Hyppää sisältöön

Kemissä kunnostetaan vanhoja tehdasalueen rakennuksia – joukosta löytyy monta eri tyylisuuntausta

Tehtaan ympärille rakentui aikanaan paljon työntekijöiden tarvitsemia palveluita. Tehdasalueella korostuu myös tehtaan johtajien ja työntekijöiden välillä vallinnut hierarkia.

Tehdasalueen kunnostettavia rakennuksia.
Rakennuksissa korostuvat eri tyylisuuntaukset. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kemissä sekä rakennetaan uutta valtavaa Metsä Fibren tehdasta että entisöidään tehdasmiljööseen kiinteästi liittyneitä rakennuksia. Vaikka rakennukset on pääosin poistettu käytöstä jo hyvän aikaa sitten, niillä on yhä kulttuurihistoriallista arvoa, minkä vuoksi ne halutaan säilyttää.

– Koko tämä Karihaaran tehdasalue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jota tulee vaalia. Se on osa meidän kansakunnan muistia, Tornionlaakson museon rakennustutkija Teija Ylimartimo sanoo.

Tehdasalueen korjattavia rakennuksia.
Tehdasalueen rakennusten kunnostusurakka kestää vuosia. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Rakennuksia on kunnostettu jo aiemmin ja kunnostus jatkuu myös tulevina vuosina.

– Täällä on kesän aikana tehtyjä vesikattoremontteja, jotka ovat nyt suurimmaksi osaksi loppusuoralla. Vanhoihin rakennuksiin on tehty uusia peltikattoja ja joissakin rakennuksissa on myös rappauspintoja uusittu ulkopuolelta.

Klassismia, funktionalismia ja jugend-tyyliä

Viime vuosisadalla Kemin etelä- ja pohjoispuolella sijainneet tehdasalueet muodostivat kiinteät asuinyhteisöt, joiden ympärille koko kaupunki on rakentunut.

– Pikkuhiljaa kun yhtiö on kasvanut, se alkoi tuottaa myös lisää palveluita nimenomaan omille työntekijöille. Oli sairaala, lääkäri, oma kauppa, leipomo, ja myös koulu perustettiin.

Ylimartimo kertoo, että aikoinaan tietyt arkkitehdit olivat erikoistuneet tehdasalueiden suunnitteluun.

– Tehdasrakennukset ja myös nämä työläisten asuinrakennukset olivat tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia. He olivat arkkitehteja, jotka suunnittelivat myös paljon muita tehdasalueita Etelä-Suomeen ja myös täällä pohjoisessa käytettiin näitä arkkitehteja.

Tehdasalueen kunnostettavia rakennuksia.
Rakennuksista on kunnostettu pääasiassa kattoja ja ulkopintoja. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Tehdasalueen rakennuksissa näkyy monta eri tyylisuuntausta.

– Tehtaan johtajan asunto edustaa 20-luvun pohjoismaista klassismia ja sitten taas paloasemassa ja ruokalassa on jo hieman 30-luvun klassismia ja vanhassa pääkonttorissa on funktionalismia. Alueella on myös 1900-luvun alun jugend-tyylisiä rakennuksia.

Kunnostusurakan aikana vastaan tuli myös rakennustutkijalle mieluinen ja yllättävä löytö.

– Lääkärin asunnosta löytyi alkuperäinen paanukatto. Se oli yllätys, jota en ole nähnyt missään muualla. Se oli hieno löytö.

Lisää Lapin uutisia kootusti verkkosivultamme.

Suosittelemme