Hyppää sisältöön

Muuramessa sote-kulut ovat maan halvimmat, nyt hoitoonpääsykin vielä paranee

Ylilääkärin mukaan tilanteen taustalla on toimiva omalääkärijärjestelmä, ja hoidon jatkuvuuden ansiosta terveydenhuollon kustannukset pysyvät kurissa.

Etualalla stetoskooppi ja taustalla lääkäri kirjoittamassa tietokoneella.
Syyskuun alusta alkaen Muuramella yksi lääkäri toimii osan päivästä konsulttilääkärinä ja tukee hoitajien vastaanottotyötä. Kuva: Eeva Kuivas / Yle
Sanna Savela

Muuramessa on ollut jo vuosia hyvä lääkäritilanne ja nyt alueelle tulee uusi lääkärivirka. Ylilääkäri Jari Nojosen mukaan viran ansiosta toiminta voidaan organisoida uudelleen, ja jatkossa väestövastuualueita on kahdeksan aikaisemman kuuden sijasta.

– Se tarkoittaa, että hoitoonpääsy paranee, kun lääkäreiden hoidettavat väestöt pienenevät, sanoo Nojonen.

Syyskuun alusta alkaen Muuramessa helpotetaan myös hoitajien vastaanottotyötä, kun yksi lääkäri toimii osan päivästä niin sanottuna konsulttilääkärinä. Nojosen mukaan lääkärien konsulttivuorojen ansiosta hoidon tarpeen arviointi paranee ja tiivistyy.

– Kun hoitajat saavat lääkärin tuen, he pystyvät entistä paremmin arvioimaan, kuka tarvitsee hoitoa nyt, kuka myöhemmin ja kuka voidaan hoitaa muuten kuin lääkärinvastaanotolla, sanoo Nojonen.

Monissa Keski-Suomen kunnissa järjestelmä on jo käytössä, mutta Muuramessa sitä ei ole kiirehditty, koska omalääkärijärjestelmä on toiminut hyvin. Nojosen mukaan konsulttilääkäri on tarpeen nyt, kun hoitotakuu kiristyy syyskuussa 14 päivään uusien sairauksien ja entisten sairauksien pahenemisen osalta.

Muurame on Keski-Suomessa ainoita kuntia, jossa on käytössä omalääkärijärjestelmä. Muissa se on romuttunut yleisimmin lääkäripulan takia. Omalääkärijärjestelmä ei toimi, ellei kaikille alueille ole hoitavaa lääkäriä. Nojosen mielestä hoito helpottuu oleellisen paljon, kun potilas ja lääkäri oppivat tuntemaan toisensa.

– Suurin hyöty on kuitenkin hoidon jatkuvuudessa. Se on keskeinen asia siinä, että terveydenhuollon kustannukset pysyvät kurissa. Meillä on siitä hyvä näyttö: olemme tilastojen mukaan pystyneet tekemään valtakunnan halvinta sote-työtä, sanoo Nojonen.

Väestövastuujärjestelmän uusiutuessa omalääkärit vaihtuvat Seunavuoren, Tervamäen ja Hautalanmäen alueilla. Nojosen mukaan Muuramessa on pyritty vaihtamaan omalääkäriä, jos potilas on sitä toivonut.

Korona-aikana toiveita ei pystytty toteuttamaan, mutta tämän muutoksen yhteydessä uuden lääkärin saavat ne, jotka ovat sitä toivoneet.

Nojosen mukaan kaikki eivät välttämättä saa juuri toivomaansa lääkäriä, koska lääkäreiden kuormituksen pitäisi pysyä tasaisena eli heillä tulisi olla yhtä paljon hoidettavia.

Suosittelemme