kommentit 25.8. kello 17.14.

Lisätty Timo Metsä-Tokilan kommentti 25.8. kello 17.41.

Suosittelemme